HOĆE LI OVA MUČNA PRIČA KONAČNO ZAVRŠITI? /

Ministarstvo kaže da će otočka djeca s invaliditetom dobiti besplatan prijevoz

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili

27.6.2019.
20:52
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu su u tijeku i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine, poručili su u četvrtak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon današnje sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona, te poručuju kako prijedlog nije izglasan jer je taj zakon u fazi izmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili jer je ocijenjeno kako prijedlog nije provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran.

Zakon je već u postupku izmjena

Osim toga, ističu u priopćenju, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz, a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su i, kako su rekli, hvalevrijednu inicijativu udruge Brački pupoljci čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike.

To povjerenstvo je do sada održalo nekoliko sastanka na kojima se raspravljalo osim o osiguranju besplatnog prijevoza za kategorije osoba sa invaliditetom i o uvođenju nove kategorije osoba s pravom na povlašteni prijevoz: djecu s poteškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku. Tako bi pravo na povlašteni prijevoz i ta kategorija otočana koristila na temelju otočne iskaznice. Slijedom svega, trenutno se aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje ili osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece.

U Ministarstvu mora kažu i kako se očekuje da će Vlada do kraja listopada uputiti zakon u prvo čitanje, a usvajanje konačnog zakona predviđeno je do kraja ove godine. U Zakon će biti uvrštene sve potrebne promijene kako bi sva otočka djeca s poteškoćama u razvoju imala pravo na besplatan prijevoz, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo