HDZ / će smanjiti ovlasti predsjednika Josipovića?

26.5.2010.
11:35
VOYO logo

Naime, HDZ-ova Vlada odlučila je donijeti poseban zakon kojim će propisati djelokrug i ustrojstvo Ureda predsjednika Republike. Sporan je članak 106. Ustava, kojim je propisano da će se ustroj i djelokrug Ureda šefa države urediti zakonom i pravilnikom, ali Sabor nikada nije donio takav zakon.

arti-201005120590006Na tu je činjenicu nedavno upozorio i Ustavni sud, i ponudio dvije mogućnosti rješenja problema: ili će Sabor donijeti navedeni zakon, ili će se iz Ustava jednostavno izbrisati nikad ispunjena obveza, budući da Ured predsjednika djeluje bez pravilnika punih devet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorili jednu stvar, pa se predomislili

Predsjednik Ivo Josipović optirao je za opciju izmjene Ustava, a u prvim razgovorima takvo su rješenje podržali i čelnici HDZ-a. No, odnosi su se u posljednje vrijeme opasno zaoštrili (govor u Parlamentu BiH, prepucavanje oko Ante Nobila), pa je Vlada naredila pripremu zakona kojim će urediti ovlasti Ureda predsjednika.

Ministarstvo uprave ministra Davorina Mlakara već je krenulo u osnivanje Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga zakona o ustrojstvu i djelokrugu Ureda predsjednika RH. U povjerenstvo su pozvani i predstavnici Pantovčaka, koji su poziv – ignorirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ljuti su jer se Josipović ponaša kao kaktus'

"Ako Vlada ustraje u toj odluci, predsjednik Josipović shvatit će to kao akt najvećeg političkog neprijateljstva, odnosno kao namjeru Vlade da posredno pokuša ograničiti i kontrolirati predsjednikove ovlasti", kazao je sugovornik iz predsjednikova Ureda za tjednik Globus.

"HDZ-ovci su ljuti na predsjednika jer se sve više ponaša kao kaktus i ne ustručava se kritizirati Vladine postupke. Njima sve više smeta takav Josipović, pa su odlučili udariti na njegov ured", objašnjava sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I Vlada i Sabor su uređeni zakonima'

No, HDZ-ovac Andrija Hebrang opravdava donošenje zakona jer je zakonima uređeno funkcioniranje "i Vlade i Sabora, pa može biti i ustroj Ureda predsjednika". Neslužbeno se čuju i primjedbe da je neprihvatljivo i da predstojnik Ureda predsjednika ima plaću kao premijerka ili ustavni suci.

No, stoji činjenica da ni Vladi ni HDZ-u posljednjih godina nije smetala činjenica što Ured predsjednika, dok je tamo sjedio Stipe Mesić, nema zakonom uređeno djelovanje. Zato se novi potez Vlade na Pantovčaku shvaća kao – politička odmazda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo