Pobjedio predrasude / HIV pozitivan Bjelovarac ponovno radi u školi: 'Vjerujem da su se roditelji educirali'

Nakon više od četiri i pol godine vratio se na posao

16.8.2018.
20:00
VOYO logo

HIV pozitivan kuhar iz Bjelovara Mario Lemešić nakon više od četiri i pol godine vratio se na posao. Kada je javnost doznala da je HIV pozitivan, otišao je na bolovanje. Roditelji djece kojima je kuhao odmah su ispisali učenike iz školske kuhinje i nastala je prava drama. Saznali smo u kakvom ozračju čeka novi početak škole.

"Kad sam došao prvi dan, 8. kolovoza na radno mjesto kao da sam jučer izašao iz te kuhinje. Takav jedan osjećaj. Ne mogu reći da me strah negativnih reakcija, vjerujem da su se u ove četiri i pol godine roditelji educirali", kaže Mario Lemešić, kuhar u 2. osnovnoj školi Bjelovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje  da su roditelji i okolina shvatili da nije zarazan.

"Uz redovnu terapiju nismo zarazni i nismo u mogućnosti prenijeti HIV ni u spolnim odnosima. Ni u našim društvenim aktivnostima ni društveno-socijalnim kontaktima ili poslovima koje kao HIV pozitivne osobe obavljamo pa ni ja kao kuhar. Ako se porežem, naravno da ću ukloniti svu krv s površine ili ako je palo u hranu tu ću hranu baciti i dezinficirati svoju ranu. HIV se ne može prenijeti hranom", govori Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No unatoč tome roditeljima nije bilo svejedno, kao ni ravnateljici.

"Nemam nikakvo spacijalno mišljenje ili stav o tome. Kod nas je to definirano pravilnikom o radu i imao je pravo na povratak. Da, roditelji su već prije četiri godine na zahtjev ministarstva imali edukaciju na roditeljskim sastancima", komentira Davorka Bačeković Mitrović, ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijo vjeruje da neće biti problema.

"Vraćam se sada zato što smatram da sam kroz sve ove godine uspio na određeni način pridobiti, uspio sam pokrenuti niz edukacija na temu HIV-a. I smatram da je sazrelo vrijeme da se vratim na posao", zaključuje Mario. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još vodi niz sudskih sporova, ali s nestrpljenjem čeka početak školske godine i da ponovno počne kuhati za učenike.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo