HAKER (21) NAKON ODSLUŽENJA KAZNE OTVORIO DUŠU: / 'Sada poštujem i zatvor i ljude. Obeštetit ću sve koje sam prevario'

Image
Foto: Thinkstock, Ilustracija

Mladić sa zadarskog područja ukradeni je novac najčešće trošio na izlaske jer drugih troškova nije imao

31.5.2019.
10:05
Thinkstock, Ilustracija
VOYO logo

Zbog čak 57 računalnih prijevara koje je počinio kao maloljetnik u razdoblju od listopada 2014. do lipnja 2016. godine, kada je virtualnim malverzacijama s tuđih bankovnih kartica prebacivao novac na svoje korisničke račune za klađenje od kojih je jedan bio pod šifrom: "cacasevraca", na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen je 21-godišnjak sa zadarskog područja, piše zadarski.hr.

Još kao 16-godišnjak redovito se javljao na oglase za prodaju različitih digitalnih uređaja, nakon čega bi s tuđih računa prebacivao novac na svoj korisnički račun za klađenje. Mladić je dobio uvjetnu kaznu na Općinskom sudu u Zadru od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog ukupno 57 računalnih prijevara, od čega 14 u pokušaju. Osudila ga je sutkinja Ivana Parać Krišto, a 21-godišnjak je i sam priznao da se računalnim malverzacijama počeo baviti "iz čista mira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CYBER KRIMINALAC UKRAO 100 MILIJUNA DOLARA: /

Neodoljivo podsjeća na kultnog filmskog negativca, znate li kojeg?

Image
CYBER KRIMINALAC UKRAO 100 MILIJUNA DOLARA: /

Neodoljivo podsjeća na kultnog filmskog negativca, znate li kojeg?

Virtualnim prijevarama pribavio 100 tisuća kuna

Mladić priča da se sa 16 godina počeo baviti prijevarama u računalnom svijetu jer je, kako kaže, na taj način bilo lako doći do novca. Navodi da je najčešće novac trošio na izlaske jer drugih troškova nije imao. Problema s drogom nije imao, a prema njegovoj priči, često bi trošio na djevojke ako je "u igri" bila neka, kako mladić opisuje, "zahtjevna cura". Istragom je utvrđeno da je virtualnim prijevarama ovaj mladić sa zadarskog područja sebi pribavio 100.000 kuna. Uglavnom mlađim, pa i maloljetnim, prodavačima mobitela, igračih konzola ili infarcrvenih kamera predstavio bi se kao zainteresirani kupac te bi potom od njih, usmeno ili preslikom, dobio brojeve njihovih bankovnih kartica, ispričao je za zadarski.hr.

Image

Nakon što bi prikupio podatke otvorio bi korisnički račun u sportskoj kladionici na koji bi uplaćivao prijevarom zarađen novac. Ukućanima je govorio da je novac dobio uglavnom u kladionici, tako da njima nikada nije bilo sumnjivo. Njegova muljanja su otkrivena nakon što su prodavači počeli shvaćati da su prevareni, a jedna je Zadranka ostala i bez mirovine nakon što je njezin sin dao oglas na Njuškalu da prodaje Play Station.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo u veljači 2014. Kako moj sin nije imao račune u banci ili karticu tražio je moj broj kartice jer je dogovorio kupoprodaju, pa sam mu dala karticu tekućeg računa. On je to uslikao mobitelom i poslao nekome, a ubrzo me tražio i da slika moju osobnu iskaznicu. Kako inače imam povjerenja u sina ništa od ovog mi nije bilo sumnjivo", kaže. Da nešto nije u redu shvatila je kada je na mobitel nakon prvog u mjesecu umjesto mirovine dobila izvješće o stanju od nula kuna na računu. Otišla je u banku gdje su joj rekli kako je s njezinog računa podignuto dvije tisuće kuna i da je to - gotova stvar. "Nakon toga sam otišla u policiju prijaviti ovaj događaj, a oni su me tamo izvijestili da je taj novac otišao na nekakvo klađenje ili nešto slično", posvjedočila je Zadranka na sudu.

Prije nije razmišljao o ljudima kojima je napravio štetu

Jedna od "žrtvi" mladića je i Zagrepčanin koji je preko Njuškala objavio prodaju infracrvene kamere za noćno snimanje. Mladić mu je rekao da će od njega kupiti kameru, zadarski tinejdžer mu je naveo da ga kontaktira na e-mail adresu koju mu je poslao. Od njega je potom zatražio da mu pošalje kameru poštom ili autobusom rekavši mu da će mu je platiti putem internetskog bankarstva uplatom na njegov bankovni račun, te da mu stoga putem svoga e-maila pošalje sliku svoje bankovne kartice s obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Ne sluteći ništa, čovjek mu je mailom poslao broj svog računa te presliku osobne iskaznice s obje strane, on nije izvršio uplatu na tekući račun već je koristeći prethodno pribavljene njegove osobne podatke, s tekućeg računa drugog muškarca do čijih podataka je došao na točno neutvrđen način, u pet navrata prebacio iznos od sveukupno 44.052,58 kuna na korisnički račun za klađenje otvoren u sportskoj kladionici. Isplata je realizirana na njegov Skrill račun otvoren u Londonu, piše zadarski.hr.

Tek nakon kaznenog postupka, 21-godišnjak je na sudu izjavio da je sada svjestan što je učinio te da prije toga nije razmišljao o ljudima kojima je napravio štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkako sam odslužio šest mjeseci kazne zatvora i to od listopada 2016. do ožujka 2017. shvatio sam neke stvari. Nakon toga poštujem i zatvor i ljude", rekao je na sudu istaknuvši kako od tada pošteno živi te da će sve ljude koje je prevario - obeštetiti. Sutkinja mu je izrekla uvjetnu kaznu smatrajućI da je primjerena obliku njegove krivnje i pogibeljnosti kaznenih djela i posljedicama koje su prouzročili.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo