HDZ BESRAMNO LAGAO STUDENTIMA! Ako zarade više od 15.000 kuna godišnje, udarit će im porez: / 'Tjeraju nas iz države'

Image

Na snagu su početkom nove godine stupila nova pravila prema kojima država smanjuje prag za plaćanje poreza na studentske zarade. Od sada studenti moraju plaćati porez ako zarade više od 15.

5.1.2017.
11:50
VOYO logo

S dosadašnjih 50 tisuća kuna godišnje, sada je prag za oporezivanje studentskih zarada trostruko smanjen i iznosi 15 tisuća kuna, javlja srednja.hr. Tako će oni koji zarade više od toga na svaku iduću plaću morati plaćati porez i prirez, a radi se o porezu od 24 posto. Obavijest je osvanula i na stranicama Studentskog centra u Osijeku.

Image

Među studentima vlada nezadovoljstvo. Smatraju da je ovom izmjenom oštećen velik broj studenata koji si svojim radom financiraju studij, stanarinu, režije, prijevoz i hranu. Studenata koji ujedno i rade, prema podacima Ministarstva obrazovanja, ima oko 75 tisuća. Oni koji tijekom godine zarade više od tog iznosa, novac će dobiti natrag u obliku povrata poreza, no tek na ljeto iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zaslužujem li ja lošije uvjete života od nekoga tko je odrastao i radi?'

'Kao studentica koja se financira isključivo vlastitim novcem, jer mi roditelji nisu u mogućnosti financirati sve potrebno, smatram kako je iznos od 1250 kuna, koji mi dopuštate zaraditi, premalen da bi pokrio troškove bilo koga, a kamoli studenta u gradu u kojem ne živi i ovisi samo o sebi! Ako je osobni dobitak za normalnog čovjeka 3800 kuna mjesečno, zašto je on za mene samo 1250 kuna? Zašto? Zaslužujem li ja lošije uvjete života od nekoga tko je odrastao i radi? Zašto bih ja sve što je iznad 1250 kuna mjesečno prvo morala podijeliti s državom da bi mi to tek nakon više od godinu dana bilo vraćeno', pita se jedna nezadovoljna studentica, prenosi studentski.hr .

Takve će ih mjere, kažu studenti, prisiliti na odlazak iz države jer im niti za vrijeme studija neće biti omogućeno da rade i sami pokrivaju svoje troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ im u kampanji lagao o boljoj budućnosti

Posebno su nezadovoljni činjenicom da se u predizbornim obećanjima često govorilo o 'boljoj budućnosti za studente'. Tako se HDZ prije četiri mjeseca hvalio da će se promijeniti porezne granice, čime će studenti moći zaraditi do 50 tisuća kuna godišnje bez oporezivanja. Novac koji Studentski centri zarade, morat će uložiti u studentski standard. No od takvih obećanja, čini se, ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada ih u komentarima na ovaj post pitaju jesu li na to obećanje zaboravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo