TKO GOVORI ISTINU? / HDZ: 'Nacionalni parlamenti iznajmljuju se u Danskoj, Finskoj...' Evo što na to kažu Danci i Finci!

Image
Foto: Pixsell

'Imamo velike prostorije u kojima je moguće ugostiti konferencije ili održati parlamentarne aktivnosti'

25.10.2019.
14:10
Pixsell
VOYO logo

Vlada je odlučila iznajmljivati zgradu Sabora za aktivnosti u okviru kongresa Europskepučkestranke te opravdala takav čin "europskom praksom kojom se koriste Finska, Danska...", ali tako nešto nije istina pa sve kritike oporbe itekako imaju smisla.

Jer, u posjedu smo odgovora upravo iz Finske i Danske, koje navode da se zgrade njihovihparlamenata ne iznajmljuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenarna dvorana finskog parlamenta služi isključivo za parlamentarnu upotrebu, što podrazumijeva plenarna zasjedanja te svake druge godine Sabor mladih. Ne može se unajmiti ni za koju drugu svrhu pa tako saborsku dvoranu nije mogla unajmiti ni Europska pučka stranka", poručeno nam je iz Finske, a sličan odgovor nude i Danci:

"Nije moguće unajmiti sabornicu. Imamo velike prostorije u kojima je moguće ugostiti konferencije ili održati parlamentarne aktivnosti, no ne mogu se platiti i unajmiti. Sabornica se koristi samo za zasjedanja parlamenta. Europska pučka stranka nije obavljala nikakve aktivnosti u sabornici. No, ne možemo isključiti mogućnost da je danski zastupnik održao privatne sastanke u jednom od dvije konferencijske dvorane, u koje stane 230 osoba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju HDZ-a u Zagrebu će se od 19. do 21. studenog održati Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, navodi HDZ i dodaje da će kongresu EPP-a, na kojem će se okupiti više od 2000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, domaćini biti predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a JosephDaul.

Također, nazočit će mu  njemačka kancelarka AngelaMerkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von derLeyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba.

"Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru", navodi HDZ dodajući da su se s tim u vezi u pojedinim medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator Kongresa je Europska pučka stranka, piše HDZ i ističe da je praksa te grupacije proteklih godina bila organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.

EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan", navodi HDZ.

U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove, piše u priopćenju HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno", zaključuje HDZ.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo