'Sjedi, jedan' / Hasanbegović dao 'jedinicu' ministrici Divjak: 'Komesarijat Jokić-Budak je onemogućio znanstvenicima sudjelovanje u kurikularnoj reformi'

Na Aktualnom prijepodnevu, kojim je započela parlamentarna godina, 39 zastupnika postavljalo je pitanja predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministrima

17.1.2018.
14:01
VOYO logo

Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) pitao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak o prijedlogu kurikula povijesti, kako je rekao, "hrvatski rečeno uputnika povijesti" koji su povjesničari isključeni iz kurikularne reformi nazvali znanstveno, metodički i vrijednosno promašenim, neprovedivim i nepopravljivim.

Ministricu Divjak je optužio da je "iz naftalina izvukla članove po ideološkom ključu dekretirane Jokić-Budakove stručne radne skupine za povijest i pozvala ih da nastave s radom" te pitao kada će raspisati poziv ili natječaj za novu stručnu skupinu za povijest koja će sastaviti potpuno novi predmetni uputnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je neobično no pozivam Vas da razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka, znanstvenika i učitelja etiketirate tako kao što ih etiketirate. Njih nekoliko stotina koji su radili na tome i nisu se svrstali ni u koju opciju zaslužuju da im na tome zahvalimo", uzvratila mu je Divjak.

Pojasnila je i kako je kurikul povijesti, koji je u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu, dostavljen HAZU-u prošle godine te kako su tražili i međunarodnu metodičku recenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom te joj je poručio da nije odgovorila na pitanje. "Vi spominjete recenziju koja je zatražena od HAZU-a. Dakle, vi ste poslali kurikul na recenziju istoj ustanovi čije je znanstveno vijeće već objavilo recenziju svih kurikulnih dokumenata, a čiji sažetak u dvije ključne riječi glasi - neprovedivo i nepopravljivo. Nastavničkim rječnikom: Sjedi, jedan", poručio joj je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo