POBJEDA GRAĐANA / 'Čudo' u zagrebačkoj Skupštini: Pao Bandićev GUP! Je li ovo kraj saveza s HDZ-om?

Image
Foto: RTL

Ostvario se najmanje vjerojatan scenarij: Nakon odbijanja svih HDZ-ovih amandmana, pao je GUP Milana Bandića

11.2.2020.
13:30
RTL
VOYO logo
Image

Kaos na Skupštini! Bandić povukao amandmane na GUP, Prgomet se svađa s oporbom

Image

Kaos na Skupštini! Bandić povukao amandmane na GUP, Prgomet se svađa s oporbom

Je li ovo kraj saveza Milana Bandića i HDZ-a? - pitanje je koje se postavlja nakon što je danas u Gradskoj skupštini samo 18 zastupnika od 49 glasalo za GUP, a 31 zastupnik je bio protiv.

''Srušili smo HDZ-ove amandmane i nakon toga srušili smo Bandićev štetan i zastario GUP. Hvala građanima i struci'', poručio je Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini iz platforme Zagreb je NAŠ!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova su odbacili Bandićev prijedlog izmjena i dopuna GUP-a nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument. 

Image
Foto: RTL

Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv. Zastupnici su prethodno glasovali o svakom pojedinačnom amandmanu, a sve su ih odbacili sa 42 glasa protiv i sedam za. Potom se prema proceduri pristupilo glasanju o samim izmjenama i dopunama GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Bandićev GUP pao tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici koji su predlagali referendum oko tog dokumenta, povukli su tu točku dnevnog reda koja je slijedila nakon točke oko GUP-a.

Oporba od Plenkovića tražila okončanje 'talačke krize'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je sjednica zagrebačke Gradske skupštine jutros već dvaput prekinuta zbog nedostatka kvoruma, oporba je došla pred zgradu Vlade i od premijera Andreja Plenkovića zatražila da donese konačnu odluku o GUP-u. Nakon toga u Skupštini su se ukazali zastupnici većine, a iako je napokon zabilježen kvorum - 49 zastupnika i zastupnica, predsjednik Kluba HDZ-a Kazimir Ilijaš zatražio je te predsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Drago Prgomet odredio stanku od pola sata za konzultacije.

Nakon stanke ponovno je utvrđen kvorum te je počelo glasanje o 11 HDZ-ovih amandmana od kojih nijedan nije prihvaćen, a prihvaćen nije niti GUP. 

'Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani Zagreba su taoci Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Andrej Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba. Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske. Ovo odugovlačenje više nema smisla, svima će donijeti štetu. Neka konačno završe i ispune ono o čemu su pričali zadnjih tjedan dana. Nama ne treba ni zastario GUP ni zastario gradonačelnik'', poručio je Tomašević.

"Ovim putem pozivamo gospodina Plenkovića da tu sagu, sapunicu, kako hoćete, zaista završi. Neka donese neku odluku jer oni svojim međusobnim odnosima ne samo da drže GUP kao taoca, nego i građane drže taocima njihovih momačkih nadmetanja. Gospodine Plenoviću, sve je u vašim rukama. Jučer ste na daljinski upravljač prekinuli sjednicu", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodajući da je oporba spremna za glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / PIXSELL

Kako je jutros nastavljena muka po GUP-u

Sjednica pravo nije niti počela, a već je proglašena pauza do 11:40 sati, a potom još jedna stanka od sat vremena. Naime, sjednica zagrebačke Gradske skupštine prekinuta sinoć iza pola devet trebala se nastaviti danas u 10:30 sati. Međutim u to vrijeme: ''Prisutno je 25 gradskih zastupnika, kvoruma nema'', rekao je potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević i najavio stanku

Nakon što je sjednica nastavljena u 11:40 sati, Miličević je utvrdio da su na sjednici prisutna 22 zastupnika te je ponovno odgodio sjednicu za sat vremena kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz oporbe ističu kako se radi o presedanu jer po prvi put kvoruma nije bilo zbog vladajućih iz koalicije Bandićeve Stranke rada i solidarnosti te HDZ-a. Cijelu situaciju opisuju "političkim teatrom apsurda".

Tomašević: 'Samo u Hrvatskoj je moguće da vladajuća većina sama sebi sruši kvorum'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kasni sjednica Skupštine jer nema nijednog zastupnika vladajuće većine. Besramna politička trgovina HDZ-a i Bandića oko GUP-a je i dalje u tijeku'', poručio je Tomašević.

Da je sjednica već trebala početi, upozorio je i HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak: ''Mi smo tu, ali vladajućih nema! Ma nije vrag da uvjeravanja još uvijek traju?''

''Molim gradonačelnika da povuče ovaj dokument. Neka ga da na referendum, Mišljenja Zagrepčana se nitko ne smije bojati'', poručio je Stojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dosta je cirkusa, Zagreb treba novi GUP'

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je Bandića i Plenkovića da rade cirkus od Gradske skupštine i Zagreba te je pozvao zastupnike da odbiju izmjene i dopune GUP-a: "Ovo više nema smisla. Pozivamo na razum i to da se odbije ovaj dokument,da se prestanu ponašati kao što su do sada - bahato i nedostojno Grada Zagreba. Pozivamo sve zastupnike da odbiju GUP i da prestanu od Zagreba raditi cirkus, a od građana građane drugog reda u Republici Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelniku i Plenkoviću poručio je da "njihovi noćni razgovori ne mogu zaustaviti promjene koje dolaze u Zagrebu. Uvjeren je, kaže, da će se svi, u manje od godinu dana "svega onoga što oni izvode u Zagrebu sjećati kao jedne loše šale".

Iako je rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Zagreba u ponedjeljak završila nakon gotovo 12 sati, o GUP-u se sinoć nije glasalo jer je predsjednik Skupštine HDZ-ov Drago Prgomet prekinuo sjednicu i nastavak zakazao za utorak u 10:30 sati. Opcije su da se ide ili u glasovanje o amandmanima, odnosno odbijanje amandmana ili u glasovanje o integralnoj verziji GUP-a, ili da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sam povuče svoj GUP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbene informacije govore da je jutros održan sastanak gradskih HDZ-ovaca s Andrejem Plenkovićem i da su dobili podršku da ne odustaju od amandmana, piše24sata. Sjednica će, dakle, i danas biti burna, a Bandić bi mogao doživjeti fijasko. Prije sjednice treba se sastati i klub njegove stranke.

Ako bilo koji od HDZ-ovih amandmana prođe, oni idu na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, čime će se odužiti procedura donošenja izmjena i dopuna GUP-a. Ukoliko HDZ-ovi amandmani ne prođu, na sjednici će se danas glasati o izmjenama i dopunama GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Muke po GUP-u: Kako je to izgledalo u ponedjeljak?

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavljena je u ponedjeljak raspravom o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) te o HDZ-ovim amandmanima na GUP.  Bandić je odbio preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi nakon što je ranije u ponedjeljak povukao sve svoje amandmane. 

Zastupnici i zastupnici su o izmjenama i dopunama GUP-a raspravljali u ponedjeljak od 10 sati, a to je tek osma točka od ukupno 47 koliko ih je na dnevnom redu. 

''Jutro je pametnije od večeri", odgovorio je  Prgomet na upit novinara zašto je prekinuo sjednicu, no u oporbi smatraju da je do prekida došlo kako bi se postiglo dogovor između HDZ-a i Bandića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''HDZ nastavlja s kukavičlukom, laganjem i političkom trgovinom preko leđa građana'', poručio jeTomašević i dodao: ''Iako je HDZ prošlu srijedu tvrdio da će glasati protiv GUP-a ukoliko Bandić ne podrži svih njihovih 15 amandmana koji su ključni za popravak GUP-a, danas su sami sebi skočili u usta i povukli svoja četiri amandmana. Nakon toga su cijeli dan govorili da će braniti svojih 11 amandmana i da neće popustiti, a Bandić je inzistirao da HDZ povuče sve amandmane nakon što je on povukao sve svoje amandmane i isto tvrdio da neće odustati. Nakon cijelodnevne rasprave pred samo glasanje o amandmanima i GUPu večeras je Prgomet na kukavički Plenkovićev nalog odgodio glasanje za sutra kako bi se još jednom HDZ i Bandić do jutra pokušali dogovoriti. Noćas kreće politička trgovina koja više nije ni lokalna, niti nacionalna liga, već europska Liga prvaka političke korupcije, a sve plaćeno novcem građana. HDZ je još jednom lagao građane i zbog svojih interesa uzmaknuo pod gradonačelnikovim pritiskom, a stanovnici Zagreba su i dalje žrtve talačke krize između Plenkovića i Bandića''.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Ćelić poručio je u utorak da HDZ neće odustati od svojih 11 amandmana na GUP-a te da je prihvaćanje tih amandmana na skupštinskoj sjednici uvjet da HDZ prihvati zagrebački GUP, a Ministarstvo graditeljstva treba procijeniti je li zakonito ili nije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan tko je sinoć prekinuo sjednicu Gradske skupštine uoči glasanja o HDZ-ovim amandmanima, je li Plenković zvao Prgometa, Ćelić je novinarima rekao da to moraju pitati Prgometa. Na pitanje znači li to raskid koalicije s Bandićem ako HDZ odbije GUP, odgovorio je da oni nisu glasali o raskidu koalicije te je rekao novinarima da moraju Bandića pitati hoće li on raskinuti koaliciju ako HDZ-ovi gradski zastupnici ne prihvate izmjene i dopune GUP-a.  

Novinare je zanimalo i je li Plenković tražio od zagrebačkih HDZ-ovaca da glasaju za GUP, Ćelić je rekao da su konzultacije predsjednika Gradskog odbora i nacionalnog predsjednika uvijek prisutne kada god se radi o nekakvim važnim temama u gradu Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome što iščitava iz poruke zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Olivere Majić koja je jutros tvrdila da će se danas izglasati GUP, Ćelić kaže da iako je psihijatar ne bi ništa htio iščitavati unaprijed.

Ona je jutros na novinarsku tvrdnju da HDZ ne odustaje od svojih amandmana samo kratko poručila: "Izglasat ćemo GUP danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti i urbanisti pisali Plenkoviću

Strukovne udruge iz područja arhitekture i urbanizma u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću pozvale su u ponedjeljak na poštivanje zakona prilikom donošenja zagrebačkog GUP-a usprotivivši se donošenju dokumenta koji su struka i javnost ocijenili kao neprihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se izmjene i dopune GUP-a prihvate na Skupštini Grada Zagreba to će biti zeleno svjetlo i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj da se planovi mogu donositi mimo pozitivnog smisla zakonske procedure i mimo javnog interesa, pogodujući pojedincima. Ujedno, to će biti i kraj prostornog planiranja kao djelatnosti koja se odgovorno bavi planiranjem i zaštitom prostora Hrvatske u cilju održivog razvoja", upozoravaju u otvorenom pismu Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Pritom podsjećaju da su, unatoč stručno elaboriranim primjedbama, u izmjenama GUP-a integrirana rješenja koja nisu utemeljena na stručnim i znanstvenim spoznajama i koja grubo nameću planska rješenja koja stavljaju pojedinačni interes ispred javnog, da izmjene nisu usklađene sa zakonom, sadrže niz štetnih i stručno neutemeljenih odluka, kako i da nisu poštovani zakonski rokovi.

Presedan je, dodaju, i što je na konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Ministarsvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost ulazeći izvan zakonski definiranog okvira u tumačenja namjene prostora i njihove pretežitosti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo