HDZ-ovac Ježić financira Josipovića i Primorca

Predsjednički kandidati već su potrošili 27 milijuna kuna. Hebranga financira isključivo HDZ, Josipović koristi kredit po minusu na tekućem računu u iznosu 718.

22.12.2009.
13:43
VOYO logo

Devetero kandidata čija su prijevremena financijska izvješća stigla do ponedjeljka navečer u Državno izborno povjerenstvo prijavila su ukupno 23 milijuna kuna. Izvori financiranja su uobičajeni.

Oko 7,5 milijuna kuna u svoje su kandidate uložile političke stranke, oko četiri milijuna kuna kandidati su uložili vlastitog novca, dok je oko 10 milijuna kuna prikupljeno donacijama građana i tvrtki, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićev stožer DIP-u nije nije donio izvješće, već su ga poslali poštom. Tvrde da su prikupili 3,9 milijuna kuna.

DIP je zaprimio izvješća Vesne Škare Ožbolt i Miroslava Tuđmana, koji su prijavili po milijun kuna. Tuđman je prijavio da su mu pomogla 42 donatora iz Hrvatske, 10 iz SAD-a, 11 iz Kanade i jedan iz Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donacije koje je dobio Tuđman su zanemarive, ako ih usporedimo s donacijama nezavisnog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Njegov najveći donator je poznati poduzetnik Jako Andabak, koji je Primorčevu kampanju pomogao s dva milijuna kuna. Najveći je donator među tvrtkama Dioki, koji je u kampanju D. Primorca i SDP-ova kandidata Ive Josipovića uložio ukupno 400.000 kuna.

Donacija Diokija, odnosno vlasnika tvrtke Roberta Ježića posebno je zanimljiva ako se zna da je član HDZ-a. Ježić u kampanju svoga stranačkog kolege i kandidata HDZ-a Andrije Hebranga, međutim, nije uložio ni lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrangov proračun sastoji se isključivo od stranačkog novca, čime je on jedini kandidat bez donatora.

Josipović je prijavio da je u kampanju uložio 718.000 kuna vlastitog novca dobivenog kreditom. Riječ je o kreditu po minusu na tekućem računu kojim je odobren SDP-ovu kandidatu. Najveća pojedinačna donacija Josipovićevoj kampanji iznosi 76.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević krije tko ga pomaže

Za razliku od ostalih, u izvješću Nadana Vidoševića navedeni su samo iznosi donacija, ali ne i identitet donatora.

Vidošević je prijavio da donacije u stvarima i uslugama vrijedne 408.000 kuna. Od neimenovanih je tvrtki, tako, dobio hrane i pića za 70.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći privatni donatori u kampanji Vesne Pusić su ona i njezin suprug Jurgis Oniunas, koji su dali po 72.400 kuna. HNS ju je financirao sa 864.110 kuna.

Među uistinu simboličnim donacijama koje je prikupio Damir Kajin kao najveći donator ističe se poznati vinar Enver Moralić, koji mu je uplatio 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Primorčevu kampanju pristigla je 21 donacija, a većina iznosa daleko je od simbolike. Jedan od njih je od Visoke poslovne škole Libertas iz Zagreba, a iznosi 246.000 kuna. Libertas je pomogao i Vesni Pusić i Ivi Josipoviću sa 50.000 kuna

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo