HDZ-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA U KOD STANKOVIĆA OTKRIO PRVE PLANOVE: 'Kad ja pobijedim Bandića...''

Image

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović: 'Ja sam sve napravio što sam trebao napraviti, odradio stvari prije nego sam se politički angažirao'

14.2.2021.
14:42
VOYO logo

Gostujući u emisiji HRT-a "Nedjeljom u 2", kandidat HDZ-a za zagrebačkoga gradonačelnika, Davor Filipović, rekao je da se za gradonačelnika Grada Zagreba priprema već četiri godine radom u Gradskoj skupštini. Objasnio je da je u HDZ ušao 2014. godine, nakon što je postao docent na Ekonomskom fakultetu i riješio si egzistencijalna pitanja.

"Kad postanete docent, dobili ste stalni posao i možete se posvetiti akademskoj karijeri bez velikih pritisaka. U tom trenutku htio sam dati doprinos, mijenjati neke stvari na bolje i tada sam se uključio u HDZ. Htio sam izbjeći onu situaciju da netko kaže - e, tebi je to dala politika, tebi je to dala stranka. Ja sam sve napravio što sam trebao napraviti, odradio stvari prije nego sam se politički angažirao. Politička karijera ne isključuje akademsku karijeru. Svoja predavanja mogu obogatiti iskustvima koje sam stekao kroz politiku. Moji studenti mogu dobiti vrijednost više na temelju moga političkog angažmana", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je da je ušao u HDZ jer je to stranka kojoj svjetonazorski pripada. "Ne bih se osvrtao na ono što je bilo, nego se fokusirao na teme Zagreba. HDZ je narodnjačka domoljubna stranka, ja zastupam te vrednote", dodao je.

HDZ-ov EKONOMIST I KOŠARKAŠ BIT ĆE PRIJETNJA BANDIĆU: ‘Ima gard i bije ga glas političkog protivnika aktualnog gradonačelnika’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HDZ-ov EKONOMIST I KOŠARKAŠ BIT ĆE PRIJETNJA BANDIĆU: 'Ima gard i bije ga glas političkog protivnika aktualnog gradonačelnika'

Image

HDZ-ov EKONOMIST I KOŠARKAŠ BIT ĆE PRIJETNJA BANDIĆU: 'Ima gard i bije ga glas političkog protivnika aktualnog gradonačelnika'

Prioriteti Zagreba

Uvjeren je da će HDZ na predstojećim lokalnim izborima dobiti većinu te da će postati gradonačelnik glavnog grada Hrvatske. "Prioriteti su obnova grada i financijska konsolidacija grada", rekao je dodavši da je poznato da je već duže vremena upozoravao kako se gradskim financijama upravlja jako loše.

"Akumuliran je manjak u gradskom proračunu od milijardu i 300 milijuna kuna. Skoro 750 milijuna kuna dospjelih, a ne plaćenih obveza na kraju 2019. godine. Jasno je da se tu treba napraviti radikalan zaokret. Brz konsolidacije ne možete imati ni uspješnu obnovu grada. Fokusirat ćemo se i na druge izazove u Gradu Zagrebu, poput prometnih, socijalnih, obrazovnih i obuhvatiti u programu koji ćemo prezentirati u sljedećem razdoblju. Vjerujem da će to građani prepoznati i da ću postiti gradonačelnik Grada Zagreba", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnja Sveučilišne bolnice

Upitan hoće li se zalagati za izgradnju bolnice u Novom Zagrebu, Sveučilišne bolnice, Filipović je rekao da je apsolutno za izgradnju. Istaknuo je da je u prethodnom mandatu osigurano 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije za projektnu-tehničku dokumentaciju kako bi se izgradila Nacionalna dječja bolnica. "Izgradnja Nacionalne dječje bolnice je prvi korak kako bi imali Sveučilišnu bolnicu. To će biti jedan od mojih prioriteta", istaknuo je.

Što se tiče cjenika koliko bi završetak bolnice u Blatu koštao, rekao je kako se upravo radi studija izvodljivosti i misli da je radi jedna od najvećih konzultantskih firmi, te kad bude izračun gotov, onda će biti točan podatak. "Definitivno će gradnja Sveučilišne bolnice početi u mojem mandatu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jarunski most i stadion Maksimir

Jarunski most je za Davora Filipovića jedan od prioriteta. "U mojem mandatu pokrenut ćemo izgradnju Jarunskog mosta. On bi trebao biti dug oko 625 metara, a širok 40-50 metara. Nećemo samo raditi Jarusnki most nego ćemo rekonstruirati i Vrapčansku ulicu, Zagrebačke ceste na sjeveru i Jadranske avenije na jugu", rekao je.

"Taj projekt bi trebao biti oko 825 milijuna kuna i planira se financirati europskim novcima. Uvelike će riješiti prometne probleme u tom djelu grada. U sljedećem mandatu to će sigurno biti započeto i trudit ćemo se da u istom mandatu bude završeno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je istaknuo kako stadion Maksimir ne izgleda dobro. "Ta infrastruktura je neadekvatna za ono što Dinamovi igrači pružaju. Znam što Dinamo znači Zagrebu i Zagrepčanima, napravit ću sve da se krene u novu priču. Dinamo je simbol Grada Zagreba i grad mora biti u toj priči. Dinamo treba participirati s dijelom svojih sredstava i HNS", rekao je.

Loše Bandićevo upravljanje

Filipović je komentirao i aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, rekavši da o njemu može govoriti u kontekstu što je do sada napravio te da su dva različita svijeta kako Bandić upravlja gradom i kako on vidi grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovo loše upravljanje gradom je kulminiralo prilikom potresa kada je rekao da su naši sugrađani sami krivi za potres. Mene je to osobno pogodilo kao građanina. Sjetit ćete se kada je rekao da školarci trebaju prati ruke lugom kada nije bilo dovoljno sapuna, to je uvreda za sve školarce. Većina projekata koje je započeo, čak i koji su kvalitetni za Grad Zagreb, stvorena je percepcija nepotizma i korupcije. To su stvari koje više nećemo gledati u našem gardu kad ja pobijedim na lokalnim izborima", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo