'čeka ih oštra kazna' / HNS-ova Komisija za sigurnost za napad okrivila Torcidu: 'Već raspolažemo mnogim imenima'

I dok je oko 10 tisuća Hrvata na stadion jučer ušlo s navijačkim rekvizitima - mala grupa uspjela je prošvercati desteke baklji i petardi kojima su izveli topovski udar i ozlijedili redara

18.6.2016.
19:00
VOYO logo

Huligani, koji su Hrvatsku bacili u očaj, identificirani su zahvaljujući fotografijama i snimkama pravih navijača. 

"Reći ću vam da je populacija koja je napravila cirkus ima između 18 i 25 godina", rekao je Krešimir Antolić, dopredsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već raspolažemo velikim brojem imena", dodao je povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković. 

Njih 20-ak očito je pazilo na svaki korak. Plan napada procurio je i na društvene mreže. Svaka navijačka skupina dobila je svoj zadatak. Dojavu je imao i HNS, koji je tri dana prije utakmice o svemu obavijestio hrvatsku policiju, francuske vlasti i UEFA-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zapovijedamo mi francuskom žandarmerijom da kažemo da uđu na tribinu ili da mi možemo doć pa uhititi huligane za koje znamo da su krenuli iz Hrvatske, točnije iz Splita prema ovdje", kaže Antolić. 

Zašto Francuska nije bolje reagirala zabrinjava i stručnjake za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se pokazalo da taj sustav ne funkcionira kako bi trebao funkcionirati, zapravo ni približno. I da će nakon ovoga pojačati da se upravo ne bi dogodilo ono čega se svi pribojavamo odnosno ono što je i najavljivano od strane nekoliko terorističkih organizacija", prokomentirao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Unatoč kordonu francuskih specijalaca huligani su teren zasuli bakljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gore jednu minutu i stoje svega 60-ak kuna. Stručnjaci za pirotehniku tvrde - u Hrvatskoj i drugim državama relativno ih je lako nabaviti. Baš kao i iznimno snažne petarde.

Pravi topovski udar izveden je usred utakmice. Sve nadležne službe su jednoglasne - krivci će odgovarati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim sigurno može im se izreći kazna koja će se brojati i u mjesecima, a eventualno čak i u onome što se zove godinu dana. Ja vjerujem da će i u Francuskoj počiniteljima koji se utvrde biti izrečene oštre kazne", tvrdi odvjetnik Veljko Miljević

Francuske vlasti hrvatskim huliganima mogle bi suditi čak i za terorizam jer je u napadu ozlijeđena i službena osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo definitivno ima obilježja određene vrste terorizma. Jer napad na reprezentaciju jedne države u bilo čemu pa tako i u nogometu možemo reći da je posredno napad na tu državu", dodao je Antolić. 

Državu, koja će još dugo živjeti s ovom sramotom i huliganima koji, čini se, ne planiraju stati. Plan napada za utakmicu Hrvatske i Španjolske već je objavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo