komentar zorana šprajca / Hoće li Peruško uspjeti završiti nagodbu? Na Visoki trgovački sud stigao pun kamion žalbi na rješenje o tražbinama!

Sad kad kažem 100 žalbi, vi mislite da je to 100 listova papira, e pa nije. Dakle u Visoki trgovački sud je nekidan istovaren kamion dokumentacije. Doslovce kamion

21.3.2018.
22:50
VOYO logo

Izvanredni povjernik za Agrokor Fabris Peruško završio je ono što je počeo njegov prethodnik Ante Ramljak. Vratio je najvećeg Agrokorovog vjerovnika, rusku  Sberbanku za pregovorački stol.

Sberbanka je odustala od tužbi i blokade Agrokorovih poduzeća u Sloveniji, Srbiji i BiH, a zauzvrat će imati važnu ulogu u nagodbi vjerovnika. Naime, Sber potražuje milijardu i 100 milijuna eura, a  prema našim informacijama koje su se dosad pokazale prilično točnima, ruska banka bi mogla dobiti oko 20 posto vlasništva u novom Agrokoru. Sberbanka već neko vrijeme sudjeluje u pregovorima, ali sad su završene sve formalnosti pa su Fabris Peruško i Sergei Volk to svečano objavili javnosti. 

"Nama će ovaj dogovor sa Sberbankom omogućiti da postignemo nagodbu koja će nam dati široku potporu vjerovnika, kao što znate, Sberbank je najveći vjerovnik. 
Postigli smo određene korake da sada možemo sa sigurnošću tvrditi da ćemo 10. travnja imati okvir nagodbe biti gotov", najavio je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, a Sergej Volk, predstavnik Sberbanka je potvrdio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sberbank potvrđuje da su banka i Agrokor, koji zastupa izvanredni povjerenik, gospodin Peruško, dogovorili određene korake u pogledu rješavanja problema. Sberbank se sada vraća za stol, pregovarački stol, kako bi se postigla nagodba", kazao je.

Optimizam koji širi Fabris Peruško nije bez pokrića, okvir nagodbe doista bi se mogao napraviti do 10. travnja, možda još koji sastanak vjerovnika u nekom luksuznom jacuzziju poput onog u zadarskom Falkenstaineru ili splitskom Le Meridienu, i stvar će se brzo riješiti. Ali hoće li prava nagodba doista biti postignuta do 10. srpnja što je krajnji rok za Lex Agrokor, to je malo veći problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Peruško ili ne zna, ili zna, ali se pravi da ne zna, a možda i bolje da ne zna, da je na Visoki trgovački sud pristiglo stotinu žalbi na rješenje o tražbinama koje je  u siječnju donio niži Trgovački sud. Sad kad kažem 100 žalbi vi mislite da je to 100 listova papira, e pa nije. Dakle u Visoki trgovački sud je nekidan istovaren kamion dokumentacije. Doslovce kamion. 

Evo ovdje imamo četiri registratora, pa sad već vidite koliko je to papira, a prema slobodnoj procjeni našeg čovjeka na sudu, ondje je stiglo sto puta više ovakvih registratora punih dokumentacije i žalbi. Njih 400. Ako računamo da je svaki registrator visok sedam centimetara, to je hrpa papira visoka 28 metara! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako netko sad misli da će desetak sudaca Visokog trgovačkog suda u iduća dva mjeseca uspjeti pročitati svu tu dokumentaciju i na nju se očitovati te donijeti 100 konačnih i pravomoćnih rješenja o tim žalbama, a pri tome svih sto rješenja moraju biti negativna, dakle sud mora odbaciti svih sto žalbi da bi se proces stigao završiti na vrijeme, a među podnositeljima žalbi je nekoliko jako velikih i utjecajnih igrača, taj sa hrvatskim sudovima nikad nije imao posla, blago mu, Fabrisu, bilo.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo