Hitna pomoć pijanu djecu skuplja oko škola

'Hitna pomoć sve češće u bolnice prevozi alkoholiziranu djecu, koju pronalazi u okolici škole, na javnim površinama...

21.12.2010.
11:18
VOYO logo

Iskustvo je to ravnateljice Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb Slobodanke Keleuve i njenih kolega koji takve slike često gledaju. Iznijela ga je na okruglom stolu koji organizira Zagrebačka pivovara u cilju odgovornog konzumiranja alkohola.

Prema istraživanju koje je provedeno među mladima između 15 i 24 godine, čak 97,5 posto mladih barem je jednom konzumiralo alkohol, i to u dobi od 14 do 16 godina. No, alkohol nije stran ni onima od 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako čak 60 posto mladih pije alkohol više od jednom mjesečno, a 37 posto pije na tjednoj razini. Čak 20 posto ispitanika alkoholna je pića pilo u školi ili oko nje, a većina ih je alkohol bez problema kupila, bez obzira na to što su maloljetni.

Za posljedicu imaju mamurnost, nesvjesticu i gubitak pamćenja, dok se 17 posto njih u alkoholiziranom stanju upušta i u spolne odnose bez zaštite. Napastovanje je doživjelo 5,7 posto njih, a 9,9 posto priznaje da je u alkoholiziranom stanju napalo drugu osobu. Automobil je pod utjecajem alkohola vozilo 17,9 posto maloljetnika. Zbog pijenja s nastave je izostalo 15 posto maloljetnika, trećina je imala agresivne ispade, a oko 10 posto završilo je u bolnici ili u pritvoru, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju kako se porazan trend rastućeg opijanja među maloljetnicima može pripisati činjenici da im je alkohol dostupan i tako što ih trgovci ne pitaju za godine kada ga kupuju, što bi zakonski morali.

Vezani članci:

arti-201009230115006 arti-201001180170006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo