bivši ministar za rtl danas /

Hasanbegović progovorio o izbacivanju iz HDZ-a, ali i podršci Plenkovićevoj Vladi

'Odluka o razrješenju ministara u HDZ-ovoj Vladi bila je osobna odluka Andreja Plenkovića. O tome nikada, nitko i nigdje u stranačkim tijelima nije raspravljao'

8.5.2017.
18:47
VOYO logo

HDZ od danas je bez jednog člana bitnog za većinu u Saboru. Službeno je izbačen ili se, kako tvrde u HDZ-u, sam izbacio Zlatko Hasanbegović. Prije nego što je dobio crno na bijelom - žestoko je napao dojučerašnjeg šefa Andreja Plenkovića.

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali upravo s Hasanbegovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko u HDZ-u misli kao Vi? Je li Vas nazvao netko iz HDZ-a i dao Vam podršku?

"Razgovarao sam sa mnogim istaknutim članovima, no ovo je moj osobni potez. Nisam dio nikakve urotničke skupine, vođen sam isključivo savješću i moralnim i političkim načelima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Vas netko slijediti?

"Ne znam, svakom prepuštam da djeluje na način za koji drži da je najbolji".

Nadate li se povratku u HDZ?

"Nisam bio vođen usko stranačkim niti politikanskim razlozima. Zato sam danas citirao Plenkovića od prije godinu dana kada je u gotovo istoj situaciji rekao da postoje trenuci kada savjest i poimanje nacionalnih interesa trebaju biti iznad stranačke stege i taj trenutak je upravo došao sad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjete danas Vladu kao taoca Agrokora, a podržali ste Zdravka Marića u Saboru, igrali ste kako je HDZ tražio - gdje Vam je savjest bila tada?

"Odluka o razrješenju ministara u HDZ-ovoj Vladi bila je osobna odluka Andreja Plenkovića. O tome nikada, nitko i nigdje u stranačkim tijelima nije raspravljao i svi članovi Predsjedništva su saznali gledajući TV programe. Nisam mogao podržati nešto što je već doneseno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sudjelovali ste onda svjesno i Vi u moralnoj kaljuži koja vam se danas gadi?

"Kao član Predsjedništva HDZ-a, kao odgovoran čovjek i kao osoba koja nije željela dovesti do toga da se teret odgovornosti prebaci na moja leđa i mojih kolega, nismo željeli da se nas koji za to nismo odgovorni optuži za pad HDZ-ove Vlade i novih izbora".

Biste li danas podržali Zdravka Marića?

"Radi se o potpuno istoj situaciji. Glasovanje je bila vrsta formalne saborske procedure, lanac događaja je začet odlukom predsjednika Vlade koja je imala dalekosežne posljedice. Ona je dovela do raskida s koalicijskim partnerom, bez da postoji suvislo alternativno rješenje, osim ako nije riječ o najobičnijoj političkoj trgovini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupio bih iz istih razloga jednako. I ovdje nije problem u Zdravku Mariću, s njim sam vrlo dobro surađivao, ali je činjenica da u niti jednom trenutku niti jedna Vlade ne smije postati taocom jednog čovjeka".

Hoćete li podržati Vladu Andreja Plenkovića u Saboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj odnos prema tom pitanju je bio jasan i moj stranački status je irelevantan za moje postupanje. Kada vidim tko će činiti novu većinu i pod kojim uvjetima, o tome ću donijeti odluku. To nema nikakve veze s mojim stranačkim statusom".

Odgovara li Vam što ste dali krila Mostu koji poentira preko Vašeg slučaja?

"Petrov je također jedan od suodgovornih".

Smatrate li se žrtvom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, kao osoba koja ni na koji način nije pridonijela niti prethodne niti ove Vlade. Dapače, bio sam i tada jedan od onih koji je smatrao da se radi o hazarderskom i nedržavničkom postupanju".

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo