HIBRIDNO RATOVANJE U HRVATSKOJ: / Zagrebački sigurnosni forum razmatra izazove u cyber i energetskoj sigurnosti

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

O tome da li i kakav se hibridni rat vodi u Hrvatskoj i okolici, koja je kritična infrastruktura i koje su prijetnje našoj državi raspravlja se na međunarodnom Zagrebačkom sigurnosnom forumu.

16.3.2018.
15:28
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Na međunarodnom Zagrebačkom sigurnosnom forumu koji je započeo u petak, glavna je tema prepoznavanje i suočavanje s izazovima iz domena cyber i energetske sigurnosti, te različiti oblici hibridnog sukobljavanja i ratovanja, kako bi se organizirale i preventivno zaštitile kritične infrastrukture. Organizatori dvodnevnog međunarodnog sigurnosnog foruma u Zagrebu su Institut za istraživanje hibridnih sukoba i Udruga sv. Juraj.

Predsjednik Instituta Gordan Akrap istaknuo je da su kritična infrastruktura svi objekti, sustavi i procesi o kojima ovisi učinkovitost države i bez kojih u određenom segmentu država ne bi mogla funkcionirati. Zakon o kritičnoj infrastrukturi definira 11 sektora u kojima, kroz razna mjerila, definira kritičnu infrastrukturu; primjerice u slučaju raznih havarija, izlaganju sigurnosnoj ugrozi, razmjerno većem broju poginulih i ozlijeđenih osoba u nekoj situaciji, u slučaju gospodarske ili financijske štete, te utjecaju na percepciju ljudi o nemogućnosti i nesposobnosti tvrtki, institucija ili države da se suoče sa sigurnosnim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tim mjerilima bi se trebalo definirati kritičnu infrastrukturu u Hrvatskoj, to je ozbiljan proces i zahtijeva promišljanja, iskustvena, profesionalna i znanstvena. To može biti temelj na kojem će se može graditi učinkovita i sigurna budućnost hrvatske države, istaknuo je Akrap.

Operacije pokušaja utjecaja - Agrokor, LNG terminal...

U Hrvatskoj ima hibridnog djelovanja, operacija i utjecaja, i naša je država njima izložena jer se kao članica EU i NATO-a pozicionira u sigurnosnom sustavu i definirala je svoje nacionalne interese, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je primjere Agrokora, LNG terminala, istupe ruskog i američkog veleposlanika, pa rasprave na relaciji Hrvatska - Srbija oko nedavne izložbe o kardinalu Alojziju Stepincu u UN-u, koju procjenjuje kao "čist primjer operacije pokušaja utjecaja".

Loše isplanirane operacije utjecaja uvijek se kao bumerang, uglavnom vrate onome tko ih je inicirao, procijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akrap: Ima medije koji šire određene dezinformacije svjesni ili nesvjesni posljedica

Akrap ne isključuje ni mogućnost medijskog hibridnog djelovanja u Hrvatskoj, a smisao suočavanja s tim djelovanjem, naglasio je, jest sagledavanje konzistentnosti, vjerodostojnosti i potpunosti informacija koje se iznose u javnosti. Ima medija koji šire određene dezinformacije svjesni ili nesvjesni posljedica, drži Akrap. Republika Hrvatska se nalazi na prostoru koje je geostrateško stjecište različitih interesa, a nekadašnji 'hladni rat', odnosno 'specijalni rat' danas se naziva hibridnim djelovanjem ili sukobom, dodao je.

Hibridni rat podrazumijeva i prijetnju oružanim sredstvima, kao što je to bilo nakon 1988. i 1989. godine, u hrvatskom Domovinskom ratu, kada je Hrvatska također bila izložena raznim informacijskim, medijskim, političkim i financijskim operacijama, kojima je bio cilj zaustaviti promjene u Republici Hrvatskoj, te srušiti novu hrvatsku demokratsku vlast, podsjetio je. Kada se to nije uspjelo, krenulo se oružanom silom na Republiku Hrvatsku i to je pravi primjer pravog hibridnog rata, naglasio je Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije SOA-e Daniel Markić rekao je da postoje određeni izazovi koje imaju sve zemlje Europske unije i NATO-a. Brine nas pitanje terorizma, sve vrste ekstremizma koje se pojavljuju u našem susjedstvu, ali i u EU, kao i sve pojave koje brinu naše građane, kao što je organizirani kriminal i korupcija, dodao je.

Glavni ravnatelj SOA-e potvrdio je da u Hrvatskoj ima hibridnog djelovanja. Najbolji primjer da se Hrvatska priprema za takvo djelovanje je jučerašnja vježba u Ministarstvu obrane u sklopu nove strategije za nacionalnu sigurnost i novog Zakona o domovinskoj sigurnosti, na kojoj su članovi Savjeta za domovinsku sigurnost odradili cyber vježbu gdje su prikazane sve moguće posljedice hibridnog djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj SOA-e: I slučaj Agrokora prijetnja Hrvatskoj

Također je potvrdio kako je i 'slučaj Agrokora' prijetnja Republici Hrvatskoj, jer moguće posljedice ako taj postupak ne završi kako treba, su ogromne i samim time je to iznimno bitno pitanje u Hrvatskoj. Imamo novog povjerenika koji je zadužen da taj postupak dovede do kraja, i državne institucije moraju osigurati mirnoću kako bi djelovale i u tu se svrhu poduzima čitav niz aktivnosti, naglsio je glavni ravnatelj SOA-e Markić.

Na novinarski upit djeluje li Rusija obavještajno na području Republike Hrvatske, Markić je rekao kako to čini određeni broj zemalja i da se analiziraju određene prijetnje i izazovi, Hrvatska ima samostalnost u odlučivanju i ako se potvrde, državni vrh će se komunicirati o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBAVJEŠTAJCI RAZJASNILI GDJE SE NALAZI 10.000 RADIKALNIH ISLAMISTA: /

'Nije u pitanju samo BiH'

Image
OBAVJEŠTAJCI RAZJASNILI GDJE SE NALAZI 10.000 RADIKALNIH ISLAMISTA: /

'Nije u pitanju samo BiH'

Upitan o potencijalnoj opasnosti iz BiH uslijed povratka islamističkih boraca koji su se borili na strani ISIL-a, Markić je rekao kako je iz našeg šireg susjedstva u tu borbu otišlo do 1000 osoba, a da ih se možda vratilo oko 300, iako možda dio i razočaranih koji ne misle dalje djelovati. No, postoji opasnost i od onih koji se nisu išli boriti u Siriju, a mogli bi nešto poduzeti, upozorio je glavni ravnatelj SOA-e.

Pokroviteljica 3. međunarodnog Zagrebačkog sigurnosnog foruma je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u čije ime se nazočnima obratio njezin izaslanik Zrinko Petener, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića general bojnik Mato Pađen te državni tajnik Ministarstva , mora prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić. U radu skupa sudjeluju istaknuti stručnjaci različitih profila, među kojima i prof. Miroslav Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike