IMAMO 561 NOVI SLUČAJ ZARAZE I 29 PREMINULIH: / Nove mjere stupaju na snagu u ponoć; Njemačka zbog novih sojeva uvodi još ograničenja

Image

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117.

29.1.2021.
7:00
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 561 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, čime je broj aktivnih slučajeva 3117
  • Preminulo je 29 osoba, ukupno 4972 osoba
  • Na bolničkom liječenju je 1286 pacijenta, od kojih je na respiratorima 121 ljudi

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Francuski premijer kaže da se još uvijek može izbjeći treći 'lockdown'

23:35 Francuska je odlučila u petak da neće uvesti treće zatvaranje i umjesto toga je naredila strože covid kontrole na svojim granicama i pojačanu policijsku akciju protiv onih koji krše policijski sat, a od nedjelje će zabraniti dolaske iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Jean Castex rekao je da javnozdravstvena kriza i dalje izaziva veliku zabrinutost, u vijeme kada je broj mrtvih od posljedica covida-19 u Francuskoj prešao 75.000, što je sedmi najveći broj umrlih u svijetu.

"Znamo da je (zaključavanje) težak udarac. Večeras, gledajući podatke od zadnjih nekoliko dana, mislimo da si još uvijek možemo dati priliku da to izbjegnemo", rekao je Castex.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći nekon sastanka predsjednika Emmanuela Macrona s ministrima o krizi, Castex je rekao da će od nedjelje biti zabranjeni svi dolasci u Francusku iz zemalja koje nisu u EU-u.

Svi posjetitelji iz EU-a morat će pokazati negativan PCR test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je također najavio da će biti zatvoreni trgovački centri koji ne prodaju hranu a čija je površina veća od 20.000 četvornih metara.

Francuska je zabilježila 22.858 potvrđenih slučajeva novozaraženih koronavirusom u petak, tako da ih je sada ukupno 3,15 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjena isporuka cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizera i Moderne rezultirala je naglim usporavanjem cijepljenja u Francuskoj.

Grčka vlada pooštrila neke mjere koje je nedavno popustila

21:53 Dva tjedna nakon ublažavanja mjera zatvaranja u Grčkoj, vlada je djelomično promijenila stav te najavila da će se već u subotu neke trgovine morati zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovine neesencijalnim namirnicama na koje se mjera odnosi nalaze se u područjima u kojima su zabilježena velika povećanja broja zaraženih, uključujući i Atiku, regiju koja obuhvaća i glavni grad, Atenu.

Međutim, trgovinama će i dalje biti dopušteno da prodaju proizvode, i to tako da kupci mogu online ili telefonski naručiti proizvod, a onda ga pokupiti na ulazu u trgovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se uglavnom drži plana da u cijelosti diljem države otvori škole.

No u visokoriskantnim područjima bit će dopušteno osnovnoškolcima da se vrate u škole, dok će srednjoškolci nastaviti učiti na daljinu, u petak je najavio vladin stožer za koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtići i osnovna škola za niže razrede otvoreni su već dva tjedna.

Broj zaraženih koronavirusom u Grčkoj ostaje relativno nizak. U petak je zabilježen 941 novi slučaj zaraze unutra 24 sata, u zemlji koja broji oko 11 milijuna. Međutim, broj novih dnevnih zaraza se udvostručio u posljednja dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački stručnjaci odbijaju starije od 65 imunizirati cjepivom AstraZenece

21:02 Njemačko povjerenstvo ustraje u petak na svojoj preporuci da se osobe starije od 65 godina ne imuniziraju cjepivom AstraZenece, unatoč protivnom mišljenju regulatora Europske unije.

"Cjepivo se za sada, na temelju dostupnih podataka, preporučuje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine", objavilo je povjerenstvo u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema dovoljno podataka za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godine i više", dodaje povjerenstvo.

Moguće je da će njemačko ministarstvo zdravstva postupiti prema toj uputi pri odlučivanju o odobrenju cjepiva u Njemačkoj, a što se očekuje najkasnije početkom idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova preporuka pridonosi zbrci u Europi nastaloj oko cjepiva iz britanskog laboratorija u vrijeme već postojećih napetosti zbog toga što će isporuke biti u količinama manjim od dogovorenih.

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za cjepivo koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oksfordskim sveučilištem za sve osobe starije od 18 godina, bez dobnih ograničenja, a u petak navečer cjepivo je odobrila i Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo AstraZenece treće je odobreno u Europskoj uniji nakon cjepiva Pfizer-BioNTech 21. prosinca te cjepiva američkog proizvođača Moderne 6. siječnja.

Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO kaže da je zbog gomilanja cjepiva pandemija i dalje živa

20:30 Bogate zemlje koje se prepiru zbog cjepiva protiv covida-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, upozorivši da gomilanje doza cjepiva održava pandemiju živom.

Dužnosnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Europska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz Europske unije, uključujući u Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU, čije su zemlje članice po pitanju procjepljivanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač cjepiva na Zapadu usporava dostavu cjepiva Uniji zbog problema s proizvodnjom.

"Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor", rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno", rekao je, gotovo godinu dana nakon što je proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog pojave koronavirusa.

Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je zemlje koje se "bore oko kolača" dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama "nemaju pristup ni mrvicama."

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu cjepiva protiv covida-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija je rekla prošli tjedan da je postigla dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 milijuna doza cjepiva te da bi trebala sljedeći mjesec početi distribuirati cjepiva u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dva tjedna dobiti hitno odobrenje za upotrebu cjepiva AstraZenece i sveučilišta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova znanstvenica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, da je WHO prošli petak održao sastanak s proizvođačima ruskog cjepiva, s time da će se održati još sastanaka, dok čekaju na dodatne informacije.

EU prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva izvan bloka

18:48 Bruxelles je prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza anticovid cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka, objavio je u petak europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZeneca, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se "izvoz (cjepiva) mora odobriti", objavljeno je na konferenciji za novinare.

Cilj je "imati točne informacije o proizvodnji virusa i znati kamo ih proizvođači žele slati", kazao je Dombrovskis, ujedno i potpredsjednik Europske komisije.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

Propis bi trebao biti objavljen u petak u službenom listu Europske unije da bi u subotu stupio na snagu.

U praksi, članice Unije trebaju obavljati tu kontrolu i odobriti izvoz na bazi "preporuka" koje daje Europska komisija no koje nisu obvezujuće.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici.

Bruxelles je podsjetio da ugovor obvezuje tvrtku na proizvodnju u četiri tvornice pa teškoće u proizvodnji u jednoj od njih ne bi smjele utjecati na cjelokupni output. EU stoga sumnja da je proizvođač isporučio doze izvan bloka po nekoj većoj cijeni.

Ugovor predviđa izuzetke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje Zapadnog Balkana.

Mehanizam treba "istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu", rekla je ministrica zdravstva Stella Kyriakides.

"Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno", dodala je.

Njemačka ograničava putovanja iz zemalja s novim sojevima koronavirusa

18:10 Njemačka će ograničiti putovanja iz Brazila, Velike Britanije, Portugala i Južnoafričke Republike, zemalja u kojima cirkuliraju još zarazniji sojevi koronavirusa, prema vladinom nacrtu u kojeg je u petak Reuters imao na uvid.

"Uz postojeća testiranja i karantenu, bit će uvedeno privremeno ograničenje putničkog prometa iz zemalja koje su označene kao regije s novim sojevima koronavirusa", piše u uredbi.

Zdravstvene vlasti sve su zabrinutije po pitanju novih sojeva koji, zbog toga što su zarazniji i brže se šire, mogu brže doprinijeti kolapsu zdravstvenog sustava.

Ostale vlade Europske unije razmatraju slične mjere, piše u vladinom dokumentu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se ovaj tjedan za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih.

Ona je na sastanku vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU) dovela u pitanje ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine veljače. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Sumnja se na britanski soj nakon 11 umrlih u domu u Madridu

17:21 Jedanaest štićenika doma za starije i nemoćne u Madridu umrlo je zaraženo koronavirusom i sumnja se da je u toj ustanovi žarište britanskog soja covida-19, rekle su u petak vlasti.

"Vrlo je veliko žarište u umirovljeničkom domu Becerril de la Sierra", rekao je Antonio Zapatero, drugi čovjek zdravstvenih vlasti u regiji Madrida.

Žarište obuhvaća 48 zaraženih korisnika doma i 17 zaraženih zaposlenika.

"Pet štićenika je umrlo u domu, a još šest u bolnici", kazao je Zapatero.

U bolnici je još pet osoba, od kojih je u dvije "kliničko stanje vrlo zabrinjavajuće".

"Istrage koje je provelo ministarstvo javnog zdravlja kako bi odredilo podrijetlo soja (...) govore da je u tom domu možda riječ o britanskom soju", rekao je.

U ponedjeljak je 219 slučajeva britanske varijante potvrđeno u cijeloj Španjolskoj, a u petak već 250.

"Procjenjujemo da taj novi soj čini zapravo između 5 i 10 posto slučajeva" u zemlji, rekla je nova ministrica zdravstva Carolina Daria pred parlamentarnim povjerenstvom.

"Idući tjedni bit će odlučujući da odredimo je li se ta varijanta razmahala kao u drugim državama", dodala je.

Glavni epidemiolog španjolske vlade Fernando Simon nedavno je ocijenio da bi ta varijanta u Španjolskoj mogla prevladati u ožujku.

Srbija dobila još 40.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V

16:36 U Srbiju je u petak stiglo još 40.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a od početka imunizacije 24. prosinca 2020. u Srbiji je cijepljeno preko 420.000 građana, što je stavlja na drugo mjesto u Europi po udjelu cijepljenih u odnosu na broj stanovnika.

Prema službenim podacima na koje se pozivaju zdravstveni dužnosnici, s više od 60.000 cijepljenih na milijun stanovnika Srbija je trenutačno druga europska zemlja, poslije Velike Britanije koja ima nešto više od 116.000 cijepljenih na milijun stanovnika.

Po broju cijepljenih na 100 stanovnika, stopa je u Velikoj Britaniji 11,67 posto, a u Srbiji 6,01 posto.

Još 40.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V koje je stiglo jutros omogućit će cijepljenje još 20.000 ljudi, a Beograd očekuje još 9.600 doza Pfizera, kojim je u prosincu 2020. i započeto cijepljenje.

U tijeku je masovna imunizacija kineskim cjepivom Sinopharm, koje Srbija koristi uz Pfizer-BioNTech, te ruski Sputnjik V, uz očekivanja da će dio cjepiva dobiti iz programa COVAX.

Zdravstvene vlasti Srbije prijavile su u petak 18 smrtnih slučajeva covida 19, te još 1.717 novozaraženih koliko ih je registrirano među 11.168 testiranih uzoraka.

Ugovori EU-a o nabavi cjepiva moraju biti transparentni, ističu europarlamentarci

16:36 Ugovori EU-a i farmaceutskih kompanija o nabavi cjepiva protiv covida-19 trebaju biti transparentni kako bi se sačuvalo povjerenje građana u odgovor Unije na krizu izazvnu pandemijom, istaknuli su u petak eurozastupnici Romana Jerković i Tomislav Sokol na konferenciji za medije.

Europarlamentarci Romana Jerković (SDP/S&D) i Tomislav Sokol (HDZ/EPP) te predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić su na konferenciji "Europska unija i zdravlje", koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, govorili o o zajedničkom europskom odgovoru na pandemiju koronavirusa, dostupnosti i učinkovitom provođenju cijepljenja te prijedlozima za jačanje suradnje država članica u području zdravstvene politike.

"Europska unija pokazala je zajedništvo i solidarnost čime je zagarantirala da će svi građani dobiti cjepivo jednake kvalitete i po jednakoj cijeni. Ipak, činjenica je da problemi postoje", započela je konferenciju Romana Jerković rekavši se da imamo pravo znati što je sadržaj i koje su odredbe ugovora između Europske unije i farmaceutskih kompanija koje proizvode cjepivo protiv covida-19.

"Zastupnici nisu zadovoljni s informacijama koje su dobili od Europske komisije, kada bi bilo jasno sto se u ugovorima s farmaceutskim tvrtkama nalazi povjerenje zastupnika, a onda i građana bilo puno veće“, istaknula je Jerković.

Na nju se nadovezao i zastupnik Tomislav Sokol istaknuvši da bi transparentniji ugovori spriječili različita tumačenja kakve svakodnevno dobivamo, gdje je za primjer naveo da direktor AstraZenece izlazi s tumačenjima koji su suprotni s onima Komisije.

Čelnik AstraZenece Pascal Soriot rekao je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive.

"Europska unija uložila je jako puno sredstava u istraživanje i razvoj cjepiva što je još jedan razlog zašto EU mora dobiti svoj dio. Ništa dakako preko reda, samo se treba ispoštovati potpisano. Bitno je naglasiti da države članice ne mogu same rješavati probleme već je ključno da se drže skupa", istaknuo je Sokol.

Sokol je ocijenio da je problem što su klauzule ugovora takve da sadržavaju tajne informacije i podsjetio da Europska unija raspolaže mehanizmima koji farmaceutske kompanije mogu natjerati na poštovanje ugovora sklopljenih s Europskom komisijom. „Krajnja mjera bila bi zabrana izvoza iz pogona u EU-u, ali ja se nadam da će razum pobijediti i da će se dogovor postići. Trebamo dati podršku Europskoj komisiji“ , zaključio je.

Jerković je podsjetila je da je Hrvatska u pandemiji, upravo zahvaljujući EU članstvu, mogla koristiti program SURE u iznosu od oko milijardu eura, čime je spriječen val masovnog otpuštanja i gubitka radnih mjesta.

SURE je jedna od triju sigurnosnih mreža vrijednih ukupno 540 milijardi eura koja je namijenjena očuvanju radnih mjesta, poduzećima i državama članicama.

"Tu su i sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a koji je morao doživjeti reformu kako bi se potpore mogle usmjeriti prema rješavanju hitnih potreba u javnom zdravlju. Nakon toga došao je ključni instrument, EU sljedeće generacije, vrijedan 750 milijardi eura, a taj će se novac osim izravno u oporavak, ulagati u zelenu i digitalnu tranziciju", istaknula je i dodala da "moramo biti pametni s nacionalnom razvojnom strategijom o kojoj raspravljamo, mudro i vizionarski odrediti prioritete“.

Jerković i Sokol ocijenili su da će programom EU za zdravlje poboljšati pripravnost zemalja članica za prekogranične prijetnje, povećati otpornost sustava na epidemije te smanjiti jaz u pogledu kvalitete zdravstvenih sustava unutar EU odnosno između zemalja članica.

Sokol se zalažio i za zajedničku europsku nabavu i za druge lijekove te za smanjenje razlika u zdravstvenoj skrbi između europskog istoka i zapada.

"Zagovaram uspostavu medicinskih centara izvrsnosti na razini Europe, Hrvatska bi recimo mogla biti centar za transplantaciju", rekao je Sokol te pojasnio da bi pojedine ustanove koje su već vrhunske u nekoj vrsti zahvata trebale postati središta u kojima bi se pružalo liječenje građanima iz cijelog EU-a.

Govoreći o financiranju zdravstvenih projekata u idućem proračunskom razdoblju od 2021. do 2027. godine podsjetio je da će upravo zalaganjem Europskog parlamenta u okviru programa EU za zdravlje članicama na raspolaganju biti oko 5 milijardi eura, čak 12 puta više nego u prošlom razdoblju od sedam godina.

Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, na konferenciji se raspravljalo i o prijedlozima Europskog parlamenta za prevenciju te bolesti koja je drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama. Parlament je lani osnovao i poseban odbor za borbu protiv raka, a zastupnici Jerković i Sokol njegovi su aktivni članovi.

"Trebamo veliki naglasak staviti i na preventivne programe, do 2030. planiramo smanjiti pušenje duhanskih proizvoda u Uniji za 5 posto, do 2024. unijeti u škole puno veću količinu kvalitetnih obroka", istaknula je Jerković i naglasila da važnu ulogu u tome imaju i štetni utjecaji na okoliš koje treba smanjiti.

Sokol je na kraju naglasio kako je "potrebno je ujednačiti kvalitetu zdravstvene zaštite u svim državama Europske unije".

Luetić se osvrnuo na stanje s brojkama istaknuvši da je s obje doze cijepljeno oko deset tisuća zdravstvenih djelatnika, ali i da procijepljenost 70 posto stanovništva u Hrvatskoj nije moguće do ljeta, kakve su bile prve procjene, već eventualno do jeseni ili zime ove godine.

"Događa se jedan paradoks da i oni zdravstveni radnici koji su htjeli pričekati, svi žele biti što prije cijepljeni – sto je izvrsno, povećava se broj zainteresiranih, medu liječnicima je izrazito visok, drugi zdravstveni djelatnici – kod njih je nešto drugačije", istaknuo je Luetić.

Odobreno je cjepivo AstraZenece

16:31 EMA je odobrila cjepivo AstraZenece u Europsko uniji. Njime će se cijepiti i stariji od 65 godina.

Hrvatska je naručila čak 2.7 milijuna doza cjepiva te tvrtke, više nego ijednog drugog proizvođača. Opširnije

Image
KONAČNO: /

Odobreno je cjepivo AstraZenece u EU, tvrtke od koje je Hrvatska naručila najviše doza

Image
KONAČNO: /

Odobreno je cjepivo AstraZenece u EU, tvrtke od koje je Hrvatska naručila najviše doza

Dodika razočarala EU, cjepivo će tražiti od Rusa

16:20 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u petak kako je razočaran nesposobnošću Europske unije da pravodobno osigura cjepivo protiv koronavirusa te je najavio kako će rješenje za taj problem tražiti u Rusiji.

"Razgovarao sam s važnim ljudima i Republika Srpska će u veljači dobiti 100 tisuća doza cjepiva od ruskih proizvođača", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako je to logičan rezultat činjenice da postoji sve veći problem u nabavci cjepiva zapadnih proizvođača te da nema niti naznaka kada bi BiH mogla dobiti doze koje je od njih odavno naručila.

Dodik je problem s nabavkom cjepiova iskoristio kako bi ponovo istaknuo svoj euroskepticizam.

"EU se nije snašla na početku pandemije, a nije se snašla ni sada, pa je to ozbiljan problem povjerenja u temeljna načela EU odnosno u njenu solidarnost", kazao je Dodik.

Na pitanje novinara zašto govori samo o nabavci cjepiva za RS kada već nastupa u ulozi predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio kako on ne predstavlja sve građane BiH, nego samo Srbe i RS.

Poručio je da ga ne zanima kako će Federacija BiH rješavati problem cjepljenja svog stanovništva te da je stvar vlasti tog entiteta hoće li slijediti primjer RS i tražiti rješenje kod ruskih proizvođača.

Vlasti RS autonomno pregovaraju o nabavci cjepiva iz Rusije iako Agencija za lijekove BiH za to još nije dala odobrenje s obzirom da nisu okončane sve faze testiranja kroz koje su prošla cjepiva zapadnih proizvođača.

AstraZeneca dužna isporučiti svoja cjepiva i iz britanskih pogona

15:50 - Iz ugovora između farmaceutske tvrtke AstraZenece i Europske komisije, koji je u petak objavljen u redigiranoj verziji, proizlazi da tvrtka treba učiniti sve što može da u svojim proizvodnim pogonima, uključujući i dva u Velikoj Britaniji, osigura proizvodnju cjepiva za EU.

AstraZeneca je u petak pristala na objavu ugovora o avansnoj kupnji cjepiva koji je potpisala 27. kolovoza prošle godine s Europskom komisijom. Dijelovi ugovora koji se odnose na povjerljive informacije, kao što su podaci o računima, zatamnjeni su.

Prošli tjedan AstraZeneca je objavila da neće moći isporučiti Europskoj uniji 80 milijuna doza koliko je predviđeno za prvo tromjesječje, nego samo 31 milijun.

U petak je ponudila da će osigurati dodatnih osam milijuna, ali to je opet puno manje od ugovorenih doza. Proteklih nekoliko dana obilježeno je javnom prepirkom između Komisije i britansko-švedske farmaceutske kompanije oko odredbi ugovora.

Predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot dao je intervju za nekoliko europskih dnevnih novina u kojem je rekao da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe (učiniti najveći mogući napor) kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

AstraZeneca je tvrdila da je s Velikom Britanijom potpisala ugovor o kupnji cjepiva tri mjeseca prije nego s Europskom komisijom te da iz toga proizlazi da prvo mora osigurati isporuku cjepiva proizvedenog na britanskom teritoriju Velikoj Britaniji, a tek onda može doći na red Eu.

“AstraZeneca će učiniti najveći razumno mogući napor da proizvede cjepivo u proizvodnim pogonima smještenim unutar EU-a”, stoji u ugovoru. U jednom članku se kaže da to uključuje i Veliku Britaniju, koja je u vrijeme potpisivanja ugovora bila izvan EU-a, ali je bila dio jedinstvenog tržišta.

“AstraZeneca se obvezuje da će učiniti najveći razumno mogući napor kako bi stvorila proizvodne kapacitete za proizvodnju 300 milijuna doza cjepiva, iz čega neće izvlačiti dobit niti trpjeti gubitke”, kaže se u tekstu ugovora u kojem se spominje i opcija o kupnji dodatnih100 milijuna doza.


Cjepivo Johnson & Johnson učinkovito 66 posto, u JAR-u nešto manje

15:40 - Cjepivo Johnson & Johnson protiv covida-19 učinkovito je 66 posto općenito, a nešto manje u Južnoafričkoj Republici gdje se širi zarazniji soj koronavirusa, objavila je u petak ta američka farmaceutska tvrtka. To cjepivo koje se daje u samo jednoj injekciji, učinkovito je 85 posto u sprečavanju teških oblika bolesti, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje.

Johnson & Johnson će idući tjedan zatražiti hitno odobrenje za distribuciju. Trenutno se u Sjedinjenim Državama imunizacija obavlja dvama cjepivima protiv covida-19, proizvođača Moderne i Pfizer-BioNTecha. Skorašnje uvrštenje novog cjepiva dobra je vijest dok SAD nastoji ubrzati ritam imunizacije, a osobito u svjetlu najave predsjednika Joea Bidena da mu je cilj cijepiti 1,5 milijuna ljudi na dan. Grupa se obvezala dostaviti 100 milijuna doza Sjedinjenim Državama prije kraja lipnja.

Europskoj uniji obvezala se isporučiti 200 milijuna doza do kraja godine, s time da bi prve isporuke krenule u travnju. Nadalje, nekih 200 milijuna doza Johnson & Johnson trebao bi isporučiti zemljama u razvoju, a prve isporuke počele bi nakon lipnja.

Poput Pfizerovog i Moderninog cjepiva i ono koje je proizveo "J&J" prenosi genetske upute ljudskim stanicama kako bi one stvorile specifični protein koronavirusa koji zatim omogućuje stvaranje imunosnog sustava kao primjerenog odgovora na pravi virus. No cjepivo Johnson & Johnson može se skladištiti pri temperaturama običnog hladnjaka i ne zahtijeva temperature zamrzavanja poput Pfizerovog cjepiva, što olakšava njegovu distribuciju. Uz to, jedna je doza dovoljna.


Pronađen ilegalni pištolj kod državljanina BiH koji je kršio mjere samoizolacije

15:29 - Zagrebačka policija prijavila je u petak 35-godišnjeg bosanskohercegovačkog državljanina koji je prekršio mjere samoizolaciji i u čijem stanu u Prečkom je pronađen ilegalno nabavljeni pištolj.

Policija je precizirala da je osumnjičeni zatečen u srijedu oko 13 sati u garaži stambene zgrade u Petrovaradinskoj ulici za vrijeme dok su mu važile mjere samoizolacije, a nakon što je iz BiH ušao u Hrvatsku.

Policajci su pretragom njegovog stana pronašli pištolj i 15 komada streljiva koje je ilegalno posjedovao. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je, uz optužni prijedlog, prepraćen na zagrebački Općinski prekršajni sud gdje mu je određeno 15-dnevno zadržavanje.


Kod nekih brazilskih pacijenata potvrđena zaraza s dvije varijante koronavirusa

14:57 - Brazilski znanstvenici otkrili su slučajeve pacijenata s dvije različite varijante novog koronavirusa u tijelu istovremeno, prenosi novinska agencija EFE. Kod najmanje dvoje pacijenata u Brazilu potvrđeno je da su istovremeno bili zaraženi s dvije varijante novog koronavirusa, uključujući južnoafričku varijantu.

Ti su pacijenti pokazivali blage ili umjerene simptome bolesti COVID-19 te su se od nje oporavili još u studenom 2020. godine, bez potrebe za hospitalizacijom, prenosi brazilska novinska agencija EFE pozivajući se na istraživanje brazilskog Nacionalnog laboratorija za znanstveno računarstvo (LNCC).

Istraživanje je otkrilo da južnim dijelom brazilske pokrajine Rio Grande do Sul cirkulira najmanje pet varijanti novog koronavirusa, uključujući i prethodno nepoznatu varijantu VUI-NP13L, prenosi Zimo.hr.

Brazil dosad bilježi više od 10 milijuna oboljelih od COVID-19 te više od 221.000 smrtnih slučajeva od te bolesti


Koronakriza pokazala nedostatke u ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom

14:50 - Pravobraniteljica Anka Slošnjak iznijela je podatke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a) prema kojima su osobe s invaliditetom do sada činile 11,9 posto među zaraženima koronavirusom i čak 37,7 posto umrlih od covida-19 u Hrvatskoj.

Govoreći o pravima osoba s invaliditetom u proteklih godinu dana, Slošnjak je upozorila da je koronakriza pokazala sve nedostatke u ostvarivanju prava te društvene skupine, od prava na kretanje korisnika socijalnih institucija, do prava na usluge u zajednici, pa i zdravstvenu skrb.

Rekla je da su prve mjere i javnozdravstvene upute i preporuke otežale pružanje usluga tim osobama, poput potpore u obitelji za osobe koje žive u vlastitim domovima, dolazak asistenata te pružanje dnevnog boravka, radionica i drugih usluga koje provode organizacije i udruge. Upozorila je i da djeca s invaliditetom nisu mogla sudjelovati u online nastavi.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak istaknula da je njezin ured uputio niz preporuka o tome kakve bi se protuepidemijske mjere trebale propisivati za tu društvenu skupinu, no, dodala je, tijekom cijele prošle godine pokazalo se da nitko nije htio preuzeti odgovornost za kršenje prava osoba s invaliditetom, posebno za one koji žive u ustanovama.

"Korisnici ustanova nisu mogli izlaziti iz njih, no i nakon prihvaćanja preporuka pravobranitelja, popuštanje mjera nije bilo za sve, nego samo za one ustanove koje su htjele prihvatiti te preporuke", rekla je Slošnjak.


Dogovor o EU-u koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja

14:39 - Države članice EU-a u petak su preporučile, u okviru prijedloga o koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja u suzbijanju pandemije covida-19, da se ne putuje u ili iz područja označenih tamnocrvenom bojom.

Još od ranije se na epidemiološkoj karti Europe regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Sada se uvodi nova kategorije “tamnocrvenih zona” za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na sto tisuća stanovnika

Oni koji budu putovali iz tih tamnocrvenih zona trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na covid-19, a po dolasku na odredište otići u karantenu. Budući da je cijela Europa crvena ili tamnocrvena, ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna.

Najveći dio Europe obojen je trenutačno u crveno, dok su neki dijelovi tamnocrveni, između ostalih Portugal i Španjolska, Irska, jugoistočni dio Francuske, Slovenija, dio na tromeđi Njemačke, Češke i Poljske, Latvija i Estonija, južni dio Švedske.


Rusija Europskoj uniji nudi cjepivo Sputnjik V

14:20 - Rusija je Europskoj uniji ponudila svoje cjepivo Sputnjik V zbog nestašice drugih cjepiva protiv koronavirusa. Rusija bi EU-u u drugom kvartalu 2021. mogla isporučiti 100 milijuna doza Sputnjika V, objavio je u petak državni investicijski fond koji sufinancira i prodaje cjepivo.

Tom količinom moglo bi se cijepiti 50 milijuna ljudi. Oko 1,5 milijuna ljudi u Rusiji već je primilo obje doze cjepiva. Za korištenje Sputnjika V u Uniji prvo je potrebno odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA).

Ruski proizvođač navodi da je cjepivo Sputnjik V odobrilo 15 zemalja, uključujući Mađarsku koja je prošli tjedan postala prva članica EU-a koja je to učinila. Cjepivo Sputnjik V odobreno je za uporabu sredinom kolovoza prošle godine, što je naišlo na međunarodne kritike jer je odobreno prije nego što su dovršena ključna ispitivanja. Nisu objavljeni rezultati neovisnih studija o cjepivu, ističe agencija dpa.


Mađarska prva u EU odobrila kinesko cjepivo

14:05 - Mađarska je u petak postala prva članica EU-a koja je odobrila cjepivo protiv covida-19 kineskog proizvođača Sinopharm, nakon što je prošli tjedan također prva u Uniji kupila rusko cjepivo Sputnjik V. Premijer Viktor Orban je ranije danas kazao da bi se ugovor o kupnji kineskog cjepiva mogao potpisati odmah.

Njegova vlada također pomno prati ishod masovnog cijepljenja tim cjepivom u Srbiji, dodao je šef mađarske vlade. Orban bi, prema vlastitim riječima, najradije odabrao kinesko cjepivo jer mu najviše vjeruje.

"Danas je agencija za lijekove - OGYEI - također izdala dozvolu za korištenja Sinopharm cjepiva te nakon Pfizera, Moderne, AstraZenece i Sputnjika V možemo sada računati i na ovo cjepivo", kazala je Cecilia Muller, dužnosnica zdravstvenih vlasti.

Prva pošiljka bi mogla sadržavati do milijun doza cjepiva. Kada bi Mađarska dobila i kinesko cjepivo, do ožujka bi u toj zemlji moglo biti cijepljeno oko 1,7 milijuna ljudi. Mađarska je krajem prosinca dobila 6000 doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa, što je tada ocijenjeno korakom bez presedana u EU.

No već 5. siječnja su njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o tješnjoj suradnji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, uključujući i mogućnost zajedničke proizvodnje cjepiva, dodaje Reuters.

U Mađarskoj, zemlji od 10 milijuna stanovnika, zabilježeno je do sada 364.909 slučajeva zaraze, a umrlo je 12.374 ljudi. Mjere za suzbijanje epidemije su produljene do 1. ožujka.


Virovitičko-podravska županija: 8 novih slučaja

13:52 - Prema podacima Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata osam je novozaraženih osoba virusom SARS-CoV-2. Testirano je 46 osoba.

Jedna muška osoba (1938. godište) preminula je uslijed zaraze koronavirusom, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom liječenju su 32 osobe, 30 u Općoj bolnici Virovitica i dvoje u KBC-u Osijek.


Švicarski Novartis pomoći će u proizvodnji Pfizerova cjepiva

13:44 - Švicarski proizvođač lijekova Novartis potpisao je preliminarni ugovor o osiguranju dodatnih proizvodnih kapaciteta za cjepivo Pfizera/BioNTecha kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa, javlja u petak agencija Reuters.

Ovisno o konačnom sporazumu, Novartis planira započeti proizvodnju u drugom kvartalu 2021., priopćila je u petak tvrtka sa sjedištem u Baselu. Novartis je dodao da će koristiti proizvodne pogone u Steinu blizu rijeke Rajne kod njemačke granice.

Regulatori su odobrili tri cjepiva zapadnih kompanija Pfizera/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, ali ograničena proizvodnja i kašnjenje s isporukom koče napore za brzim cijepljenjem najrizičnijih skupina u pandemiji koronavirusa. Najava Novartisa uslijedila je nakon što je francuski Sanofi ovaj tjedan objavio da će pomoći BioNTechu da isporuči 125 milijuna doza mRNA cjepiva Europskoj uniji.

"Novartis se mobilizira na više strana kako bi podržao globalni odgovor na pandemiju", rekao je Steffen Lang iz tvrtke.

Novartis nije otkrio detalje o količini cjepiva koje će proizvesti za Pfizer, ali je dodao da je u "uznapredovalim raspravama" s drugim kompanijama o preuzimanju dijelova proizvodnje za cjepiva i terapije.


Krapinsko-zagorska županija: 112 novih slučajeva

13:37 - U Krapinsko-zagorskoj županiji 112 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a kako je u petak rekao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek, udio pozitivnih u testiranima pada i u zadnjem tjednu siječnja je 10,6 posto.

U samoizolaciji je 647 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana su 44 pacijenta, od kojih su tri na respiratoru, a na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama je 16 oboljelih. U protekla 24 sata jedna je osoba umrla.

„Veseli nas podatak da smo u prvom tjednu siječnja imali 23 posto pozitivnih, odnosno od 621 testiranog 145 pozitivnih, u drugom tjednu 18 posto pozitivnih, od 850 testiranih 150 pozitivnih i u trećem tjednu 12 posto pozitivnih, od 676 testiranih osoba 83 su bile pozitivne. U zadnjem tjednu siječnja imamo 10,6 posto pozitivnih, odnosno od 611 njih 65 je pozitivno“, rekao je Ferek Jambrek te podsjetio da je taj postotak krajem prosinca bio 35, a u jednom trenutku i 48.


Poljske teretane planiraju otvaranje unatoč zabrani rada

13:30 - Oko 1600 teretana u Poljskoj, više od polovice od ukupnog broja, planira u ponedjeljak ponovno otvaranje unatoč vladinim mjerama, jer suočene s bankrotom nemaju drugoga izbora, izjavio je u petak Tomasz Napiorkowski, predsjednik udruge vlasnika teretana.

"Nemamo izbora: ili će se teretane zatvoriti definitivno ili će se ponovno otvoriti uz poštivanje mjera i zaštitu svojih prava tražiti na sudu", istaknuo je Napiorkowski.

Zbog pandemije koronavirusa, teretane u Poljskoj bile su zatvorene na proljeće prošle godine i ponovno od sredine listopada. Vladini dužnosnici su u četvrtak objavili da se zabrana rada teretana i bazena produžuje do sredine veljače.

"Otvaramo teretane usprkos vladinoj odluci", najavio je Napiorkowski.

Kršenje zabrane možda nije tako riskantno kako se čini jer su sudovi dosad više davali za pravo građanima nego epidemiološkim institucijama i često poništavali kazne za kršenje mjera, dodao je. Da bi provela ograničenja poslovnih aktivnosti, Poljska je trebala uvesti izvanredno stanje predviđeno ustavom, što nije učinila. Računi teretana su prazni a državna pomoć pokriva tek djelić gubitaka, rekao je Napiorkowski.


Ukrajina zabranila rusko cjepivo

13:09 - Ukrajinski parlament u petak je donio mjeru kojoj je cilj ubrzavanje odobravanja cjepiva protiv koronavirusa, ali se njome i zabranjuje kupnja ruskog cjepiva. Vlada u Kijevu objavila je da u veljači očekuje 100 do 200 tisuća doza cjepiva Pfizera i BioNTecha u sklopu svjetske inicijative COVAX.

Ukrajinske vlasti zasad nisu odobrile nijedno cjepivo, no vlada ponavlja kako neće biti odobrena ona iz Rusije.

„Jedna politička snaga je stvorila histeriju oko registracije ruskog cjepiva“, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Maksim Stepanov.

„Mogu odmah reći: možete biti histerični još dugo, nitko neće registrirati rusko cjepivo“.

Biolik, ukrajinska farmaceutska tvrtka koju podržava Viktor Medvedčuk, istaknuti oporbenjak, ranije ovaj mjesec je objavila da je zatražila odobrenje za proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V, što je osjetljivo pitanje zbog loših odnosa dviju država. Kijev i Moskva u sukobu su od ruske aneksije Krima 2014. i zbog ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine u ratu koji je odnio 14 tisuća života.


AstraZeneca pristala na objavu ugovora koji je potpisala s EK

12:55 - Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca pristala je da se objavi redigirana verzija ugovora o nabavi cjepiva koji u kolovozu potpisala s Komisijom.

“Komisija pozdravlja opredjeljenje tvrtke za veću transparentnost u sudjelovanju provedbi strategije EU-a za cijepljenje”, priopćeno je u petak.

Komisija se nada da će moći objaviti sve ugovore o nabavi koje je do sada potpisala s proizvođačima cjepiva.

Danas objavljeni ugovor sadrži redigirane dijelove koji se odnose na povjerljive podatke, poput pojedinosti o izdanim računima. Ovo je drugi ugovor koji je objavljen nakon što je CureVac pristao objaviti Ugovor o avansnoj kupnji cjepiva. Redigirani ugovor s CureVac mogli su vidjeti pojedini zastupnici Europskog parlamenta.


Varaždinska županija: 31 novih slučaja

12:54 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 158 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 95, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 230.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka, od kojih je 110 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 19 posto, a u svim testiranim uzorcima je 13 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 70 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 25 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 5 u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 4 na respiratoru, 27 osoba je u Klenovniku od kojih 1 na respiratoru i 13 u Novom Marofu.

Tijekom 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 354 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14706 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 184.


Splitsko-dalmatinska županija: 73 nova slučaja

12:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 484 obrađena testa danas su 73 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 27, Imotskog 2, Kaštela 11, Makarske 2, Omiša 3, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Trogira 2, Baške Vode 3, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Klisa 1, Okruga 3, Otoka 1, Podablja 1, Podstrane 1, Pučišća 1 i Tučepi 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1643 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 72 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Brodsko-posavska županija: 35 novih slučaja

12:47 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 35 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (19), grad Nova Gradiška (4), općine Brodski Stupnik, Cernik i Sibinj (po 2) te općine Bebrina, Davor, Okučani, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.880. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 108, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 235. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


Šibensko-kninska županija: 22 nova slučaja

12:43 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 22 osobe su oboljele od covida-19. U šibenskoj bolnici liječi se 11 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba.


Ličko-senjska županija: 10 novih, jedna osoba preminula

12:39 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 10 je novooboljelih osoba od COVID-19, 6 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. 4 oboljele osobe su s područja Otočca, po 2 s područja Novalje i Gospića te po jedna s područja Senja i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Na Covid odjelu OB Gospić preminula je jedna ženska osoba (1924.) korisnica Doma za starije i nemoćne osobe LSŽ- podružnica Udbina.Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 10 osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 56 osoba.


Karlovačka županija: 19 novih, jedna osoba preminula

12:33 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata ukupno je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+ antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 43 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-13, OB Karlovac-30). Na respiratoru su 4 COVID pozitivna pacijenta (OB Karlovac). U protekla 24 sata je preminula 1 osoba (OB Ogulin).

Prema obavijesti ZJZ Karlovačke županije, od 1. veljače 2021. godine primjenjivat će se nova cijena testiranja na COVID 19 na osobni zahtjev, koja će iznositi 500 kuna, umjesto dosadašnjih 700 kn. Testiranje temeljem uputnice nadležnog liječnika je i dalje besplatno za sve građane, izvijestio je županijski Stožer.


Međimurska županija: 23 nova slučaja

12:26 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 119 osoba od čega je evidentirano 23 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba.

Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID 19 kod 3 osobe, dok je iz drugih županija prijavljen jedan pozitivni slučaj osobe s prebivalištem na području Međimurja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 49 pacijenta pozitivnih na koronavirus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpušteno je 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Vukovarsko-srijemska županija: 16 novih, preminule tri osobe

12:19 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 14 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenom testu. Preminule su 3 osobe. Trenutno je u županiji 37 osoba hospitalizirano zbog bolesti covid-19. U protekla 24 sata testirano je 138 osoba.


U Zagrebu učenici osnovnih škola i završnih razreda gimnazije idu u školu

12:15 - Od 1. do 5. veljače u Zagrebu će se za sve učenike osnovnih škola i završnih razreda gimnazija, strukovnih te medicinskih škola nastava organizirati po modelu "A", dok će se za ostale razrede srednjih škola nastava organizirati po modelu "C", odnosno na daljinu.

U glazbenim školama održavat će se po modelu "A" samo individualna nastava instrumenta za učenike osnovnih škola te maturante. Od 8. do 12. veljače za sve učenike redovnih umjetničkih osnovnih i srednjih škola nastava će se organizirati prema modelu "A".

"Te mjere se odnose na rad odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba. Opće mjere koje smo do sada imali, ponovno su produžene, a došlo je do izmjene u sustavu mjera socijalne skrbi na području Grada Zagreba i predložene su Nacionalnom stožeru", istaknula je Majić, dodavši da se radi o blažem popuštanju tih mjera.


Zagreb: 87 novozaraženih

12:05 - Novih 87 osoba zaraženih koronavirusom broji Zagreb u zadnja 24 sata, popuštaju se mjere u školstvu i domovima za starije, a dosadašnje opće epidemiološke mjere su produžene. Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim rekla je u petak da su u Zavodu jučer testirali 700 osoba, od kojih je 88 bilo pozitivno.

Kontaktirano je 133 osoba i posljedično tome određeno je 156 mjera samoizolacije. Od 133 obrađene osobe, 40 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 45 osoba su kontakt covid pozitivnih osoba, 32 su štićenici i djelatnici domova za starije osobe i ostalih ustanova za socijalnu skrb.

Četiri osobe obrađene su kod liječnika obiteljske medicine, za četiri je obrada još u tijeku, dok je za osam osoba mogućnost izlaganja virusu na radnome mjestu, putovanjima i tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

Za sada su tri pozitivna nalaza kod učenika osnovnih škola i dva učenika srednjih škola, a posljedično tome samoizolacija je izrečena za 48 učenika osnovnih škola i 18 srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je od 25. do 28. siječnja kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo 1705 korisnika. Samoizolacija je određena u sedam slučajeva, a 798 ih je upućeno na testiranje.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić izvijestila je da je zagrebački Stožer civilne zaštite donio prijedlog novih mjera, a one će biti objavljene tijekom dana. Jednoglasno su usvojene mjere koje se odnose na organizaciju rada zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.


Požeško-slavonska županija: Od ponedjeljka u školu idu svi osnovnoškolci

11:36 - Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije u petak je najavljeno da od ponedjeljka 1. veljače do 12. veljače svi učenici osnovnih škola idu u školu na nastavu, kao i svi učenici završnih razreda srednjih škola.

"Ostane li ovakva, ili bude bolja situacija, vjerujem da ćemo za period iza 12.veljače donijeti odluku da svi učenici srednjih škola idu na nastavu u školu. Od ponedjeljka je dozvoljeno bavljenje i sportskim aktivnostima na otvorenom u beskontaktnim sportovima", rekao je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Na pitanje novinara o najavi da će u Katoličkoj gimnaziji u Požegi ipak svi razredi od ponedjeljka u školu, Tomašević je rekao da ima takvu informaciju, ali da je ne želi komentirati. "Vjerujem da su kontaktirali ministarstvo", rekao je Tomašević.


Osječko-baranjska županija: 18 novih slučajeva

11:23 - Od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrlo je pet osoba s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije testirano je 214 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novozaraženih, njih sedam, je sa šireg područja Osijeka, po tri su s područja općine Magadenovac i grada Đakova, a ostala mjesta imaju manji broj novooboljelih.

Tijekom posljednja 24 sata umrlo je pet covid pozitivnih osoba s područja Osječko-baranjske županije, u dobi od 43 do 83 godine, priopćio je Stožer. Na bolničkom liječenju nalaze se 103 osobe oboljele od koronavirusa, i to 66 u osječkom KBC-u, od kojih je 12 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 660 osoba. Policija je samoinicijativno provjerila 18 osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno niti jedno kršenje ove mjere. Kršenja propisanih mjera nisu utvrđena niti tijekom 132 nadzora ugostiteljskih objekata.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera, nad pružateljima usluga u trgovini i ugostiteljstvu te su utvrdili tri slučaja kršenja mjera.

Na danas održanoj sjednici osječko-baranjski Stožer civilne zaštite donio je preporuku da nastava u osnovnim školama, od 1. do 12. veljače 2021. godine, bude organizirana prema modelu A (svih osam razreda u školi), za učenike od prvog do trećeg razreda srednjih škola prema Modelu C (nastava na daljinu), a učenika završnih razreda prema Modelu A, navode u županijskom Stožeru.


Dubrovačko-neretvanska županija: 35 novih slučaja

11:15 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih 11 brzim antigenskim testom, jedna je osoba umrla, a oporavilo se njih 23, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Preminula osoba je žena iz Dubrovnika rođena 1938. godine.

Zaražene su 24 osobe iz Dubrovnika, po tri iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Blata, te po jedna iz Konavala, Korčule i Vele Luke. Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 20 osoba ženskog spola, a za njih 21 je utvrđena epidemiološka veza.

"Među spomenutim slučajevima dva su korisnika Doma za starije Dubrovnik - Thermotherapia", ističu iz županijskog Stožera.

Oporavile su se 23 osobe, od kojih 14 iz Dubrovnika, po dvije iz Konavala i Korčule te po jedna iz Blata, Metkovića, Ploča, Vele Luke i Župe dubrovačke. Od jučer obrađeno je 290 uzorka, a od početka pandemije ukupno 38 450. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb i na invazivnoj je ventilaciji.

U samoizolaciji je 691 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je osam kršenja te mjere, od čega sedam na graničnim prijelazima, što je ukupno 274 od početka pandemije.


EU čeka preporuke EMA-e, AstraZeneca nudi dodatnih 8 milijuna doza

11:12 - Europska unija očekuje u petak popodne preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) za korištenje cjepiva AstraZenece, a u međuvremenu je iz te farmaceutske tvrtke stigla ponuda Uniji da će povećati isporuku za osam milijuna doza.

Europska agencija za lijekove trebala bi u petak popodne objaviti svoju preporuku na temelju koje Komisija može odobriti uporabu cjepiva AstraZenece. U međuvremenu je u Njemačkoj povjerenstvo za odobravanje cjepiva objavilo da ne preporučuje to cjepivo za starije od 65 godina. AstraZeneca je na to reagirala priopćenjem u kojem navodi da zadnja ispitivanja potvrđuju učinkovitost cjepiva i kod osoba starijih od 65 godina.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneca prošli tjedan objavila da neće moći isporučiti količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom s Europskom komisijom, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rješenje nastalog problema. Europska komisija je podigla ton i inzistira na tome da taj proizvođač cjepiva mora izvršiti svoje obveze.

Prema jednom dužnosniku EU-a, na kojeg se poziva Reuters, AstraZeneca je ponudila da će povećati isporuku za osam milijuna doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je tvrtka dogovorila s Komisijom. AstraZeneca je prošli tjedan objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći isporučiti 80 milijuna doza Europskoj uniji koliko je predviđeno za prvo tromjesečje, nego samo 31 milijun. I s povećanjem od osam milijuna doza EU bi dobila samo polovicu od ugovorenih 80 milijuna.

Do sada su u EU-u odobrena dva cjepiva protiv covida-19 - Pfizer/BioNTechovo i Modernino. U EU-u su se nadali da će AstraZenecino cjepivo dovesti do preokreta u borbi protiv pandemije. Riječ je o cjepivu koje je puno jednostavnije za skladištenje jer se može čuvati i u običnim hladnjacima dok se dva prethodno odobrena cjepiva moraju držati na minus 70 stupnjeva. Ako se ne riješi problem isporuke ugovorenih doza ta očekivanja EU-a padaju u vodu.


Press konferencija Stožera

11:00 - "Brojka od ovoga tjedna je za 13 posto manja od prethodnog tjedna, znači i dalje imamo nešto blaži silazni trend. 179.0 nam je incidencija po županijama. Najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska", rekao je Krunoslav Capak.

"Po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100 000 stanovnika smo na 7. mjestu ljestvice Europske unije. U zadnjih tjedan dana naš prosječni udio pozitivnih testova u testiranima je bio 11,2. 196,8 je stopa incidencije mortaliteta. 19 zemalja ima nižu, a 8 ih ima višu stopu od nas. Što se tiče cijepljenih, utrošili smo gotovo 80 000 doza, u zdravstvu smo cijepili 38 388 doza, 33 741 u domovima za starije, a ostali su žurne službe i civili Sisačko-moslavačke županije. Primili smo 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 na cjepivo Moderne", rekao je Capak.

"Klinička slika je još uvijek relativno teška, ali omogućila nam je blago ublažavanje mjera, ali osnovne mjere ostaju iste. Novi sojevi virusa su u zemljama koje su u našem susjedstvu, moramo biti svjesni i zastoja u cjepivo, toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje", rekao je Vili Beroš.

"Mjere koje smo jučer komentirali stupaju na snagu već večeras i trajat će do 15. veljače", rekao je Davor Božinović.

Kada bi cjepivo AstraZenece moglo doći u Hrvatsku?

"Moramo pričekati kraj današnjeg dana jer bi ono danas trebalo biti registrirano te ćemo onda imati sve podatke, kao i njihovoj učinkovitosti. Mi nemamo nikakvu pismenu potvrdu oko količina, ali nam je najavljeno da će se dostaviti 156 158 doza AstraZenece u tri tranše", rekao je Capak.

Što ćete napraviti ako ugostitelji i vlasnici fitness centara odluče otvoriti svoja vrata u ponedjeljak?

"Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Ovo je samo produženje mjera koje su već na snazi dva mjeseca i time smo došli do toga da, iako Hrvatska u ovome trenutku ima najliberalnije mjere u Europi, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer taj broj treba i dalje spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju, epidemiološka struka u pripremi ove odluke je vrlo jasno postavila prioritete i to su prioriteti koji se ne odnose samo na ovu situaciju nego načelno. Kada se ide u popuštanje pravilo je da ono mora biti postupno, a s obzirom na sve okolnosti - na nove varijante virusa i za činjenicom da je pitanje dostupnosti cjepiva donekle komplicirano, mi moramo ići vrlo oprezno. U tom kontekstu naš referenti centar za epidemiologiju je postavio važna načela, znači da je na prvom mjestu zdravlje, odnosno sport pa slijedi obrazovanje, gospodarstvo, a tek onda ostale djelatnosti. Stvarno ne vidim razloga da se tu nešto mijenja jer kada govorimo o ovim djelatnostima, za njih nitko u svijetu nije pronašao recept", rekao je Božinović.

"Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Ako do 15. veljače neće biti povećanja brojki i novih sojeva, onda možemo govoriti o nekome popuštanju. Cilj nam je da se ne dogodi ono što je bilo u 11. i 12. mjesecu kada su nam bolnički kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Mi ne govorimo samo o covida jer oni moraju biti dostupni i za druge bolesti. I u tom trenutku kada je bilo prilično teško, tada nitko nije razgovarao ni o ovim objektima ili onim uslugama; donijeli smo odluke koje smo donijeli i svi su ih prihvatili kao nužnost. Je li nama stvarno treba da se opet nađemo u tako teškoj situaciji i opet ponavljali naučene lekcije ili možemo uzeti sve te elemente u obzir i donijeti jednu racionalnu odluku", zaključio je Božinović.

Gdje je nastala gripa?

"Mi u Hrvatskoj nismo zabilježili nijedan slučaj gripe niti je bilo kliničkih izvještaja iz bolnica koji zaprimaju pacijente s respiratornih simptomima i upalom pluća. Pregledali smo čitav niz uzoraka koji su nam došli na virološku dijagnostiku jer na sjevernoj hemisferi su prijavljeni slučajevi gripe, ali je izrazito nizak intenzitet. Mjere koje se provode protiv covida su sigurno učinkovite i protiv gripe, ali niti protiv jedne respiratorne infekcije maske ne štite 100 %", rekao je Capak.

Kada će krenuti cijepljenje drugom dozom?

"15. siječnja smo saznali da postoji mogućnost da Pfizer isporuči manje količine cjepiva kroz sljedeća 4 tjedna, a to se nažalost ostvarilo. Prva manja količina stigla je ovaj ponedjeljak. Zbog tog manjka došlo je do promjene dinamike cijepljenja. Odmah smo sve obavijestili.

Stožer se već cijepio drugi put u utorak, a unutar sedam dana cijepiti će se i Vlada. Svi u Hrvatskoj će dobiti drugu dozu cjepiva u roku. Proizvođač preporuča drugu dozu u roku šest tjedana, ali nema posljedica ni ako bude nakon toga, neće tu biti nikakvih tužbi", rekao je Capak.

"Moguće da oni koji su primili prvu dozu, neće odmah primiti drugu, ali bi trebali biti zaštićeni dulje nego se danas zna. Nema stopostotne zaštite ni sa čim na svijetu. Mali postotak ljudi će se zaraziti bez obzira na sve. Neki ljudi neće dobiti ni prvu dozu u svijetu. Ne možemo cjepidlačiti. Mi se stalno iscrpljujemo tražeći krivce za nešto za svaku sitnicu tko je kriv ako se Pero Perić nije cijepio 26. nego 28. dana, a obolio je. To nije suština. Suština je kada će cijeli svijet imati dovoljno cjepiva da se svi, i oni najsiromašniji cijepe barem jednom. Tada će svijet biti najsigurniji. Neće spasiti one koji su osigurali cijepljenje 80 % stanovništva, a ako nisu cijepljeni i ostali u svijetu, virus će se i dalje širiti. Oni koji misle da su zaštićeni cijepljenjem će se možda inficirati nekom drugom varijantom virusa. Nemojmo tražiti dlaku u jajetu nego moramo biti pozitivni i vidjeti što možemo najbolje učiniti da se cijepimo i mi ovdje, ali i ostatak svijeta. Nitko ne može sam riješiti ovaj problem niti zaštititi samo sebe, jedino ako je to neki otok na koji nitko drugi ne ide. To što će netko sada ispasti heroj jer je kao zaštitio svoju naciju malo više nego netko drugi, to ne drži vodu na duge staze", rekla je Alemka Markotić.

Pregovara li Europska komisija s ruskim i kineskim proizvođačima cjepiva?

"EU ne pregovara s kineskim proizvođačem, a ruski proizvođač je pokazao interes za europsko tržište. Kinesko cjepivo svoje tržište traži na istočnom području. Europska unija, osim s Pfizerom, Modernom napravila je i dogovor s Johnson & Johnson i od njih je potrebna samo jedna doza.

Ostali proizvođači nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara, jer nama treba cjepivo što prije. Mi smo naručili više od 6 milijuna doza, a sve bi trebalo biti isporučeno tijekom 2021. godine. O drugim proizvođačima ni ne razmišljamo jer će nam oni prekasno doći, a i tada ćemo već imati Pfizer i Modernu", rekao je Capak.


Danas imamo 561 novih slučajeva

10:48 - U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 231539 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4972 preminulo, ukupno se oporavilo 223 450 osoba od toga 588 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15 389 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1 180 851 osoba, od toga 5 020 u posljednja 24 sata.


WHO u Wuhanu proučave rane slučajeve covida-19

10:37 - Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje nastanak covida-19 u petak je posjetio bolnicu u Wuhanu koja je među prvima primala pacijente u ranim danima epidemije. Nakon sastanka s kineskim znanstvenicima, stručnjaci WHO-a su se uputili u Pokrajinsku bolnicu integrirane i zapadne medicine Hubei.

Prema kineskim državnim medijima, prvi liječnik koji je prijavio novi koronavirus SARS-CoV-2 bio je Zhang Jixian, ravnatelj odjela za respiratorne bolesti i kritična stanja. On je virus otkrio nakon što je krajem 2019. liječio stariji par čije su CT snimke pokazale neuobičajenu upalu pluća.

Tim WHO-a, koji je jučer pušten iz dvotjedne karantene, namjerava tijekom preostalih 14 dana posjetiti laboratorije, tržnice i bolnice u Wuhanu, gradu u kojem je taj virus prvi puta identificiran. WHO je objavio da planirala posjetiti tržnicu s morskom hranom i poznati Insititut za virologiju. Pretpostavku da je do epidemije došlo nakon "bijega" virusa iz vladinog laboratorija Kina odlučno odbacuje.

"Nama jamstva da ćemo dobiti odgovore", kazao je šef WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan.

"Važno je znati da uspjeh ove misije i otkrivanje porijekla virusa u potpunosti, 100 posto, ovisi o pristupu relevantnim izvorima", kazala je članica tima, Dankinja Thea Fischer, dodajući da bez obzira koliko oni naporno radili misiju je moguće uspješno zaključiti samo uz potporu Kine.

Kina već jedno vrijeme tvrdi da je novi koronavirus, prije nego je otkriven u Wuhanu, postojao i prije, navodeći da je u Kini pronađen u smrznutoj hrani iz Europe. Osim u Europu, Kina prst krivnje upire i u SAD te tvrdi da je iznenadno zatvaranje vojnog laboratorija u Fort Detricku u Marylandu u srpnju 2019. povezano s epidemijom.


Neslužbeno: Imamo oko 560 novih slučajeva

10:32 - Kako neslužbeno doznaje N1, danas je u Hrvatskoj oko 560 novih slučajeva zaraze, a testirano je oko 5000 uzoraka.


Zagrebačka županija: 70 novozaraženih

10:31 - U Zagrebačkoj županiji 70 je novozaraženih koronavirusom, a ozdravilo je 26 osoba, izvijestili su u petak iz županije. Najviše oboljelih, 11, je u Velikoj Gorici te 10 u Samoboru. Trenutno je aktivno 574 slučajeva.

Od početka epidemije, na području Županije evidentirano je 18.983 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 18.349 osoba, a 62 su umrle. Stožer apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa, da vode računa o socijalnoj distanci te da izbjegavaju putovanja.

Podsjeća kako će učenici svih razreda osnovnih škola te učenici završnih razreda srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija od 1. veljače 2021. nastavu pohađati uživo, dok će učenici prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola nastavu pohađati na daljinu.

U svim školama koje imaju oštećenja nastala u potresu nastava će se održavati na daljinu dok se ne steknu uvjeti za siguran boravak učenika u školi. Odluka o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Zagrebačka županija je dostupna ovdje.


Koprivničko-križevačka županija: 15 novih slučajeva

10:28 - U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u koprivničkoj bolnici umrle su tri osobe koje su u kliničkoj anamnezi uz covid imale i druge dijagnoze, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Umrli su 1930., 1954. i 1982. godište.

Na području županije trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze, ozdravilo je 26 osoba, a na bolničkom se liječenju trenutno nalazi njih 20. Od početka pojave koronavirusa na području županije bolest je potvrđena kod 5805 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 67 uzoraka.


Primorsko-goranska županija: 37 novozaraženih, jedna osoba umrla

9:57 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 37 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Laboratorijski je obrađeno 458 uzoraka, a udjel pozitivnih nalaza na koronavirus u ukupnom broju testova je 8,1 posto. Ozdravile su 42 osobe pa je sada u toj županiji aktivno 588 slučajeva covida-19 .

U riječkoj bolnici liječe se 32 zaražene osobe, a na respiratoru su četiri osobe. Udjel osoba koje se u bolnici liječe od covida-19 u ukupnom broju zaraženih osoba u županiji sada je 5,4 posto.


Studija: Covid-19 možda može smanjiti muški fertilitet

9:52 - Koronavirusna bolest covid-19 možda može oštetiti kvalitetu spermija i smanjiti plodnost muškarca, pokazuje nova studija koja se oslanja na eksperimentalne dokaze. Virusna bolest, koja je poharala svijet i odnijela 2,2 milijuna života, može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su u petak znanstvenici u časopisu Reproduction.

"Ta otkrića pružaju prvi izravni eksperimentalni dokaz da bi muški reproduktivni sustav mogao biti meta i covid-19 bi ga mogao oštetiti", zaključiil su autori.

Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem ipak smatraju da je sposobnost virusa da ugrozi mušku plodnost i dalje nedokazana i pozivaju na oprez u interpretaciji rezultata studije. Covid-19 izaziva respiratorne simptome, posebice kod starijih osoba i onih koji imaju druge bolesti.

U svijetu je potvrđeno više od 100 milijuna slučajeva oboljelih osoba od pojave te bolesti u Kini krajem 2019. Virus se prenosi respiratornim kapljicama i bolest napada pluća, bubrege, probavni sustav i srce.

Ranija istraživanja pokazala su da može zaraziti i muški reproduktivni sustav, oštetiti stanični razvoj u spermijima i ometati reproduktivne hormone. Isti receptori koje virus koristi za pristup plućnom tkivu nalaze se i u testisima. No učinci virusa na reproduktivnu sposobnost muškaraca ostaju nejasni.

Behzad Hajizadeh Maleki i Bakhtyar Tartibian s njemačkog sveučilišta Justus-Liebig istraživali su biološke markere koji bi mogli pokazati negativni utjecaj na fertilitet. Analiza koju su proveli u desetodnevnim intervalima tijekom 60 dana kod 84 muškarca oboljelih od covida-19 uspoređena je s podacima o 105 zdravih muškaraca.

Kod oboljelih od covida-19 stanice spermija pokazivale su značajno povećanje upalnih markera i oksidativnog stresa, kemijsku neravnotežu koja može oštetiti DNK i proteine u tijelu.

"Ti učinci na stanice spermija povezani su s nižom kvalitetom spermija i smanjenim fertilitetnim potencijalom. Iako se to s vremenom popravilo ostalo je u značajnoj mjeri i abnormalno više kod oboljelih od covida-19.", kaže Maleki.

Što je teža bila slika bolesti to su promjene bile veće, dodao je.

"Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu covida-19 i proglasiti organ visokorizičnim", kaže Maleki.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

"Muškarce ne bi trebalo bez potrebe uznemiravati. U ovom trenutku nema konačnih dokaza o dugotrajnim oštećenjima izazvanim covidom-19 na spermijima ili na muškom reproduktivnom potencijalu", kaže Alison Campbell, direktorica embriologije u britanskoj organizaciji za fertilitet CARE.

Na rezultate je možda utjecalo što su muškarci koji su se oporavljali od covida-19 liječili kortikosteroidima i antivirusnim lijekovima, a kontrolna skupina nije primala tu terapiju. I Allan Pacey, specijalist za muški fertilitet na Sveučilištu Sheffield poziva na oprez u interpretaciji rezultata istraživanja.

Neki pokazatelji smanjene kvalitete spermija mogli bi biti rezultat faktora nepovezanih s covidom-19, kaže on dodajući da je veći broj oboljelih bio s prekomjernom tjelesnom težinom. Puka činjenica da je samo jedna skupina vrlo bolesna, bez obzira na to što je uzrok, također se mora uzeti u obzir.

"Već znamo da bolesti s vrućicom mogu utjecati na proizvodnju spermija, bez obzira na uzrok", dodaje on.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 12 novozaraženih, jedna osoba umrla

9:41 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Četiri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, po dvije su s područja grada Čazme i općine Hercegovac, a po jedna novozaražena osoba je s područja općina Veliki Grđevac, Velika Pisanica, Severin i Kapela. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 35 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih dva na respiratoru, a 18 pacijenata je na opservaciji.

U samoizolaciji se nalazi 395 osoba. U posljednja 24 sata jedna osoba je umrla s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminulo je njih 116 osoba.


Od 8. veljače u klupe bi se mogli vratiti i ostali učenici srednjih škola

9:38 - Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” rekla je da se Hrvatska trenutno nalazi u zahtjevnom periodu s obzirom na novi soj virusa koji je prisutan u susjednim zemljama te je naglasila da je iz tog razloga potrebno vrlo pažljivo i postupno uvoditi popuštanje mjera, a koje se tiču ugostitelja i fitness industrije.

“Nemojte zaboraviti da postoje različite okolnosti rečenice “boravak više ljudi u na istom prostoru”, jer nije isto ako boravimo na istom prostoru s maskama i ako razgovaramo, ili boravimo u istom prostoru gdje ćemo skinuti maske piti kavu i razgovarati u isto vrijeme”, poručila je Bubaš.

Također, Bubaš je naglasila kako je jasno da je pandemija ostavila posljedice na gospodarstvo, obrazovanje te sport, ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim zemljama. Istaknula je kako će mjera o popuštanju u školstvu umanjiti posljedice na obrazovanje i sport.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić za HRT je rekao kako su se u sustavu obrazovanja postepeno popuštale mjere, jer su se u protekla dva tjedna učenici postupno vraćali u škole. Lovrić je rekao kako su u škole prvo krenuli učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a od ponedjeljka se u školu vraćaju ostali učenici osnovnih škola. Također, naglasio je, ukoliko se sve nastavi razvijati epidemiološki povoljno, u školu bi se mogli od 8. veljače vratiti i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola.


Zadarska županija: 37 novih, jedna osoba preminula

9:34 - Na području Zadarske županije 37 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(18), Biograd na Moru (6), Benkovac(3), Obrovac(1) i Nin(1) te općina Polača(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(1), Sali(1), Sukošan(1) i Zemunik Donji(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 224 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1069 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 38 osoba. U Općoj bolnici Zadar od ranije teške bolesti preminula je 67-godišnja žena kojoj je kod zaprimanja na hitni bolnički prijem ustanovljen i koronavirus.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 23 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su 3 pacijenta oboljela od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Istarska županija: 6 novih slučaja

9:31 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 245 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 6 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 4 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Italija (1).U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječeno je 9 osoba. Trenutno je 85 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 698 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 25 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru.


Druga je doza cjepiva djelotvorna i dva tjedna nakon propisanog roka

9:30 - Novi sojevi koronavirusa pojavili su se istovremeno sa cjepivom pa je ključno pitanje hoće li nova cjepiva biti učinkovita i na njih, no preliminarni rezultati laboratorijske studije koju su proveli Pfizer i Sveučilišta Texas Medical Branch (UTMB) ohrabruju, piše u petak Večernji list. Sugeriraju da za nove sojeve vjerojatno neće biti potrebno novo cjepivo.

Ti rezultati upućuju na to da mutacije koronavirusa identificirane u južnoafričkom i britanskom soju imaju tek nešto manji negativan učinak na efektivnost antitijela koje generira Pfizerovo cjepivo.

Studije još nije prošla recenziju, provedena je u laboratoriju i testirana tek na dijelu mutacija koje su nađene u novim sojevima virusa, a ne na samim novim sojevima. Nije potvrđeno ni da su ti rezultati statistički značajni, no kao i rezultati ranijih studija, sugeriraju da bi učinak novih sojeva virusa na učinkovitost virusa trebao biti nevelik. Znanstvenici istražuju sve mutacije virusa i očekuju rezultate unutar dva tjedna, prenio je Reuters.

A devet hrvatskih komora u zdravstvu organiziralo je webinar o cijepljenju protiv covid-19 u okviru javnozdravstvene kampanje “Imaš znanje, budi primjer!”, pokrenute za dodatno informiranje zdravstvenih djelatnika o važnosti i svim aspektima cijepljenja.

S obzirom na probleme oko isporuke cjepiva, mnoge zabrinjava moguća kašnjenja s docjepljivanjem cjepivom Comirnaty, čija se druga doza daje 21 dan nakon prve, kao i Moderninim, koje se docjepljuje nakon 28 dana.

"Ni u kliničkim ispitivanjima nisu svi bili cijepljeni isključivo nakon 21 ili 28 dana. Kod Comirnatyja su ispitanici primili drugu dozu u rasponu između 19 i 42 dana nakon prve doze, a sličan je okvir i za Modernino cjepivo, -7 ili +14 dana. Ako se zakasni do dva tjedna, bit će isto kao u kliničkim ispitivanjima", objasnila je dr. Nikica Mirošević Skvrce iz HALMED-a, donosi Večernji list.


Von der Leyen: Ugovor s AstraZenecom sadrži obveze

9:16 - Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv covida-19 sadrže obvezujuće dijelove, rekla je u petak čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva.

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji. Dužnosnik EU-a kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom periodu, odnosno 60 posto manje nego je ranije dogovoreno.

„Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan“, kazala je von der Leyen za radio Deutschlandfunk, dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine.

„AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan“, naglasila je Njemica.

Njezina tvrdnja u suprotnosti je s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je u utorak rekao da se sporazum s EU-om temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva.

Soriot je rekao i da je EU kasno postigla dogovor o isporuci, pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici. Von der Leyen je rekla da je odredba o „davanju sve od sebe“ vrijedila samo kad se nije znalo hoće li AstraZeneca uspjeti razviti cjepivo, dodavši kako se u ugovoru spominju četiri mjesta proizvodnje, od kojih su dva u Britaniji.

Istaknula je kako EU u petak želi objaviti uređenu verziju ugovora. Bruxelles je od britansko-švedske tvrtke unaprijed kupio 300 milijuna doza ako se pokažu djelotvorne i sigurne. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove odobriti to cjepivo u petak.


Sisačko-moslavačka županija: 22 nova slučaja

9:03 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan imamo dvadeset dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19.

Radi se o jedanaest osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja općine Martinska Ves, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Lekenik te jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica.


Požeško-slavonska županija: 15 novih slučaja

8:11 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 70 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 226 osoba, a ukupno je testirano 26819 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 77 uzoraka, od kojih je 15 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Slovenija za recipročne mjere pri prijelazu granice s Hrvatskom u epidemiji

7:59 - Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da bi pitanje režima prijelaza granice s Hrvatskom u vrijeme epidemije covida-19 trebalo regulirati na recipročnoj osnovi, što sada nije slučaj.

S Hrvatskom imamo "ozbiljan problem" vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska jer Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, ali nema recipročnog rješenja, kazao je Hojs u razgovoru za medije, povodom akcije Europske komisije da se dođe do usklađivanja režima prijelaza granica među članicama EU-a i preporuke o izbjegavanju svih nebitnih putovanja u epidemiološki najrizičnije regije i iz njih.

Hojs je dodao da se Slovenija zauzima za reciprocitet, odnosno rješenje da se iz Slovenije u Hrvatsku može ući na 12 sati bez PCR negativnog testa prilikom ponovnog ulaska u zemlju, što sada nije slučaj jer je potreban negativan test ili karantena, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici. O tome s Hrvatskom razgovaramo već tjedan dana, ali još nemamo pozitivnog signala, dodao je slovenski ministar unutarnjih poslova.

Što se tiče privremenih graničnih restrikcija zbog covida-19 u Schengenskom prostoru, Hojs je kazao da su restrikcije razumljive sa zdravstvenog stajališta, no da je neopravdano da se restrikcije koriste "u druge svrhe", pri čemu je spomenuo Austriju koja pojačano kontrolira granice unutar Schengena i produžava tu mjeru još od velike migracijske krize prije više godina.

U razgovoru s novinarima nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova, Hojs je naglasio snažnu potporu jačanju mandata Europskog policijskog ureda Europola i djelovanju EU-a na zapadnom Balkanu, pri čemu je upozorio na "katastrofalnu situaciju u BiH", rekavši da je ta država "potencijalna bomba što se tiče migrantskog vala".


Meksiko prestigao Indiju po broju umrlih od covida-19

7:47 - Meksiko je u petak prestigao Indiju po broju umrlih od koronavirusa, čime je ta latinoamerička zemlja došla na treće mjesto svjetske crne liste, pokazuju podaci Reutersa. Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 18.670 novih slučajeva zaraze koronavirusom i još 1506 umrlih, čime je broj slučajeva od početka pandemije narastao na 1.825.519, a umrlih na 155.145.

Ukupan broj umrlih u Indiji, zemlji koja ima deset puta više stanovnika od meksičkih 126 milijuna, stoji na 154.847, pokazuju podaci Reutersa. Kad se usporedi s ukupnim brojem stanovnika, stopa umrlih u Meksiku manja je nego u nekoliko drugih država, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Češku, Italiju, Sjedinjene Države, Peru i Španjolsku, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Veliki broj umrlih u Meksiku pokazatelj je kako se ta država teško nosi s obuzdavanjem pandemije koja se pogoršava usprkos vladinim restriktivnim mjerama. U Mexico Cityju bolnice su gotovo pune, a nestašica spremnika s kisikom otežava liječenje pacijenata.

Zaražen je i predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador. Zamjenik ministra zdravlja Hugo Lopez-Gatell u četvrtak je objavio da je predsjednik sve bolje.

„Predsjednik je praktički bez simptoma i ekstremno je aktivan“, objavio je Lopez-Gatell.


Udruga hrvatskih pacijenata traži da se rizične skupine cijepe najboljim cjepivima

7:10 - Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u petak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traže da se sve visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju visoku učinkovitost i do 95 posto.

"Tražimo od vas da napravite plan da se onkološki bolesnici i sve visoko rizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto po uputama proizvođača", stoji u pismu Udruge. Predlažu, dakle, da se pristiglim cjepivima sa učinkovitosti do 95 posto cijepe onkološki oboljeli i sve visoko rizične skupine, a cjepivima sa 60-ak posto učinkovitosti manje rizične skupine.

Opće je poznato, navodi se, da su sami proizvođači iznijeli podatke o učinkovitosti svojih cjepiva pa se tako pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95 posto, a nekih drugih oko 60 posto.

"Pitamo vas ministre Beroš mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni? Predlažemo vam da donesete naputak da onkološke bolesnike i sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto", ističe se u pismu spomenute udruge.

Naglašava se, istina, kako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim iznimno učinkovitim cjepivima, no i da je realnost takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

Beroša pitaju i treba li razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva sa učinkovitosti od 60-ak posto. Smatraju naime da bi se tako osigurao najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskih građana i što brži povratak na uobičajeni način života.

Predsjednik Udruge Marijo Drlje ističe i da bi javna nedvosmislena komunikacija sa javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljen plan i mjesta cijepljenja, značajno doprinijeli povećanju povjerenja građana u sustav.


Cjepivo američkog Novavaxa učinkovito u 89 posto slučajeva

7:00 - Klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva koje je proizvela američka farmaceutska kompanija Novavax pokazala su se učinkovitima u zaštiti od koronavirusa u 89 posto slučajeva, ali su bila manje učinkovita u prevenciji novog soja korone koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi, objavila je agencija dpa.

Novavax, američka tvrtka za razvoj cjepiva, priopćila je da je rezultat ispitivanja treće faze, u koju je bilo uključeno preko 15.000 ljudi u Velikoj Britaniji, pokazalo visoku učinkovitost od 89 posto u sprječavanju Covida-19, kao i novog agresivnog soja porijeklom iz Britanije.

No, drugo ispitivanje faze 2b, na više od 4.400 ljudi u Južnoj Africi, pokazalo se manje učinkovitim sa 50 posto uspješnosti u prevenciji Covida-19. Kada su, međutim, analizirani podaci samo o HIV negativnim osobama, stopa učinkovitosti skočila je na 60 posto.

U južnoafričkom slučaju preko 90 posto već analiziranih slučajeva Covid-19 pripisano je južnoafričkoj varijanti. Vijest je stigla nekoliko sati nakon što su SAD izvijestile o svom prvom potvrđenom slučaju južnoafričke varijante.


Capak: Postoji mogućnost da se rusko cjepivo registrira na području EU

Jučer - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u četvrtak navečer, za HRT, da su Rusi pokazali interes da svoje cjepivo registriraju na području EU.

Na pitanje može li se, umjesto čekanja Pfizerova i Modernina, EU okrenuti ruskom ili kineskom cjepivu Capak je kazao da je Hrvatska dio EU te da smo preuzeli njihovu legislativu o lijekovima.

"Zbog toga imamo brojne prednosti i trebamo se po meni držati EU i EMA-e. Moguće je registrirati neko drugo cjepivo, ali za to su potrebni logistika i povjerenstva koja bi to znala provjeriti. Koliko mi je poznato, Rusi nisu pokazali interes da se registriraju na području EU. Međutim, navodno su pokazali interes i počeli su pregovori”, rekao je Capak za HRT. Ujedno je dodao da postoji mogućnost kako će se rusko cjepivo pojaviti kasnije na tržištu.

Isto tako imunolog Zlatko Trobonjača istaknuo je da vjeruje i u rusko i u kinesko cjepivo.

“Rusko cjepivo znamo da ima vrlo visoku učinkovitost, ali sve to trebamo staviti pod upitnik jer nemamo rezultate treće faze. Sve su to dobra cjepiva, samo EU treba usmjeriti. Što se tiče kvalitete cjepiva, ja vjerujem da su kvalitetna”, naveo je Trobonjača.


Domaći ugostitelji spremni izaći na ulice zbog odluke Stožera

Jučer – Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja rekla je nakon današnje Stožerove odluke da nema popuštanja mjera prema ugostiteljima da za sada ne pripremaju prosvjed. Tabak je za Index kazala da nije izuzeta i ta mogućnost jer je ugostiteljima voda došla do grla.

“Nećemo moći utjecati da se tako nešto dogodi, niti ćemo moći spriječiti prosvjede ako dođe do njih i ako ljudi izađu na ulice. Mi smo se nadali da će dopustiti kafićima prodaju kava za van, iako su neki ugostitelji rekli da im to ne može podmiriti troškove, ali bar imaju malu mogućnost rada i neke zarade. Već smo vidjeli da svi prodaju kavu za van, od pekara i kioska do restorana, pa ne vidimo zašto bi bilo drugačije za kafiće.

Ovo što su oni u Stožeru izjavili da nije moguće otvaranje kafića jer to potiče širenje zaraze je promašena tema jer se ljudi već ionako okupljaju, kupili oni kavu u pekari ili negdje drugdje. Ljudi se neće manje okupljati ako i dalje držimo zatvorene kafiće koji ne smiju prodavati ni za van”, kazala je Tabak za Index.

Jelena Tabak veli da je poslala mail ministru Davoru Božinoviću u kojem je zatražila hitan sastanak.


Portugal ruši sve rekorde zaraze i zabranjuje putovanja u inozemstvo

Jučer – Epidemija covida-19 srušila je nove rekorde u broju umrlih i zaraženih u Portugalu koji je odlučio zabraniti sva putovanja koja nisu nužna u inozemstvo dok su im bolnice pod golemim pritiskom. Država od 10 milijuna stanovnika, Portugal je trenutačno najteže pogođena zemlja u svijetu. U četvrtak je imao 303 umrlih i 16.432 novozaraženih u 24 sata, prema dnevnom izvješću uprave za javno zdravstvo.

Od početka pandemije u zemlji je od covida umrlo 11.608 oboljelih od kojih više od 3000 tijekom posljednja dva tjedna. U Portugalu je od 15. siječnja na snazi druga opća karantena. Uz izvanredno stanje koje je na snazi od početka studenoga, prvi put će biti zabranjena sva putovanja koja nisu nužna.

“Osim iznimnih slučajeva bit će ograničenja putovanja svim prijevoznim sredstvima”, objavio je ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita u govoru u parlamentu. Ta nova mjera stupa na snagu u ponoć u noći na nedjelju kada se uvode kontrole na kopnenim granicama zemlje.

Europska komisija, koja želi izbjeći zatvaranje granica unutra Europske unije, preporučila je u ponedjeljak zemljama članicama da pokrenu nova ograničenja kretanja u virusom najzahvaćenijim područjima. Portugal je već prošlog tjedna obustavio zračne veze s Velikom Britanijom. Lisabon je u srijedu najavio obustavu svih letova s Brazilom od petka.

Vlasti smatraju da se epidemija širi od početka godine zbog ulaska nove varijante otkrivene u Velikoj Britaniji uz ublaženje sanitarnih mjera tijekom božićnog vikenda.


U Brazilu i dalje puno novozaraženih, u 24 sata čak njih 61.811

Jučer – Brazil je u posljednja 24 sata zabilježio 61.811 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa i 1.386 smrtnih slučajeva, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Južnoamerička zemlja sada je registrirala 9.058.687 slučajeva od početka pandemije, dok je službeni broj preminulih porastao na 221.547, prema podacima ministarstva.


U Francuskoj će se opskrba Moderninim cjepivom smanjiti za 25 %

Jučer – Francusko ministarstvo zdravstva najavilo je da će se opskrba cjepivom Moderna koja se očekuje tijekom veljače smanjiti za 25 posto, javlja Reuters. Inače, nestašica cjepiva natjerala je Pariz i dvije druge regije – koje zajedno čine trećinu francuske populacije – da odlože davanje nekih prvih doza, rekao je u četvrtak izvor upoznat s raspravom i zdravstveni službenici. Javna zdravstvena agencija za Pariz i okolnu regiju, područje od 12,1 milijuna ljudi, poručila je regionalnim bolnicama u konferencijskom pozivu u srijedu da će od 2. veljače biti obustavljene sve isporuke prvih doza cjepiva Covid-19 u medicinske ustanove, rekao je izvor.

Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u četvrtak o 23.770 novih infekcija koronavirusom u zadnja 24 sata, u odnosu na 26.916 u srijedu. Broj preminulih u državi Covida-19 popeo se za 344 na 74.800, sedmi po veličini na svijetu, nakon porasta od 350 u srijedu.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo