HDZ-ovci si nemilo podmeću gdje i kako stignu

Pred unutarstranačke izbore ozbiljno se zakuhava u HDZ-u. Međusobna podmetanja, optuživanja i pretjerane reakcije svakodnevna su pojava. A do izbora za novog predsjednika ostalo je par mjeseci.

25.1.2012.
9:41
VOYO logo

Napisi kako je na četverosatnim sastancima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a došlo do otvorenog sukoba zbog izmjena izbornih pravila te da je dio vrha stranke oko Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Branka Bačića prvi put ostao u manjini, izazvali su zaprepaštenje u njihovu krugu.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a Večernji list doznaje da aktualni vrh stranke smatra da su potpredsjednik stranke Andrija Hebrang i zamjenik predsjednice stranke Darko Milinović medijima plasirali nekoliko lažnih teza. Prvo, da je V. Šeks skovao plan koji provodi osovina Kosor – Šeks – Bačić, a prema kojemu treba drastično smanjiti broj izaslanika za predstojeći izborni sabor HDZ-a, na 1.200, a u drugoj varijanti na 1.500 delegata. A sve kako bi Kosor izbornim inženjeringom kroz kontrolu nad izborom izaslanika, koji bi njoj bili skloni, bila izabrana na mjesto predsjednice stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu lažnu tezu, tvrdi isti izvor, dvojac Hebrang – Milinović plasirao je uoči sjednice Predsjedništva stranke 23. siječnja iako su znali da ne postoji nikakav plan Vladimira Šeksa, niti osovine Kosor – Šeks – Bačić, kako bi se smanjio broj izaslanika sabora HDZ-a i promijenio način izbora. Ovim spinom, tvrdi, željeli su okrenuti članstvo protiv navedene trojke.

Spinovi iz PR agencija

Nadalje, navodi neimenovani izvor, "stvarni autori spinova su određene PR agencije, koje vrlo rafinirano i sofisticirano žele povećati šanse pojedinih kandidata za čelna mjesta i predsjednika stranke, a osjetno otežati ili potpuno umanjiti šanse Jadranke Kosor za izbor predsjednice HDZ-a i Vladimira Šeksa za potpredsjednika stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz samog vrha HDZ-a kažu da su Andrija Hebrang i Darko Milinović pustili i spin da je Šeksov plan bio da će se izaslanici moći potpisati i dati potporu tek jednom od kandidata, a ne kome god žele i koliko žele. Takvo što, kaže, Šeksu, Kosor i Bačiću nije palo na pamet jer bi to značilo izravno ograničavanje broja kandidata.

specijal-201012070191004-Izbori u HDZ-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo