'HDZ /

je totalno promašio strategiju'

9.10.2011.
14:51
VOYO logo

''Danas više nema nikakve sumnje da se HDZ odlučio za kampanju 'Naprijed u prošlost!'. Prijetnja gubitka vlasti, koja svakim danom postaje sve realnija, proizvela je kod njih neku vrstu psihoze. HDZ-ova instinktivna reakcija je vraćanje na nacionalističke parole, agresivnu javnu retoriku prema svemu i svakome, proizvodnja osjećanja ugroženosti i straha. U zadnja dva tjedna spomenuli su Franju Tuđmana više puta nego ukupno u zadnjih 10 godina'', izjavila je Vesna Pusić dodajući kako Europska unija, kojom se HDZ još donedavno hvalio, potpuno nestaje iz javnih nastupa čelnika ove stranke.

''Takvo ponašanje je razumljivije sa stajališta socijalne psihologije, nego politike - vraćaju se na ono čime su u ratno i postratno vrijeme dobijali izbore. Ali situacija se u Hrvatskoj bitno promijenila. Mislim da su bitno promašili strategiju, koja je očito više rezultat njihovog instinkta nego racionalne analize. Takvim načinom gube umjerenije birače desnog centra, a ne dobijaju ekstremnu desnicu, jer je ona protiv EU koju HDZ svojata'', pojasnila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je otvorio veći prostor za Kukuriku koaliciju

''Mislim da je već očito kako će HDZ koristiti sve, bez obzira na interese zemlje i političku razinu koja je ovdje već dostignuta. A što se Kukuriku koalicije tiče, mislim da se i tu vidi kako se ona apsolutno ne da uvući u tu vrstu javnog govora i tema. Možda bi opasnost bila veća da je HDZ malo rafiniraniji. Ali ovakvim načinom i razinom, otvorili su prostor Kukuriku koaliciji da se predstavi kao jedina razumna i kompetentna politička opcija u ovoj zemlji'', drži Vesna Pusić.

No, nije željela reći što misli o izjavi premijerke Jadranke Kosor kako Hrvatska neće povući tužbu protiv Srbije za genocid jer ''ovo predizborno vrijeme, posebice s HDZ-om u ovakvom stanju i ovakvoj kampanji, nije najbolje za otvaranje ovakvih tema''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-HNS

Vezani članak:

arti-201110050686006 arti-201108060206006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo