JE LI VLADA ZAPRAVO PALA? / Plenkovićev teorem: Svaki zbroj ili množenje HDZ-ovih nedjela ili kriminalnih djela članova HDZ-a uvijek daje nulu

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

S eksplozijom skandala 'Mreža', Plenkovićeva vlada je zapravo pala, ona više nema nikakav autoritet niti itko zdrave pameti može popiti HDZ-ovu priču da im se sve to pakira ili da se otkrivanjem ovakvih antidemokratskih kriminalnih metoda ruši država

15.12.2023.
9:12
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Samo HDZ-ovom matematikom moguće je doći do zaključka da je za prvorazredni politički skandal zvan „Mreža“, koji potresa ovu državu do temelja i u kojem je ogoljen model HDZ-ovog kupovanja naklonosti ili discipliniranja dijela medija otimanjem našeg novca, a u koji ta stranka uronjena do vrha glave, zapravo kriv Most to jest stranke opozicije, odnosno Viktor Orban i Mađarska.

Premda je matematika egzaktna znanost, HDZ-ova matematika je znanost za sebe. Prema prvom teoremu Ljube Ćesića Rojsa, novac kojim je početkom 90-ih hrvatsko iseljeništvo pomagalo kupnju oružja za obranu od velikosrpske agresije, dijeljen je po sistemu „Pola pije, pola šarcu daje“, pa je tako i nazvan jedan od inozemnih računa na koji se spremao teško stečeni novac Hrvata iz dijaspore. Prema drugom teoremu Mate Granića, plijen koji se dijeli na dva, dijeli se zapravo u tri dijela i polovine su ustvari trećine, pa teorem glasi: „Pola meni, pola tebi, pola Bagi“. A prema trećem teoremu Andreja Plenkovića, svaki zbroj ili množenje HDZ-ovih nedjela ili kriminalnih djela članova HDZ-a uvijek daje nulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako taj teorem funkcionira u praksi: imamo Davora Flipovića, bivšeg ministra gospodarstva i održivog razvoja i aktualnog člana Predsjedništva HDZ-a, koji je ministar u HDZ-ovoj vladi koju vodi predsjednik HDZ-a Plenković. Imamo zatim Juricu Lovrinčevića, koji navodno nema člansku iskaznicu HDZ-a, blizak je i s njima i s Domovinskim pokretom, ali je unatoč svemu postao važan savjetnik HDZ-ovog aktualnog člana Predsjedništva i ministra, u HDZ-ovoj vladi koju vodi predsjednik HDZ-a Plenković.

Image
'ZA HDZ SADA SU BITNE DVIJE STVARI' /

Analitičarka za Net.hr otkriva zašto je Filipović ekspresno odletio s mjesta ministra: 'Nitko nije brže smijenjen'

Image
'ZA HDZ SADA SU BITNE DVIJE STVARI' /

Analitičarka za Net.hr otkriva zašto je Filipović ekspresno odletio s mjesta ministra: 'Nitko nije brže smijenjen'

Plenković je svjetski rekorder u promjeni ministara

Imamo premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je s 30. smijenjenim ministrom upravo postao svjetski rekorder u promjeni ministara tijekom dva mandata i kojem je većina ministara otišla zbog ozbiljnih sumnji u korupciju i politički kriminal. Imamo i potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a, bivšeg šefa uprave HEP-a Franu Barbarića zbog čijih se plinskih poslova za cent i smjene i rasplamsao ovaj rat HDZ-ovih klanova te najmoćnijeg tajkuna u državi i velikodušnog donatora HDZ-a i 'suvlasnika' Domovinskog pokreta Pavla Vujnovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu je i sam HDZ, stranka koja je jednom već pravomoćno osuđena za izvlačenje novca iz državnih institucija i državnih tvrtki i koja u posljednjoj osmogodišnjoj vladavini ne da nije promijenila svoj predatorski odnos prema javnim dobrima, nego je nedemokratske metode vladavine usavršila i posve zarobila državu.

Skandal „Mreža“ jedna je najgorih političkih afera u hrvatskoj novijoj povijesti, u kojoj je i široj javnosti razjašnjen model po kojem se krčmi i krade novac poreznih obveznika te kako se ususret izborima korumpiraju mediji i kupuje njihova krotkost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S eksplozijom ovog skandala, Plenkovićeva vlada je zapravo pala

S eksplozijom skandala „Mreža“, Plenkovićeva vlada je zapravo pala, ona više nema nikakav autoritet niti itko zdrave pameti može popiti HDZ-ovu priču da im se sve to pakira ili da se otkrivanjem ovakvih antidemokratskih kriminalnih metoda ruši država.

Optuživanjem Mosta, ekspresnim odricanjem od Filipovića i Lovrinčevića, puštanjem paničnih dimnih zavjesa kojima se pokušava skrenuti pažnja s merituma stvari, a to su korupcija i politički kriminal najprljavije klase, HDZ i Plenković naprosto pokušavaju kupiti vrijeme ususret superizbornoj godini i kontrolirati moguće curenje sličnih informacija iz drugih državnih resora. Spašavaju što se spasiti da, dok ne popuste ručice trgovačke koalicije koje im drže ljestve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo sve elemente dobrog političkog trilera

U skandalu „Mreža“ imamo sve elemente dobrog političkog trilera: rat više energetskih lobija i tajkuna, sraslih s vladajućom strankom, koji zajedno državu drže u šaci, krađu javnih dobara, obavještajno nadzemlje, međuzemlje i podzemlje, korumpiranje medija i novinara, isisavanje novca poreznih obveznika u privatne džepove. Kad bismo doista imali (demokratsku) državu, ne bi to bio samo nacrt za napet politički triler nego i fantastičan slučaj za institucije zadužene za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ali mi državu vladavine prava nemamo, pa nemamo ni takve institucije. Da, imamo obezglavljene kulise od DORH-a i Uskoka, ali evo pri kraju HDZ-ove osmogodišnje vladavine, nemamo više ni šefa Uskoka, a bez kompromitirane šefice uskoro će ostati i DORH.

Goleme posljedice i po izbornu sudbinu HDZ-a

Skandal „Mreža“ imat će goleme posljedice i po izbornu sudbinu HDZ-a i po odnose snaga u toj stranci, ali mogao bi imati i kobne posljedice po ionako urušeno povjerenje javnosti u hrvatske medije i novinarstvo. Nastave li se medijske kuće, koje se spominju u skandalu „Mreža“ kao korisnici HDZ-ovog prikrivenog oglašavanja i mita, ponašati kao da taj problem ne postoji, samo će sve pogoršati i pobuditi dodatne sumnje. I u njihovom je interesu i u interesu javnosti da javno objave podatke o prihodima ostvarenima (u posljednjih osam godina) od oglašavanja državnih tvrtki i institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji mogu biti privatno vlasništvo, ali su i dalje četvrti stup demokracije, stup koji se sada samo potpunom transparentnošću može spasiti od urušavanja, slabljenja teško stečene snage/moći i dugoročnog gubitka povjerenja javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO Tko je Marin Vlahović koji je srušio Filipovića i Lovrinčevića? Bivši MMA borac i svjetski rekorder u dizanju utega

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču