Podržao Grbina / Hajdaš Dončić: 'Uništenoj Vladi Andreja Plenkovića važno je da ima jedna dobra oporbena stranka'

Unutarstranački izbori u SDP-u potvrđeni su za 26. rujna

17.7.2020.
18:44
VOYO logo

Nakon poraza na parlamentarnim izborima, i u pripremi za one unutarstranačke, sastalo se Predsjedništvo SDP-a.

Razgovaraju o izbornim rezultatima i novom vodstvu. Za sada se kao kandidat za predsjednika stranke kandidirao jedino Peđa Grbin. Sutra ih čeka sjednica Glavnog odbora stranke, na kojoj bi trebala biti definirana sva pravila za unutarstranačke izbore koji su planirani za rujan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo SDP-a pratio je Boris Mišević pred sjedištem stranke u Zagrebu.

Image
ZLATKO KOMADINA /

Nekima se ovo neće svidjeti: 'Spreman sam da SDP podrži Tomaševića na izborima za Zagreb‘

Image
ZLATKO KOMADINA /

Nekima se ovo neće svidjeti: 'Spreman sam da SDP podrži Tomaševića na izborima za Zagreb‘

Unutarstranački izbori u SDP-u održat će se 26. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Hajdaš Dončić nakon suspenzije vratio se u Predsjedništvo SDP-a.

"Dvije godine suspenzije su završile. Konstruktivno i danas sudjelujemo na sjednici Predsjedništva i svojim prijedlozima pokušavamo ubrzati unutarstranački postupak i napraviti najbolje za SDP", rekao je Hajdaš Dončić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je to najbolje za SDP? Hajdaš Dončić je već podržao kandidata za predsjednika stranke Peđu Grbina.

"Mogu biti subjektivan jer sam ga već javno podržao, ne mogu to komentirati, ali gledajte, SDP je velika hrvatska politička stranka, ne isključujem da postoji još određeni broj kandidata. U dosadašnjem radu smatram da bi bilo dobro da se više-manje dogovorimo, što možda nije potpuno demokratski, upravo zbog situacije u kojoj će se Hrvatska u sljedećih godinu, godinu i pol nalaziti, a mislim da je sadašnjoj, uništenoj Vladi Andreja Plenkovića važno da ima jedna dobra oporbena stranka. Definitivno mislim da je to SDP", poručio je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je mogućnost novog Davora Bernardića.

"Mislim da smo naučili nešto iz prošlosti. Definitivno, ako budu dva ili tri kandidata, da će se nakon izbora vrlo brzo te stvari riješiti i da ćemo svi 'puhati u isti rog'. Ne možete isključiti da imate samo jednog kandidata. Može se kandidirati tko želi, nemam problema s tim", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i odmak stranke od ljevice te kako će se SDP programski ponašati u sljedećem razdoblju.

"Ponavljam da bi naš glavni interes trebali biti: kultura, obrazovanje i zdravstvo, pri čemu su drugo dvoje isključivo javno dobro, a kultura - što dalje država od kulture. To mora biti fokus našeg djelovanja. U ekonomiji ne možemo isključivo preslikati neke modele, kakav je primjerice u SAD-u, jer ipak ne postoje velike disproporcije između siromašnih i bogatih u Hrvatskoj. Postoje nejednakosti, ali ne možemo odmah ići sa progresivnim oporezivanjem i većom stopom dohotka, nego trebamo vidjeti na koji način ljude koji imaju mali dohodak stimulirati da imaju veću nadnicu tj. veću plaću. Moramo pronaći svoj, hrvatski model socijalne demokracije", rekao je Hajdaš Dončić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo