veliki gubici / Hoće li nam treći val korone potopiti sezonu? 'Moramo biti jako oprezni. Krivulja ne ide u dobrom pravcu'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020., no i dalje dosta lošija od rekordne 2019.

26.2.2021.
7:14
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se trenutno nalazi u povoljnoj epidemiološkoj situaciji, vrhunac drugog vala epidemije prošao je u prosincu, no zadnjih sedam dana krivulja nam ne ide u dobrom pravcu. Trend pada upravo se preokreće.

Što se tiče trećeg vala, prof. dr. Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja i članica  Znanstvenog savjeta Vlade RH, kaže kako su prognoze nezahvalne, ali ako zemlje u našem okruženju vide pojavu trećeg vala, teško je očekivati da ćemo ga mi izbjeći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti jako oprezni da taj treći val, ako se pojavi, bude što blaži, posebice zbog nadolazeće turističke sezone, za koju znamo da je za hrvatsko gospodarstvo jako važna. Nitko neće doći u zemlju u kojoj epidemija nije pod kontrolom. Važno je da se što više ljudi procijepi, ali s ovakvim najavama dostave cjepiva, nema izgleda da će procijepljenost prije jeseni utjecati na sam tijek epidemije, a pitanje je hoće li se to dogoditi i tada" naglašava znanstvenica, za Slobodnu Dalmaciju.

Objašnjava kako svaki put kad primijetimo novo žarište, treba ga odmah pokušati ugasiti, ali i istovremeno istražiti radi li se o novoj varijanti ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je lanjska turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina turističkih djelatnika, prema podacima HNB-a, pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu.

Zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardi eura, dok je u istom razdoblju 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi eura. Pad je veći od 54 posto. Koliki će biti ukupna gubitak prihoda u turizmu u prošloj godini pokazat će se kad HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020., no i dalje dosta lošija od rekordne 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo