AH TAJ GOOGLE / Kako je došlo do blamaže? Komisija je navodno provjeravala fotke, ali samo na hrvatskom...

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Pranjković je, podsjetimo, osim kovanice eura s motivom kune za koji je trebao dobiti 70.000 kuna, autor i dvaju drugoplasiranih radova

7.2.2022.
13:53
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Nakon afere nastale zbog motiva kune na hrvatskoj kovanici eura, preuzetog s fotografije škotskog fotografa Iaina H. Leacha bez dopuštenja, Stjepan Pranjković, autor tog dizajna, povukao je u ponedjeljak svoj prijedlog zbog, kako je naveo, "neugodne atmosfere i pritisaka".

Pranjković se pritom ispričao Vladi, Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), kao i hrvatskoj javnosti. No, škotskom fotografu, od kojeg je "posudio" sliku kune, nije se ispričao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor sporne kovanice time se odrekao i novčane nagrade od 70.000 kn za taj motiv. Index neslužbeno doznaje iz HNB-a da će i drugi njegovi nagrađeni radovi biti poništeni. Pranjković je, podsjetimo, osim kovanice eura s motivom kune za koji je trebao dobiti 70.000 kuna, autor i dvaju drugoplasiranih radova, od kojih se jedan odnosi na motiv karte Republike Hrvatske, a drugi na motiv glagoljice. Za njih je trebao dobiti po 35.000 kuna. Pranjković će tako ostati bez 140.000 kuna.

HNB-ova Komisija za novac, koja odobrava prijedloge hrvatskih eurokovanica, danas će ili najkasnije sutra održati sjednicu na kojoj će prihvatiti povlačenje prijedloga Stjepana Pranjkovića, ali i poništiti odluku o odabiru drugih motiva tog autora te mu oduzeti pravo na sve novčane nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVI SMO MI MAJSTORI /

Mulja se čak i na sitnicama: Dečko koji je probao podvaliti kunu je odustao, a tek sada kreće pravi show

Image
KAKVI SMO MI MAJSTORI /

Mulja se čak i na sitnicama: Dečko koji je probao podvaliti kunu je odustao, a tek sada kreće pravi show

Provjera fotografije

Index doznaje iz HNB-a i da se neće ići na natječaj za sva rješenja, već će se samo poništiti Pranjkovićev dio. Postoje dvije opcije za daljnje postupanje Komisije za novac. Prva opcija ne podrazumijeva raspisivanje novog natječaja, već bi se iz postojećih pristiglih ponuda odabrali drugi motivi, što znači da bi se birao novi najbolji motiv kune. Dva drugoplasirana motiva Stjepana Pranjkovića se također poništavaju i biraju novi. Druga opcija je novi natječaj, ali samo za kategorije u kojima su poništene Pranjkovićeve nagrade.

Kako neslužbeno doznaje Index iz HNB-a, članovi Komisije koja je odabrala sporan motiv pretraživali su Google tražilicu da provjere je li prijedlog koji je stigao preuzet s Googlea, ali su pretraživali samo koristeći hrvatsku riječ, ne i englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, upisivali su riječ "kuna" i nisu pronašli spornu fotografiju. Da su pokušali pretražiti i na engleskom pronašli bi sporan dizajn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo