STOŽER OBJAVIO: / Imamo 375 novozaraženih i 25 preminulih; Kreće popuštanje mjera; EU dogovara opskrbu cjepiva s još jednim proizvođačem

Image

U posljednja 24 sata zabilježeno je 376 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2550

11.2.2021.
7:12
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 88
  • Ukupno je preminulo 5263 oboljelih
  • U svijetu je potvrđeno 107.442.496 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 79.380.430, a umrlo 2.352.172

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Restrikcije u Britaniji moguće dok se sve odrasle osobe ne cijepe protiv covid-19

23:36 - Kako bi ograničila širenje covid-19 Britanija će možda morati zadržati "neke mjere" dok ne bude cijepljena sva odrasla populacija, rekla je u četvrtak direktorica engleske državne agencije za javno zdravstvo (Public Health England) Susan Hopkins. Dodala je da će se neke od mjera možda morati i dalje zadržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ćemo morati poduzeti neke mjere dok cijela populacija ne bude cijepljena, barem sva odrasla populacija", rekla je za Sky News.

A čak i tada mislim da ćemo morati znati više o prijenosu prije nego što se popuste mjere i vrati život kakav je bio, dodala je. Do sada je u Britaniji prvu dozu cjepiva primilo oko 13,5 milijuna ljudi, a uvedene su nove stroge granične kontrole kako bi se spriječio ulazak novih sojeva virusa u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog davanja nejasnih poruka o ublažavanju ograničenja ministri su suočeni s kritikama, čak i članova Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš najavio kako će zatražiti da se ispitaju slučajevi prekorednog cijepljenja

22:19 - Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak navečer da svi slučajevi prekorednog cijepljenja zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo, zbog čega će zatražiti da se ispitaju svi slučajevi koji se navode u medijima.

Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju, napisao je Beroš na Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da je nositelj programa cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok su za provedbu zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja.

Beroš ističe pritom da je sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo", napisao je ministar.

Ministarstvo će, dodao je zatražiti da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću", zaključio je ministar.

Mediji su objavili da su se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i njegova supruga cijepili preko reda u Klinici za stomatologiju u KBC-u Zagreb. Time je otvoreno pitanje po kojem se ključu Boras cijepio u trenutku kad su prioriteti bili korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović potvrdio je u četvrtak za N1 da se cijepio protiv koronavirusa 13. siječnja i 4. veljače, napomenuvši kako spada u rizičnu skupinu, hrvatski je ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća i nije smatrao da je to preko reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EU odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva, iako sama ne dobiva naručene doze

20:53 - Europska komisija je do sada odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv covida-19, uključujući izvoz u Veliku Britaniju, SAD, Kinu i Japan, nakon što je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi trebalo ublažiti bojazan globalnih partnera vezano uz spremnost EU-a da dopusti "odljev" cjepiva, iako se europski blok suočio s poremećajem u dostavnom lancu i slabom isporukom naručenih doza.

Bruxelles je između 30. siječnja i 10. veljače odobrio 37 zahtjeva za izvoz cjepiva u 21 zemlju, rekla je glasnogovornica ne navodeći pojedinosti o količinama izvezenima iz tvornica u EU, pozivajući se na povjerljivost podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unija je prije uspostave izvoznog monitoringa izvezla milijune doze cjepiva u Britaniju, Izrael, Kinu i Kanadu. Prema dužnosniku EU-a, izvoz cjepiva se od kraja siječnja odnosio samo na Pfizer/BioNTechovo i cjepivo Moderne.

Zemlje koje su nakon 30. siječnja primile cjepiva proizvedena u EU su Australija, Bahrein, Kanada, Čile, Kina, Kolumbija, Costa Rica, Ekvador, Japan, Kuvajt, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Oman, Panama, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, UAE, Ujedinjena Kraljevina i SAD. S obzirom na važnu ulogu EU-a u međunarodnom lancu opskrbe cjepivom, odluka Unije da uspostavi izvozni mehanizam izazvala je globalno nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je odluka uslijedila nakon što je britanska AstraZeneca značajno smanjila isporuku svoga cjepiva EU-u i izvijestila europske dužnosnike da ne može dostaviti cjepivo iz tvornica u Britaniji zbog obveza koje ima prema ugovoru s britanskom vladom, rekao je Reutersu europski dužnosnik u siječnju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burilović potvrdio da se cijepio: U rizičnoj sam skupini

20:19 - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović potvrdio je da se cijepio protiv koronavirusa 13. siječnja i 4. veljače, napomenuvši kako spada u rizičnu skupinu, hrvatski je ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća i nije smatrao da je to preko reda.

"U to vrijeme kada je bio opći poziv da se što više ljudi cijepi, zbog anketa nisam smatrao da je to preko reda, a kao što se to danas može za nekoga govoriti. Kao osoba koja je rizična skupina, da cijepio sam se", rekao je Burilović u četvrtak za N1 televiziju. Na novinarski upit nije želio navesti mjesto na kojem se cijepio,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte me ipak dovoditi u situaciju da imenujem gdje sam bio, da ne bih čovjeka s današnje perspektive doveo u neugodnost. Ne smatram da sam se cijepio preko reda, iz današnje perspektive to se može svakako tumačiti”, kazao je.

Iz današnje perspektive kada se govori o nedostatku cjepiva, dodao je Burilović, "naravno da bih pričekao – bez obzira na probleme koje imam. Današnja perspektiva i prije mjesec dana kada se puno javnih osoba cijepilo i kada se govorilo da treba poticati građane, je sasvim druga”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burilović je rekao i da je hrvatski ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća; da je imao tešku tuberkulozu i teški upalni bronhitis. "Imam blagu astmu, upalne procese, tj. alergijske poteškoće. I zbog toga, u suradnji i dogovoru s mojim liječnicima i prijateljima liječnicima koje poznajem, rekli su da spadam u rizičnu skupinu i da se što prije pokušam cijepiti”, kazao je Burilović.

Ispričao je da je zvao na nekoliko mjesta, pitao može li se to obaviti, ako postoji prostora oko doze koje su pristigle, i da se cijepio, a nije tražio vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji može početi za 10 mjeseci

19:57 - Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji mogla bi početi za najviše deset mjeseci, izjavio je u četvrtak ministar u vladi Srbije, predvodnice u Europi po broju cijepljenih protiv covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva faza, koja bi uključivala transport supstance, punjenje, pakiranje i distriburanje može početi za dva do tri mjeseca, a proizvodnja za devet do deset mjeseci, rekao je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka izaslanstava dviju država u Beogradu. Dodao je da je za Soutnjik V koji bi se proizveo u Srbiji zasad zainteresirano sedam europskih zemalja, a moglo bi se izvoziti u regiju, Europu i na druge kontinente.

Srbija raspolaže određenim tehnološkim i kadrovskim kapacitetima u Institutu za virusologiju i imunologiju Torlak i spremna je izgraditi nove kapacitete i kupiti svu nužnu opremu koja će udovoljiti najvišim tehničkim i tehnološkim standardima, istaknuo je Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ruskom izaslanstvu bili su predstavnici ministarstva za industriju, nacionalne agencije za lijekove te Fonda izravnih investicija (RDIF), zaduženog za organiziranje proizvodnje i distribuciju cjepiva u Rusiji i svijetu.

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da će proizvodnja Sputnjika V omogućiti da Srbija opskrbljuje cjepivom regiju i šire tržište i da je Moskva spremna osigurati tehnologiju i pomoć.

Rusija u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa ne razmišlja o globalnom nadmetanju, jer je borba protiv pandemije zajednički cilj koji u toj borbi sve treba ujedinjiti, istaknuo je. Prema dogovoru RDIF-a i srbijanske početkom siječnja, Srbiji će biti isporučeno dva milijuna doza cjepiva Sputnjik V.

Srbija svoje građane cijepi kineskim i ruskim cjepivom te američkim Pfizerom, a do kraja veljače bi trebala dobiti i cjepivo AstraZenece. Ta je zemlja predvodnica u Europi po broju cijepljenih, iako nije članica EU-a i dosad nije dobila puno pomoći iz Bruxellesa u nastojanju da procijepi stanovništvo.

Srbija je do srijede cijepila 550 tisuća ljudi, od kojih 50 tisuća s dvije doze, a predsjednik Aleksandar Vučić je istaknuo da se do kraja veljače planira docijepiti više od milijun ljudi, što je 15 posto stanovništva. Za usporedbu, EU je dosad procijepila samo tri posto svog.


U Hrvatsku pristigle dodatne količine zaštitne opreme iz Kine

19:24 - Brodom MSC Genoa u Luku Rijeka dopremljena je u četvrtak dodatna količina zaštitne opreme i opreme za testiranje na koronavirus koju je hrvatska Vlada, putem Ravnateljstva za robne zalihe i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pekingu, nabavila od kompanije MEHECO.

Ovom prilikom dostavljeno je 910.000 kirurških kapa, 6.000 uređaja za mjerenje temperature, 248.800 setova za uzimanje briseva nazofarinksa i 150.000 štapića za uzimanje briseva, ukupne vrijednosti 532.540,00 USD i mase 13 tona, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Opremu će preuzeti Ravnateljstvo civilne zaštite i dostaviti u logistički centar u Jastrebarskom, otkud će biti dalje distribuirana tijelima koja su uključena u napore na suzbijanju širenja koronavirusa.


Njemačka zbog mutiranih sojeva zatvara granice prema Austriji i Češkoj

18:39 - Njemačka u nedjelju zatvara granice s Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva koronavirusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova.

"Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je donio odluku da pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbjegličke krize, i na graničnim prijelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole", priopćilo je ministarstvo. Cilj ovih mjera je sprječavanje unošenja mutiranih sojeva virusa u Njemačku, stoji u priopćenju.

Iz tih područja je zabranjen ulazak u Njemačku s izuzetkom njemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Njemačkoj. Seehofer je ranije od savezne vlade zatražio da pogranična područja u Češkoj i austrijsku pokrajinu Tirol proglasi područjima s mutiranim virusima kako bi se, kao i u slučaju Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila, mogla uvesti zabrana ulaska u Njemačku.

Vlada u Pragu je najavila da će od petka izolirati pogranična područja oko gradova Cheb, Sokolov i Trutnov.

Austrijska vlada je početkom tjedna Tirol proglasila područjem u koje se ne preporučuje putovanje. Političari u Bavarskoj već nekoliko dana kritiziraju popuštanje mjera koje je u Austriji na snazi od ponedjeljka, strahujući da bi to moglo negativno utjecati na pozitivan epidemiološki razvoj situacije u Bavarskoj.

Savezne i pokrajinske vlasti jučer su produljile stroge mjere zatvaranja u Njemačkoj do 7. ožujka.


Rocheov tocilizumab smanjuje smrtnost kod hospitaliziranih covid pacijenata

18:14 - Lijek za artritis tocilizumab tvrtke Roche smanjuje rizik od smrti kod pacijenata hospitaliziranih uslijed teškog oblika covida-19, skraćuje vrijeme oporavka i smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su u četvrtak rezultati ispitivanja sveučilišta Oxford koje se provodi posljednjiih godinu dana.

"Sada znamo da je tocilizumab koristan za sve covid pacijente s niskom zasićenošću kisikom i ozbiljnom upalom", kazao je Peter Horby, profesor odjela za nove zarazne bolesti Sveučilišta Oxford i glavni znanstvenik na projektu ispitivanja lijekova za moguću primjenu kod oboljelih od covida-19. Radi se o projektu RECOVERY pokrenutom u ožujku 2020.

Tocilizumab, koji se prodaje pod nazivom Actemra, je protuupalno monoklonalno antitijelo koje se primjenjuje intravenozno u liječenju reumatoidnog artritisa, a djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

U lipnju prošle godine je tijekom projekta ispitivanja lijekova za moguću namjenu u tretmanu oboljelih od koronavirusa također utvrđeno da smrtnost smanjuje i naveliko dostupan deksametazon. Taj steroid smanjuje smrtnost među oboljelima od teškog oblika covida-19 za trećinu.

Prema rezultatima ispitivanja, tocilizumab je znatno smanjio smrtnost, s 596 pacijenata (29%) koji su umrli unutar 28 dana u odnosu na 694 umrlih (33%) koji su primali uobičajenu njegu. Razlika od četiri posto znači da će na svakih 25 pacijenata tretiranih tocilizumabom biti spašen jedan život, objasnio je Horby.

Istaknuo je da rezultati jasno pokazuju korist od primjene kombinacije tocilizumaba i deksametazona u liječenju najtežih posljedica covida-19. Ta kombinacija, kako tvrdi. povećava stopu preživljavanja, skraćuje boravak u bolnici i smanjuje potrebu za mehaničkim ventilatorima.


Ulazak u Sloveniju od subote za preboljele i cijepljene protiv covida

17:52 - Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantene ili predočenja negativnog testa na koronavirus za one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv covida-19 i one koji su covid-19 preboljeli, te o tome imaju potvrdu liječnika, odlučila je u četvrtak slovenska vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojemu su bez negativnog testa ili obvezujuće karantene u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne suradnje, diplomata s putovnicama i slično.

Od trenutka kad su preboljeli covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od cijepljenja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana. To je odluka koja stupa na snagu već u subotu i odnosi se dakle i na hrvatske državljane pod spomenutim uvjetom, dok za druge ostaje kao i do sada, PCR test ili karantena, osim za prijašnje izuzetke.

Ulazak u zemlju temeljem prirodne imunizacije onih koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata. Moći će skijati i oni koji su preboljeli covid-19 ili se protiv bolesti cijepili s dvije doze, njima se pola godine neće biti potrebno testirati i trebaju liječničku potvrdu kojim dokazuju da su cijepljeni, odnosno preboljeli covid.

Skijaški centri najviše očekuju prometa jer je ukinuta i zabrana prijelaza matičnih općina, koja je važila i za skijaše i druge rekreativce, posebno s obzirom da su idući tjedan praznici za polovicu škola u jednom dijelu Slovenije. Vjerojatno se računa donekle i na strane skijaše, ali ne mnogo jer su još zatvoreni hoteli i restorani, a po novom su dopuštena okupljanja najviše 10 ljudi.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka smjeti opet raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među općinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, također je objavila vlada.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s time da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca. Ukida se i dosadašnja obveza predočivanja negativnog testa na koronavirus za kupce u nekim specijaliziranim trgovinama.

Svi djelatnici u trgovinama i servisima morat će se testirati i dalje najmanje jednom tjedno, ali će im taj trošak ubuduće pokriti država, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare Ajda Cuderman, državna tajnica u ministarstvu gospodarstva.

Učenici osnovnih škola i maturanti srednjih škola radit će s nastavnicima u režimu "balona" i razredi se neće smjeti međusobno miješati, a za sportaše će se otvoriti i sportske dvorane. Opet se dopušta i ograničen rad studenata i profesora na fakultetima, te održavanje ispita, vježbi i seminara s najviše deset sudionika.

Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, bit će ukinuta kad se situacija dodatno popravi, bilo za cijelu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutarnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva koronavirusa.

Vlada je pojasnila da je odluke o relaksaciji nekih mjera i restrikcija donijela na temelju trenda koji je pozitivan, te jer i podaci zabilježeni u zadnja 24 sata govore da je zemlja prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. "narančastu" fazu jer su i broj oboljelih od covida-19 u bolnicama i broj prosječnih zaraza u jednom danu već od kraja prošlog tjedna ispod tisuću slučajeva. U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 26.270 brzih i PCR testova zajedno potvrđeno 1385 novih zaraza koronavirusom, a preminulo je još deset osoba.


Karlovačka županija - počinju cijepljenja kod obiteljskih liječnika

17:43 - U Karlovačkoj županiji ovaj tjedan završava se docjepljivanje 350 ljudi koji su se već jednom cijepili, uglavnom u ustanovama socijalne skrbi, ali kreće i cijepljenje u ambulantama obiteljskih liječnika, doznaje Hina u četvrtak, u županijskome Zavodu za javno zdravstvo.

Stiglo je jučer i 450 doza novog cjepiva AstraZeneca, što ide u ordinacije opće prakse, a u petak će se u 45 ordinacija cijepiti po deset ljudi. To znači da će se od sutra moći cijepiti prvi kronični bolesnici i ljudi stariji od 65 godina koji su se predbilježili kod svojih liječnika, ali prioritet određuju njihovi liječnici, kažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ).

U ponedjeljak i utorak stiže ukupno novih 1900 doza, također za ordinacije primarne prakse, 500 doza Pfeizer cjepiva, 900 doza Moderne i 500 Astrazeneka i sve ide u ambulante primarne medicine.

“Mi smo spremni za krenuti s organiziranim cjepljenjem šire populacije čim počnu stizati veće količine cjepiva i to administrativno, s mobilnim timovima i lokacijama, odnosno punktovima, pri čemu treba reći da će i prijave ljudi za cijepljenje ići od strane primarne prakse”, rekao je ravnatelj županijskog ZJZ Branko Zoretić.

Na pitanje može li se netko cijepiti mimo tog plana, ali uz plaćanje Zoretić je rekao da ta mogućnost ne postoji, cijepljenje je za sve pacijente besplatno, a distribucija svog cjepiva ide preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Takva je praksa sa svim cjepivima, za gripu i za školsku medicinu.


EU blizu dogovora s Novavaxom o opskrbi cjepivom

16:55 - Europska unija mogla bi ovaj ili sljedeći tjedan potpisati ugovor o opskrbi cjepivom protiv koronavirusa s američkim proizvođačem Novavaxom, rekla su dvojica dužnosnika uključena u razgovore s tvrtkom. EU je zaključio preliminarne pregovore s Novavaxom u prosincu o nabavi 100 milijuna doza i opciju za dodatnih 100 milijuna.

"Razgovori s Novavaxom su se intenzivirali i namjeravamo sklopiti ugovor ovaj ili sljedeći tjedan", rekao je dužnosnik EU-a.

Drugi dužnosnik EU-a uključen u razgovore potvrdio je da je to mogući vremenski raspored za dogovor, no dodao je da još traju rasprave s odvjetnicima te tvrtke, odbivši detaljnije govoriti o neriješenim pitanjima.

Novavax je potvrdio da su pregovori u tijeku. Glasnogovornik komisije odbio je komentirati razgovore, ali je dodao da je EU voljan proširiti portfelj cjepiva protiv covida-19. Prošli tjedan europski regulator za lijekove rekao je da je pokrenuo razmatranje Novavaxova cjepiva kako bi ubrzao potencijalna odobrenja.

Cjepivo se još testira, ali preliminarni podaci pokazuju da je ono 89,3 posto učinkovito u sprečavanju covida-19 u ispitivanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a gotovo jednako je bilo učinkovito u zaštiti od zaraznijeg soja koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji.

Taj bi ugovor, ako se ostvari, bio sedmi koji je EU zaključio s proizvođačima cjepiva protiv covida-19. EU već ima ugovore s AstraZenecom, Johnson&Johnsonom, Pfizer/BioNTechom, CureVacom, Modernom i Sanofi-GSK za ukupno oko 2,3 milijarde doza.


Kozlevac: Iznenadila nas je odluka o radu kladionica i casina

16:18 - Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je u četvrtak kako ga je iznenadila odluka Vlade da se od ponedjeljka dozvoli rad kladionicama, automat klubovima i casinima te dodao da će tu odluku u Istri još razmotriti.

"Podupiremo Vladinu odluku da se od 15. veljače kafićima omogući prodaja kave za van, da se otvaraju teretane i fitness centri, da se djeci omogući nastava u školama za strane jezike i radionicama, ali nam nikako nije sjela odluka o otvaranju kladionica, automat klubova i casina", izjavio je Kozlevac Hini.

Dodao je da je s time u vezi već kontaktirao istarskog župana i pulskog gradonačelnika koji također, kako je izvijestio, smatraju da je ta odluka ishitrena. Kozlevac je najavio da će Županijski stožer Civilne zaštite razmotriti epidemiološku situaciju u Istri i već sutra donijeti odgovarajuću odluku. Neslužbeno se doznaje kako se u Istri ipak neće dozvoliti rad kladionicama, automat klubovima i casinima.

S druge strane, komentirajući Vladinu odluku po kojoj se od ponedjeljka dopušta rad teretanama, kladionicama i casinima, dok se kafićima dopušta tek "kava za van", ali ne i otvaranje terasa, predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije Stanislav Briškoski kazao je kako su to odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a ne istarskog Stožera. Stoga je za utorak najavio sastanak ugostitelja s predstavnicima istarskog Stožera Civilne zaštite.


Mađarska planira uvođenje covid putovnica

16:07 - Mađarska vlada planira uvođenje posebnih putovnica za građane koji su se cijepili protiv covida-19 ili koji mogu dokazati da su se oporavili od zaraze, rekao je u četvrtak mađarski dužnosnik. Međutim, korist od takvih putovnica tek treba biti dokazana, prema riječima Gergelyja Gulyasa, predstojnika ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dosad je u Mađarskoj cijepljeno oko 300 tisuća ljudi, s time da je drugu rundu cjepiva primilo njih 117 tisuća. Mađarima su davana cjepiva koja su proizveli Pfizer/BioNTech i Moderna. Međutim, Mađarska planira hitno odobriti rusko cjepivo Sputnjik V i kinesko Sinopharm u narednim tjednima. Bila bi to prva zemlja Europske unije koja bi odobrila ta cjepiva, naglašava dpa.


Poduzetnicima obuhvaćenima relaksacijom mjera potpore ostaju za cijelu veljaču

16:00 - Poduzetnicima obuhvaćenima popuštanjem epidemioloških mjera od 15. veljače, bit će osigurane potpore za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova tijekom cijele veljače, bez obzira što će im "relaksacija" omogućiti određene prihode, poručili su premijer Plenković i ministar rada Aladrović.


Slovenska policija tvrdi da njihov ministar nije kršio mjere vozeći se do Hrvatske

15:19 - Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs nije prekršio nijednu vladinu uredbu ni epidemiološku mjeru, kad se u ponedjeljak zajedno sa svojom majkom automobilom iz Ljubljane odvezao do Kopra, a onda pokušao ući u Hrvatsku, ustvrdila je u četvrtak slovenska policija. Policija je priopćila da je Hojs za to imao opravdanje i svu potrebnu dokumentaciju.

Taj je slučaj, nakon što su ga objavili lokalni mediji, izazvao dosta kontroverzija, pa i ogorčenja, jer je u Sloveniji već mjesecima na snazi zabrana kretanja izvan općina stanovanja, osim kad se radi o odlasku na posao i nekim drugim izuzecima, a Hojs je već potvrdio da je putovao u privatnoj režiji, a ne službenom svojstvu. U priopćenju na twitteru policija je opravdala ministra, navevši da su on i majka imali "sve potrebne dozvole, dokaze i dokumente" za taj put, pa i za ulazak u Hrvatsku, od čega su na granici odustali jer im je pojašnjeno da ne ispunjavaju uvjete.

Riječ je o tome da ministar u općini Koper ima nekretninu, pa je uz potvrdu o tome smio tamo otići i prelaziti općinske granice, a pojašnjena je i njegova odluka da se uputi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom u Istri Sočerga-Požane, jer u Hrvatskoj nekretninu ima njegova majka, kako je navela slovenska policija. No, na hrvatskoj je granici ministru Hojsu rečeno je da bi bez negativnog testa na koronavirus u Hrvatskoj morao biti određeno vrijeme u karanteni te se testirati PCR testom, pa se odlučio okrenuti vozilo i vrati se u Koper.

Hojs je je jedan od članova Janšine vlade kojega mediji i javnost najčešće kritiziraju u vezi s njegovim izjavama i postupcima, posebno zbog oštrih restrikcija kretanja i režima na granici, premda ih on osobno ne donosi, ali zato često služi kao svojevrsni "gromobran" koji štiti premijera i stručni tim za Covid-19.


Grad Zagreb: 46

14:47 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 46, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 43.461, što su 54 osobe više, nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 876 testiranja na SARS-CoV-2, a 52 nalaza su bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 67 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 179 osoba. Od 67 obrađenih pozitivnih osoba: 23 su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 35 osoba su kontakti COVID + osoba. Obrada za četiri osobe je još u tijeku. Četiri su osobe obrađene od strane liječnika obiteljske medicine, dok je kod jedne osobe moguća izloženost na radnom mjestu.


EU i WHO pomažu u cijepljenju zemljama Istočnog partnerstva

14:45 - Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavile su u četvrtak da će u tri godine utrošiti 40 milijuna eura da osiguraju bolji pristup cjepivima protiv covida-19 Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. "Novac će se prvotno koristiti kao potpora u fazama pripravnosti i spremnosti, s naglaskom na neposredne potrebe u strateškim područjima kao što su planiranje, oprema i zalihe, obuka zdravstvenih radnika i informacije", kazao je WHO. "Nakon toga slijedi potpora za učinkovitu raspodjelu i nadzor provedbe cijepljenja", dodao je.

"Ovim novim programom EU se obvezuje podržati naše istočne partnere u borbi protiv zdravstvene krize. Zajedničko djelovanje također će nam omogućiti da ubrzano radimo na održivom društvenom i ekonomskom oporavku u regiji", rekao je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi. U Bruxellesu dodaju da ovaj program dolazi iz fonda od milijardu eura pomoći koji je EU do sada mobilizirao za rješavanje zdravstvene pandemije i podršku dugoročnom socioekonomskom oporavku regije istoka Europe. Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina čine Istočno partnerstvo, posebnu dimenziju europske politike susjedstva čiji je cilj postići najbliže moguće političko pridruživanje i najveći stupanj gospodarske integracije.


Virovitičko-podravska županija: 7

13:14 - U posljednja 24 sata, među 105 testiranih osoba, bilo je sedmero pozitivnih, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od sedmero novoinficiranih, četvero ih je muškog, a troje ženskog spola. Oni dolaze s područja dva grada, Virovitica (5), Slatina (2). Trenutno je hospitalizirano 18 COVID-19 pacijenata, njih 17 u Općoj bolnici Virovitica i jedna osoba u KBC-u Osijek. Od njih 18, dvoje je na respiratoru. Detektirana je i jedna zaražena osoba koja je imala ''britanski soj virusa''. Podaci su stigli ih Klinike za infektivne bolesti, gdje je sekvenciran uzorak od 19. siječnja.


Splitsko-dalmatinska županija: 57

13:13 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 57 novooboljelih osoba od 604 testiranih. Preminule su dvije osobe. Novooboljelih 25 je iz Splita, po jedna osoba je iz Hvara, Komiže, Makarske, Sinja, Supetra, Trogira, Vrlike, Gradca, Marine, Okruga i Podstrane, dvoje je iz Lovreća, po troje iz Solina, Visa i Baške vode, četvero je iz Omiša te šestero iz Kaštela. Na bolničkom liječenju nalaze se 99 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se osam osoba nalazi na respiratoru.


Unatoč padu broja zaraženih Europa je i dalje izložena riziku

13:10 - Unatoč trendu pada broja zaraženih, velik dio europskih zemalja i dalje je izložen riziku od covida-19, priopćio je WHO za Europu u četvrtak, upozorivši na "lažan osjećaj sigurnosti" zbog cijepljenja koje napreduje slabije nego se predviđalo. "Golema većina europskih zemalja i dalje je osjetljiva", rekao je direktor europske podružnice WHO-a Hans Kluge na tiskovnoj konferenciji. "Ako sad ne zaustavimo širenje zaraze, očekivana korist od cijepljenja možda neće biti očita", istaknuo je UN-ov čelnik. Po njegovoj ocjeni, "trenutačno je tanka granica između nade u cjepivo i lažnog osjećaja sigurnosti".

Od 53 zemlje europske podružnice, među kojima su i neke zemlje srednje Azije, prijavljeni broj zaraženih na tjedan još premašuje milijun, ali taj ukupni broj pada četvrti tjedan zaredom a broj umrlih pada u zadnja dva tjedna, navodi UN-ova organizacija. Simbolično, broj doza iskorištenih u tom dijelu svijeta - 41 milijun - premašio je broj slučajeva zaraze prijavljenih od početka pandemije - 36 milijuna. Podatci ove organizacije pokazuju ipak da je cijepljeno tek 1,5 posto stanovništva u 29 europskih zemalja. U Europskoj uniji 2,9 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a u četvrtak. Najmanje je 5,83 milijuna ljudi primilo drugu dozu, što je 1,3 posto stanovništva. Važna je i ravnopravna dostupnost cjepiva, bez obzira na to koliko su zemlje bogate, opetovano je istaknuo WHO. "Nejednaka dostupnost cjepiva može se okrenuti protiv nas. Što virus bude dulje prisutan, to je veća opasnost od opasnih mutacija", upozorio je Kluge. U čitavoj regiji 38 zemalja je prijavilo slučajeve povezane s novim, takozvanim britanskim sojem, a 19 slučajeve prouzročene južnoafričkim sojem, pokazuju najnoviji podatci.


Dvostruke i dobro učvršćene maske jačaju zaštitu

12:12 - Nošenje dviju zaštitnih maski jedne preko druge ili nošenje kirurške maske koja je dobro učvršćena osigurava pojačanu zaštitu od čestica koronavirusa, pokazuju rezultati studije koje su provele američke zdravstvene vlasti i objavile u srijedu. Maska znatno smanjuje izdisanje kapljica zaražene osobe te smanjuje izloženost nezaraženih ljudi tim česticama, podsjećaju Američki centri za liječenje i borbu protiv bolesti (CDC) u studiji objavljenoj u srijedu. No platnene i kirurške maske nisu tako dobre kao maske KN95 (ili FFP2) pa stoga i slabije štite, odnosno povećava se opasnost da se takve kapljice emitiraju s bočnih rubova maske.

U siječnju je CDC u laboratoriju simulirano smanjenje 'curenja' tih kapljica tako što je platnena maska bila postavljena preko kirurške maske, a zatim i s kirurškom maskom kod koje su elastične vrpce što se zataknu za uha bile čvrsto vezane, a krajevi maskice uvučeni prema unutra. Kirurška maska koja nije dobro učvršćena i platnena maska blokiraju 42 posto, odnosno 44,3 posto aerosola koji se rasprše kašljem, no kombinacija dviju maski pokazala se učinkovitijom i pruža zaštitu do 92,5 posto. U drugom istraživanju, izloženost osobi koja je zaražena koronavirusom smanjuje se za 83 posto nošenjem dvostruke maske te 64,5 posto maskom učvršćenom ili najlonskom zaštitom koja je postavljena iznad kirurške maske. "To govori da maske štite, a štite bolje kada su ispravno postavljene", ustvrdila je Rochelle Walensky, ravnateljica CDC-a predstavljajući rezultate.

U vrijeme kada se novi i zarazniji sojevi koronavirusa šire Sjedinjenim Državama, ova najnovija iskustva potvrđuju prethodne studije o nužnosti nošenja kvalitetnijih maski uz poštivanje strožih propisa ili uz nošenje dviju maski postavljene jedna preko druge. Znanstvena zajednica navodi da se virus uglavnom širi zrakom i sve je više dokaza da se fine kapljice mogu raspršiti i do nekoliko metara kada netko govori ili diše. "Istraživanja su pokazala da postotak zaraze i smrtnost od covida-19 opada" zahvaljujući široko rasprostranjenom nošenju maske, dodala je Walensky. "S još vrlo visokim postotkom zaraza i hospitalizacija nije trenutak da se maske odbace", istaknula je. Sjedinjene Države imaju najviše umrlih od posljedica koronavirusa u svijetu, više od 471.575 žrtava u četvrtak prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.


Varaždinska županija: 23

12:06 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 130 novih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 310 uzoraka, od kojih je 135 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 68 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 24 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četvero ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 32 osobe su u Klenovniku od kojih 1 na respiratoru i 8 u Novom Marofu. Tijekom 24 sata evidentirane su dvije preminule osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 133.


Dubrovačko-neretvanska županija: 25

12:03 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 11 utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se 29 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženo je 13 osoba iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića i Ploča, po dvije iz Konavala i Župe dubrovačke te po jedna iz Dubrovačkog primorja i Orebića. Ukupno je zaraženo 11 osoba muškog spola i 14 ženskog spola, a njih 14 ima utvrđenu epidemiološku vezu. Oporavilo se 29 osoba, od kojih deset iz Dubrovnika, četiri iz Orebića, po tri iz Dubrovačkog primorja i Korčule, po dvije iz Župe dubrovačke i Konavala, po jedna iz Blata, Metkovića, Stona i Vele Luke te jedna koja nema prebivalište u županiji. Od jučer je obrađeno 239 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 40.734. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 29 osoba, a jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb. U samoizolaciji su 663 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, od čega dva na graničnom prijelazu, što je ukupno 333 od početka pandemije. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih epidemioloških mjera.


Beroš: 'Mjere bi trebale važiti za sve'

11:55 - Uoči sjednice Vlade, obratio se novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. "Premijer će danas izvijestiti o elementima, ne bih o tome govorio. Razgovarali smo o svemu, epidemiološkoj situaciji. Sve smo stavili u kontekst trenutka. Vrlo brzo kroz sat-dva dobit ćete informaciju", rekao je. Postavljeno je pitanje o dvostrukim kriterijima i tome što je Markotić bila kod okupljanja u Zagrebu kod Katedrale. "Nisam upoznat s okolnostima, ne znam kakva je bila situacija. Apsolutno svatko može pogledati fotografije, nisam čitao portale. Mjere su jasne i trebale bi važiti za sve. Mjesta za nekonzistentno ponašanje nema... Mjere su jasne, ako nije zatraženo dopuštenje, mislim da bismo se svi trebali pridržavati, svi, i Markotić. Ne znam da li je za taj događaj jučer netko zatražio dopuštenje i jesu li propisane mjere."


Šibensko-kninska županija: 15

11:47 - U Šibensko-kninskoj županiji je 15 novooboljelih od 144 testiranih. U šibenskoj bolnici liječi se 15 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 389 osoba.


Ličko-senjska županija: 6

11:23 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 6 je novooboljelih osoba od COVID-19, 5 osoba je izliječeno. Oboljele osobe su s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 5 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 32 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 208 mjera samoizolacije.


Međimurska županija: 11

11:23 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 164 osoba od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji, što je 6,7% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 186.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na koronavirus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 4 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba


Brodsko-posavska županija: 9

11:21 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 9 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod i općina Rešetari (po 3), grad Nova Gradiška (2) te općina Cernik (1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.071, dok je broj aktivnih slučajeva 85. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 60, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 163. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


U Hrvatskoj je 376 novozaraženih

10:36 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 376 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2550. Među njima je 1029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 236709 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5263 preminule, ukupno se oporavilo 228 896 osoba od toga 397 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 13 069 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 250 855 osoba, od toga 6 340 u posljednja 24 sata.

Image

03.02.2021., Zagreb - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stozera civilne zastite u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Zagrebačka županija: 52

10:35 - U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata potvrđena 52 nova slučaja covida-19, ozdravile su 22 osobe te je trenutno aktivno 335 slučajeva, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici - 12 te u Samoboru i Jastrebarskom gdje je otkriveno po sedam slučajeva. Od početka pandemije na području Zagrebačke županije evidentirano je 19445 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19020 osoba, a 68 osoba je umrlo. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručeno je.


Od ponedjeljka otvaranje teretana i kave za van?

10:28 - Ako se nešto ne promijeni sljedećih dana, vlasnici kafića od 15. veljače moći će prodavati kave za van. Osim popuštanja mjera ugostiteljima, od 15. veljače moći će raditi i teretane. Sve je to najavio jučer i premijer Andrej Plenković istaknuvši kako će "poslati određene signale koji se odnose na dvije domene, ugostiteljstvo i sport". Od izvora bliskog Stožeru Index doznaje da su brojke unatoč pojavi britanskog soja u Hrvatskoj zasad dobre i da padaju. "Danas ćemo imati oko 370 novozaraženih. Što se tiče pojave britanskog soja, to su ljudi koji su se oko 20. siječnja zarazili i prošlo je već oko 3 tjedna od toga, a u tom razdoblju nama i dalje padaju brojke, što znači da ne možemo reći da je u dijelu gdje se pojavio taj mutirani soj isti i buknuo. No opet, treba biti na oprezu, ne može se reći i da je tih 300-tinjak novozaraženih ništa. Što se tiče novih sojeva virusa, HZJZ je dao jasnu uputu koji su to i te bismo slučajeve morali pratiti i vidjeti onda što je s tim", rekao je izvor blizak Stožeru za Index.


Vukovarsko-srijemska županija: 22

10:14 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 22 nove pozitivne osobe na COVID-19 od 231 testiranih. Pozitivnih na PCR testiranju je njih 17, a pet na brzom antigenom testu (šest osoba iz Vinkovaca, po četiri iz Ivankova i Vukovara, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Gunje, Borova, Jarmine, Novih Mikanovaca i Račinovaca). Trenutno je u županiji 30 osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19.


Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju

9:56 - Tisuće Hrvata ovih dana ‘opsjeda’ veleposlanstvo Rusije u Zagrebu samo s jednim ciljem – domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, piše u četvrtak Večernji list. Svakoga dana u ruskom veleposlanstvu odgovaraju na desetke i desetke upita građana Hrvatske, što telefonom što emailom, o tome kako do njihova cjepiva. Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, uputiti se prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V.

"Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u sklopu svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva. Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane", govore iz veleposlanstva, a takvu poruku prenose i građanima. "Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva", kažu iz veleposlanstva.


Koprivničko-križevačka županija: 4

9:39 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS - CoV-2 virus na području županije potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 94 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je šest osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 33 osoba. U OB Koprivnica preminule su tri osobe s pozitivitetom na koronavirus (1925., 1936. i 1979. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge bolesti.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je oko 370 novozaraženih

9:33 - Danas imamo oko 370 novozaraženih, rekao je za Index izvor blizak Stožeru.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 7

9:21 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 7 novih slučaja zaraze koronavirusom. Tri novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme te općine Veliko Trojstvo. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 33 pacijenta zaraženih koronavirusom, od kojih je troje na respiratoru, a 17 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 403 osobe. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s koronavirusom.


Primorsko-goranska županija: 28

9:17 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 28 osoba, testirano je 549 uzoraka, a umrla je jedna osoba, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju obavljenih laboratorijskih testova je 5,1 posto. Ozdravilo je 37 osoba, pa je sada u županiji aktivno 419 slučajeva Covida-19. U riječkoj bolnici se od Covida -19 liječi 36 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o dvoje bolesnika. Najviše oboljelih u županiji i dalje je u Rijeci i tzv. riječkom prstenu, a, s obzirom na dob, najviše oboljelih je među radnom populacijom.


Istarska županija: 1

9:09 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 235 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 1 novozaražena osoba s područja županije. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 41 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 655 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 11 osoba, od toga su 3 osobe u respiracijskom centru.


Sisačko-moslavačka županija: 10

8:46 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan deset je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Topusko.


Zadarska županija: 21

8:45 - Na području Zadarske županije 21 je novi slučaj zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(9), Benkovac(2) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Povljana(2), Preko(2), Ražanac(1), Starigrad(1) i Škabrnja(2). Većina novooboljelih osoba su kontakti već prethodno oboljelih, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 230 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 846 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 20 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirana su 22 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Požeško-slavonska županija: 41

8:44 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 41 slučaj zaraze koronavirusom, 27 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 183 osobe, a ukupno je testirano 28225 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 125 uzoraka te nema novopozitivnih osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Kolarić se protivi većem ublažavanju

8:07 - Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić rekao je jutros za HRT da imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, alida imamo pojavu britanskog soja i zahlađenje. Dodao je da je jučer na Znanstevnom savjetu bilo rasprave što i kako se može napraviti. Istaknuo je kako je on protiv većeg ublažavanja jer, kako je rekao, puno smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situaciju i da bi s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva bio veliki rizik pustiti sve mjere i riskirati da za 2-3 tjedna imamo porast novooboljelih. Dodao je kako novi soj cirukira od otprilike 20. siječnja, te da se na sreću nije odrazio na ukupan broj novooboljelih. "U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je pridonijelo da se taj soj nije značajnije proširio".

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je kako je britanski soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj jer je više od 50 posto ljudi zaraženo tim sojem. "Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi super soj britanski s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imuni odgovor i ljudi koji su preboljeli viris, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet", rekao je Ramadan. Dodao je da Britanija cijepi velikom dinamika i da je do sada cijepljeno 13 milijuna ljudi, a do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 milijuna i time bi procijepili svu ugroženu skupinu. Kad je riječ o AstraZenecinom cjepivu Ramadan je rekao da je ono jednako učinkovito kao i druga cjepiva, te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo u svim dobnim skupinama štiti i stvara jednaki imunitet. "Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva."

"U domovima za starije i nemoćne procijepili smo od 50 do 70 posto korisnika, što je jako dobro. Kada se uzme u obzir i broj onih koji su oboljeli, a to je oko 20 posto, u domovima za starije postignut je kolektivni imunitet", rekao je epidemiolog Kolarić.


Plenković: 'Treba nagraditi građane'

7:04 - Govoreći o mogućem popuštanju mjera, jučer je predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio da bi trebalo nagraditi građane. “Mislim da se ovim okolnostima treba nagraditi naše sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti. Razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo sutra predstaviti na Vladi”, rekao je premijer, prenosi N1.

“U ovom trenutku razmišljamo, a sutra ćemo u dogovoru sa Stožerom poslati određene signale, o dvije domene – ugostiteljstvo i sport”, rekao je Plenković za Novu TV. Dodao je kako je “na stolu” to da se kafićima i restoranima omogući coffee to go, kao i “još neke stvari” oko sporta. “Bit će određenih signala s kojima bi mogli biti zadovoljni”, odgovorio je upitan znači li to da će se otvarati dvorane i teretane.

Nekoliko izvora iz Vlade kazalo je za Jutarnji list kako je najizglednije da će od ponedjeljka biti otvoreni fitness-centri i teretane, a kafićima će biti omogućeno prodavanje kave za van.


Slovenija bi željela koristiti sva raspoloživa cjepiva

7:03 - Slovenija je u mjesec i pol dana cijepljenja protiv covida-19 do sada zaštitila dva posto stanovništva, a premijer Janez Janša napisao je na Twitteru da bi bila spremna nabaviti i druga raspoloživa cjepiva, uz ona koja već koristi, ali samo ako ih odobri europski regulator za lijekove. "U Sloveniji ćemo koristiti sva cjepiva protiv covida-19 koja kao učinkovita i sigurna dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruska, indijska i kineska", objavio je slovenski premijer na svom Twitter profilu.

Njegova vlada u srijedu je objavila da je u proteklih mjesec i pol dana otkad traje cijepljenje protiv covida-19 imunizirala dva posto populacije, a do kraja mjeseca planira taj postotak povećati na pet posto, odnosno cijepiti oko 100 tisuća ljudi. Do ovog tjedna Slovenija je za cijepljenje koristila cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne, a početkom ovog tjedna započelo je cijepljenje i cjepivom AstraZenece. Sva su ta cjepiva osigurana u okviru zajedničkih nabava preko Europske komisije i imaju odobrenje EMA-e koja je u srijedu priopćila da proizvođač ruskog cjepiva Sputnjik V još nije podnio zahtjev za odobrenje u EU.


Slovačka pooštrava pravila karantene za putnike

7:02 - Oni koji putuju u Slovačku morat će dodati još 14 dana u svoj plan puta jer vlada uvodi obaveznu dvotjednu karantenu. Razlog za tu mjeru, koja stupa na snagu u ponedjeljak, uglavnom je južnoafrički soj virusa, rekao je u srijedu ministar zdravstva Marek Krajci. Ta varijanta virusa pojavila se u susjednoj Austriji. Ljudi koji putuju na posao preko granice izuzeti su iz te mjere. Oni samo moraju pokazati negativan test na covid-19.

Slovačka je prošla kroz prvi val pandemije bolje od većine drugih zemaljaj Europske unije. Međutim, od listopada je broj zaraza i potvrđenih smrti od posljedica koronavirusa dramatično skočio. Stručnjaci upozoravaju na mogući kolaps zdravstvenog sustava. Slovačka je sada jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi. Do srijede je broj potvrđenih slučajeva zaraze u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika narastao na 269.000, a više od 5500 ljudi je umrlo.


Protiv covida cijepljeno više od 13 milijuna Britanaca

7:01 - Više od 13 milijuna ljudi u Britaniji dosad je primilo prvo dozu cjepiva protiv covida-19, izjavio je premijer Boris Johnson u srijedu u Londonu. Vlada je na putu da ispuni cilj koji si je zadala, a to je da 15 milijuna ljudi primi prvu dozu cjepiva do sredine veljače, piše Reuters. Oko 520.000 Britanaca već je primilo drugu dozu. U Engleskoj je cijepljena svaka četvrta odrasla osoba.

Broj novih zaraza zabilježenih u srijedu bio je nešto veći od 13.000, a umrlo je više od tisuću ljudi. Obje stope su u padu. Sedmodnevna stopa incidencije, odnosno broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana sada je oko 190. Znanstveni savjetnik vlade Patrick Vallance izrazio je zadovoljstvo brojkama. Rekao je da je to najvažnije u borbi protiv novih sojeva koronavirusa.

U srijedu je zavod za javno zdravstvo Engleske, PHE, klasificirao varijantu posebice zaraznog britanskog soja virusa otkrivenu u Bristolu kao "varijantu koja izaziva zabrinutost". Ona također ima karakteristike južnoafričke inačice, koja se povezuje sa smanjenim imunim odgovorom kod izliječenih ili cijepljenih ljudi. Sada je malo vjerojatnije da bristolska varijanta prouzročuje promijenjeni imuni odgovor. Je li to točno i kako to radi još treba razjasniti, rekao je Vallance.


Markotić: 'Svi sojevi će prije ili kasnije doći u Hrvatsku'

7:00 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je u srijedu kako Hrvatska, kao i mnoge zemlje, priželjkuje da se britanski soj koronavirusa ne proširi, ali naglašava kako nije sve u našoj moći i da su bitne osnovne mjere koje propagiramo. "Virus ima svoje puteve i logiku, sve prepreke koje mi stavljamo, ne prati uvijek. Osnovne mjere koje propagiramo su bitne", rekla je Markotić u Dnevniku HTV-a vezano za pojavu britanskog soja koronavirusa i o tome kako bi to utjecalo na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Upozorila je kako treba biti iznimno oprezan jer se britanski soj puno brže širi. "Prati se situacija. Nagli porast ima nekoliko država - Irska, Portugal, Slovačka, vidjeli ste kako to izgleda i kod nas u Varaždinu i Čakovcu. Pratit ćemo situaciju, bitno je dodatno sekvencirati tamo gdje se pojavi grupiranje veće broja pozitivnih, uzimati podatke. Iznimno je važno da ljudi koji dolaze iz zemalja gdje je dokazana britanska varijanta, kažu to svom liječniku kada idu na bris", rekla je.

Markotić je naglasila kako je prednost što smo svjesni postojanja virusa u našoj okolini. Ono što je možda povoljnije, da to razdoblje što dulje održavamo bez velikih brojeva. Što više idemo prema proljeću, veća je šansa da ti brojevi budu nižu, kazala je. Markotić napominje kako će svi sojevi koronavirusa koji kruže svijetom, pa tako i južnoafrički, prije ili kasnije doći u Hrvatsku. "Povoljno je to što se južnoafrički nije u znatnijem broju proširio Europom, no to ne znači da ne trebamo biti oprezni i pratiti mutante. ... Ako budemo sreće možda će se pojaviti mutanti koji će se sporije širiti, izazivati blaže oblike. Sve su opcije na stolu, rekla je.

Referirala se i na procjene učinkovitost cjepiva na novim sojevima. Govoreći o studiji koja je pokazala kako cjepivo AstraZenece nije učinkovito na južnoafričkom soju, Markotić je rekla da su potrebne dodatne studije . "Nije još ni za druga cjepiva jasno koliko će štititi od južnoafričke varijante; imamo premalo podataka s obzirom na to da nemamo puno ljudi koji su inficirani tim sojem, a nije se počelo ni cijepiti. Bolje podatke ćemo možda imati tek nakon mjesec do dva dana", dodala je.

Hrvatska će do 1. travnja dobiti oko 600.000 doza cjepiva. No to i dalje nije dovoljno, napomenula je. "Hrvatska ima veliki broj rizičnih i starijih osoba, kao i onih s kroničnim bolestima, skoro 1,700.000 ljudi, što je velik dio populacije. To je vjerojatno i razlog što smo u ovom valu imali dosta veliku visoku smrtnost i teže kliničke oblike. Nakon pesimističnih vijesti, mislim da se Europa polako izborila za sebe. Danas dobivamo optimističnije vijesti da bi i AstraZeneca u kraćem razdoblju mogla distribuirati velike količine, najavljeno je da bi moglo nešto i za Pfizer biti, više nego što smo očekivali zadnjih dana. Sve optimističnije zvuči", zaključila je Markotić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo