HOĆE LI PAD GUP-A IZAZVATI I PAD VLADE? / Nije šala, Bandić može ozbiljno ugroziti saborsku većinu, sve će ovisiti o samo jednom glasu

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ako bi Bandićevi zastupnici prestali podržavati Vladu, ta bi većina spala na 76,

12.2.2020.
9:40
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što u utorak HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nisu podržali izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP), u pitanje je došla i vladajuća većina u Hrvatskom saboru. Ondje većinu, a time i Vladu Andreja Plenkovića najviše održava Klub zastupnika stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Uzdrman padom GUP-a u zagrebačkoj Skupštini, Bandić bi sada mogao uzdrmati saborsku većinu pa i izazvati pad Vlade.

Image
SRUŠEN JE GUP: /

Bandićeva ideja dubinske promjene Zagreba nije prošla! Pali svi amandmani, a onda i generalni plan; idemo li na izbore?

Image
SRUŠEN JE GUP: /

Bandićeva ideja dubinske promjene Zagreba nije prošla! Pali svi amandmani, a onda i generalni plan; idemo li na izbore?

Da je situacija u tom smislu napeta govori i to da je nedugo nakon neizglasavanja GUP-a HDZ-ovo vodstvo Sabora otkazalo za petak predviđeno glasovanje o raspravljenim točkama dnevnog reda, očito nesigurno kako će reagirati petero Bandićevih zastupnika koji su dio vladajuće većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zasad nema nikakve izvanredne situacije'

Novi list piše kako formalnu vladajuću većinu u Saboru trenutno čini 81 zastupnik, a ako bi Bandićevi zastupnici prestali podržavati Vladu, ta bi većina spala na 76, što je točno minimum za natpolovičnu većinu nužnu za održavanje saborskog kvoruma i normalno funkcioniranje Sabora koji ima ukupno 151 zastupnika.

Dosadašnja je parlamentarna povijest pokazala da se može vladati i sa samo 76 ruku, ali to stvara brojne tehničke i logističke poteškoće jer zastupnici često službeno putuju, a mogu se naravno i razboljeti. Zbog toga se tradicionalna saborska glasanja petkom ne bi održala tjedno već moguće mjesečno ili svaka dva ili tri tjedna. Osim toga, u situaciji kada Vlada ovisi o samo jednoj ruci raste moć manjih stranaka i pojedinaca koji čine vladajuću koaliciju, a koji bi mogli početi postavljati dodatne zahtjeve za osiguranje svoga glasa, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se, zapravo, ne zna kako će se sada ponašati Bandićevi zastupnici. Jedan od njih, bivši HSS-ovac Mladen Madjer, kaže kako će to biti u skladu sa stranačkim odlukama.

"U srijedu ćemo se naći u Saboru. Nema zasad nikakve izvanredne situacije. Normalno radimo. A što će biti dalje, bit će ono što se dogovorimo. Bit će onako kako odluče stranačka tijela. I jasno je da ću ja poštovati odluke tijela stranke" rekao je Madjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u (ipak) nisu previše zabrinuti

I Kažimir Varda, zastupnik Bandićeve stranke i bivši član HSU-a, u utorak je izjavio da stranka zasad nije donijela ikakvu odluku o daljnjem davanju potpore HDZ-u na nacionalnoj razini. Po njegovim riječima, sve dok se realiziraju zajednički projekti, nema razloga da se parlamentarna većina ne održi. Ipak, varda je kazao kako je iznenađen HDZ-ovim uskraćivanjem podrške zagrebačkom GUP-u. Ostalih troje Bandićevih zastupnika – bivši SDP-ovci Milanka Opačić i Siniša Varga te bivša HNS-ovka Marija Puh bili su jučer nedostupni za komentar, piše Novi list.

Preostalih petero zastupnika, koji su članovi kluba koji se kolokvijalno nazivaju "Bandićevim" u stvari su nezavisni zastupnici. Nisu učlanjeni u Bandićevu stranku i nisu ovisni o njemu. To se vidjelo kada je prošle godine Bandić namjeravao pokrenuti inicijativu za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak pa je u svome Klubu zastupnika naišao na velik otpor te odustao od inicijative. Od tih petero nezavisnih, troje su zastupnici nacionalnih manjina (Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj) i oni imaju svoje posebne sporazume s HDZ-om. Tu su još i bivši SDP-ovac Zdravko Ronko, koji je u više navrata rekao da "nije žetončić", a Ivica Mišić navodno je odlučan nastaviti podržavati Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tim kakulacijama koje u konačnici ne idu u prilog Bandiću, govorio jučer na N1 televiziji predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Branko Bačić.

"Podsjetio bih vas da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića. A nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. S onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina imamo većinu. (...) Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo