HDZ-ovac ekspert: Kad cigareta 'leži' nije više tako fina i sočna

Jesu li cigarete na zalihama sočne i fine i kako će se s markicama bez cijene naplaćivati porez?

27.6.2013.
12:13
VOYO logo

Vlada želi izbjeći manipulacije u naplati trošarina cijenama cigareta i zalihama, pa uvodi markice bez naznačene cijene i obavezu proizvođačima da prije svake promjene cijena popišu i državi dostave stanje u skladištima.

''Na duhanskim markicama se ne naznačuju maloprodajne cijene, čime se novim prijedlogom izjednačava status cigareta na zalihama i cigareta novopuštenima u promet'', sročio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac pojašnjavajući da proizvođači cigareta imaju obavezu plaćanja trošarina na cigarete koje su već ušle u promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene cigareta i dalje će rasti

HDZ-ovci bi trošarine povećavali jednom godišnje, na unaprijed poznati datum. Ivan Šuker smatra da proizvođači tada ne bi tovarili cigarete na skladištu kako bi nešto ušićarili prilikom povećanja trošarine.

''Jer nitko ne može natovariti toliko skladište cigareta da se može pokriti do sljedećeg povećanja da neće morati korigirati cijenu. Tim više što pušači dobro znaju da se cigareta kad malo dulje 'leži' na skladištu, ona ima isto rok trajanja, osuši i nije više tako fina i sočna'', rekao je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošarine na duhanske proizvode, a time i cijena cigareta i dalje će rasti postupno se usklađujući s onima u Europskoj uniji. Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje do kraja 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo