Plenković glasao / HDZ bira čelnike lokalnih organizacija. Premijer o Kuščeviću: 'Nije on za ništa još kriv. Ima sva prava da se kandidira'

Birališta će biti otvorena od 8 do 19 sati

22.11.2020.
11:25
VOYO logo

Članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u nedjelju biraju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba.

Birališta otvorena do 19

Ukupno 209.271 članova stranke s pravom glasa će na 576 biračkih mjesta, od čega u Gradu Zagrebu njih 17, po načelu jedan član jedan glas, birati predsjednike i potpredsjednike općinskih i gradskih organizacija i organizacija HDZ-a gradskih četvrti, predsjednike i potpredsjednike Županijskih organizacija i zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, općinske i gradske odbore i odbore gradskih četvrti te izaslanike za izborne skupštine Županijskih organizacija  i Gradske organizacije HDZ-a Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birališta će biti otvorena od 8 do 19 sati.  

Drugi krug izbora u HDZ-u, tamo gdje bude trebalo, održat će se 6. prosinca, a tada će se birati i izaslanici za XIX. Opći Sabor Hrvatske demokratske zajednice – izborni, koji će se održati po završetku unutarstranačkih izbora u lokalnim i područnim organizacijama HDZ-a te sukladno epidemiološkoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probrani kandidati

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman jedini je kandidat za predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a. Kandidature za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije predali su Željko Turk i Damir Mikuljan.

Za čelnike većine stranačkih organizacija kandidirao se po jedan kandidat, a po dva kandidata se natječu, uz kandidate za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i predsjednika HDZ-a Grada Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije natječu se ministar obrane Mario Banožić i zamjenik župana te županije Josip Dabro, a Josip Ostrogović i Kristjan Staničić za predsjednika riječkog HDZ-a.  

Izbori 22. studenog i 6. prosinca nastavak su izbornog procesa u HDZ-u koji je počeo 15. ožujka, izborom predsjednika stranke Andreja Plenkovića, njegovog zamjenika Tome Medveda, i četiri potpredsjednika - Olega Butkovića, Ivana Anušića, Branka Bačića i Zdravke Bušić, a koji je prekinut zbog pandemije koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka ide u pomlađivanje 

Andrej Plenković već je glasao na izborima HDZ-a za nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba.

"Svatko tko se želio kandidirati, mogao se kandidirati. Tko god je htio biti kandidat, mogao je biti, nikakvih odgovaranja kandidata nije bilo", rekao je Plenković, kazavši da ni iz vrha stranke nije bilo pritiska prema pojedinim kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i kandidaturu Marija Banožića na čelu vukovarsko-srijemskog HDZ-a te je ustvrdio da ima njegovovo povjerenje te sve kvalifikacije za dužnost za koju se kandidira.

"Stranka ide u pomlađivanje, u četiri čelne organizacije bit će mladi ljudi", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema drugih

Novinari su ga upitali i što misli o kandidaturi bivšeg ministra uprave i bivši politički tajnik stranke Lovro Kuščević, koji je opterećen istragama zbog sumnje u malverzacije sa zemljištima i izmjenama prostornih planova na otoku Braču, Plenković je rekao da je on bio jedini kandidat.

"Koliko sam ja shvatio, Lovro je dolje jedini kandidat, i to na poticaj članstva. Nije on za ništa još kriv i ima sva prava da se kandidira", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito ima podršku u Nerežišćima. Ako se nije nitko drugi htio kandidirati, nego on, to je sve", dodao je.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo