Kolumna Ladislava Tomičića / Hoće li i Plenković u partizane: Što znači premijerov vijenac herojima Sutjeske

Image
Foto: Vijesti.hr/Davorin Visnjic/PIXSELL

Od partizana i partizanske borbe HDZ-ovci su u pravilu bježali kao vrag od tamjana

17.6.2019.
16:50
Vijesti.hr/Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je, na obilježavanje 76. obljetnice Bitke na Sutjesci, poslao Vladinog izaslanika, bivšeg HDZ-ovog ministra branitelja Tomislava Ivića, koji je položio vijenac pod spomenik poginulim partizanima na Tjentištu i tamo zapalio svijeću. Uz Tomislava Ivića, na Tjentište je kao službeni izaslanik stigao i jedan časnik Hrvatske vojske.

Na vijencu u bojama hrvatske zastave, koji je premijerov izaslanik nosio iz Zagreba, pisalo je: "Predsjednik Vlade Andrej Plenković herojima Sutjeske." Koliko se sjećamo, niti jedan predsjednik ili predsjednica HDZ-a do sada nisu učinili takvo što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od partizana i partizanske borbe HDZ-ovci su u pravilu bježali kao vrag od tamjana, pokazujući da im je do Bitke na Sutjesci i drugih partizanskih bitaka stalo koliko i do lanjskoga snijega, iako je samo na Sutjesci poginulo oko tri tisuće Dalmatinaca. Ova Plenkovićeva gesta prvorazredno je političko iznenađenje, naročito u okolnostima u kojima se očekivalo da će šef HDZ-a i hrvatski premijer nastojati ponovno privući biračko tijelo desno od HDZ-a, o čijem su udaljavanju od vladajuće stranke sve rekli rezultati europskih izbora.    

Odobravanje, ali i kuka i motika

Plenkovićeva delegacija na Tjentištu privukla je znatnu pozornost prisutnih štovatelja partizanske borbe. Mnogi su se poželjeli slikati sa službenim hrvatskim izaslanstvom, a ono je zaradilo i zapažen pljesak nakon najave s govornice, u službenom dijelu komemoracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod kuće, u Hrvatskoj, Plenkovićevu gestu pozdravili su svi koji smatraju da se Hrvatska ne treba sramiti antifašističke borbe, točnije da na nju može biti ponosna. Dakako, ne manjka niti onih koji su na Plenkovića zbog Sutjeske digli kuku i motiku.

Osim na ekstremnoj desnici, zbog Plenkovićevog vijenca zgražaju se i u kuloarima unutar vladajuće stranke, točnije na njezinom desnom krilu. Činjenica da je Plenković vijenac na Sutjesku poslao samo dan prije obilježavanja trideset obljetnice osnutka HDZ-a samo je dodatno razjario stranačke nezadovoljnike, koji svoj bijes za sada izražavaju potiho, ne usuđujući se jasno i glasno reći što misle o političkom smjeru koji je zacrtao stranački šef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ladislav Tomičić

Foto: Ladislav Tomičić

'Zalog velike koalicije'

Taj politički smjer zasigurno nije obnova Jugoslavije, za što će u narednim danima Plenkovića teretiti paranoična ekstremna desnica. Na usta svog medijskog glasnogovornika, ražalovanog neonacista i kokainskog dilera Velimira Bujanca, ekstremna desnica već je progovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo na Sutjesci tim kanalom protumačeno je kao "zalog velike koalicije" HDZ-a i SDP-a. Dakako, ono što je ispušteno iz zubne ograde Velimira Bujanca ne vrijedi niti pišljiva boba. Njegove ekstremističke eskapade dobre su tek kao lakmus papir preko kojega je moguće ocrtati raspoloženje ekstremno nacionalističkog dijela hrvatskog društva, čiji političke opcije u posljednje vrijeme jačaju.

Andrej Plenković je, međutim, pokazao da ne namjerava pokušati Bujancu i društvu preoteti ekstremiste. Po svemu sudeći on će ih pokušati izolirati i ostaviti na rubu političke scene, gdje su tavorili do sada, izuzev u onim razdobljima kad bi ih HDZ u korist svojih interesa uzimao u krilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prestrojavanje ulijevo?

Dakako, pogrešno je iz činjenice polaganja Vladinog vijenca na Tjentištu i premijerovog odavanja počasti herojima Sutjeske zaključiti da se Plenković prestrojava na lijevo. Naprotiv, prije se može očekivati da će idući njegov potez biti usmjeren dodvoravanju umjereno desnom dijelu konzervativne scene u Hrvatskoj, čime bi se realizirao svojevrstan balans, a šef HDZ-a prikazao kao europski političar koji nastoji Hrvatsku voditi srednjim putem, bez iskakanja odveć desno i odveć lijevo.

Ova taktika zasigurno će uroditi plodom prije nego očekivano umiljavanje ekstremnoj desnici, na kojem je Plenkovićev prethodnik iz SDP-a Zoran Milanović izgubio značajan dio glasova na parlamentarnim izborima kad je SDP izgubio vlast u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ladislav Tomičić

Foto: Ladislav Tomičić

Kako bilo, Plenkovićeva gesta u svakom slučaju je dobrodošla, jer oslanjanje Hrvatske na najmračniju stranu njezine povijesti državi nije donijelo, niti joj može donijeti bilo kakvo dobro. Sad hrvatskom društvu ostaje samo odgovoriti na pitanje koliko daleko su ga nacionalističke političke elite odvesti na stranputicu, kad su generacijama mladih ljudi u Hrvatskoj tuvile u glavu da antifašistički pokret i doprinos Hrvatske u pobjedi antifašista u Drugom svjetskom ratu treba osuđivati, a ne slaviti. Taj odgovor predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković primit će na svoja pleća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo