DIO ZLOČINAČKOG POTHVATA / Haag napokon potvrdio: Milošević i ratni lideri Srba provodili su agresiju na Hrvatsku i BiH

Image

Članovi udruženog zločinačkog pothvata su: Milošević, Bogdanović, Stojičić, Kertes, Martić, Babić, Hadžić, Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić i Arkan

7.8.2021.
18:53
VOYO logo

Ponekad se dogodi nešto u što su već svi izgubili vjeru da će se dogoditi. Jedan od takvih događaja je i presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Haagu protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, prema kojoj je Slobodan Milošević bio dio zločinačkog pothvata u Hrvatskoj i BiH.

Image
PRESUDA MILOŠEVIĆEVIM LJUDIMA NA TERENU /

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

Image
PRESUDA MILOŠEVIĆEVIM LJUDIMA NA TERENU /

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

Njih su dvojica 30. lipnja osuđeni na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskom Šamcu, ali su oslobođeni za druge zločine. Kako je tada objavljeno, Raspravno vijeće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s određenih područja u Hrvatskoj i BiH. Obrazloženo je da su Simatović i Stanišić znali za udruženi zločinački pothvat, ali im nije dokazano da su dijelili te namjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločinci pobrojani poimence

Tada nije bilo obrazloženo ni tko je sudjelovao u zločinačkom pothvatu, no Mehanizam je u petak objavio cijelu presudu na 296 stranica u kojoj su imenom i prezimenom navedeni svi sudionici, piše Jutarnji.

Vijeće je zaključilo da je zajednički "zločinački cilj dijelilo više političko, vojno i policijsko rukovodstvo u Srbiji, SAO Krajini, SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu i Republici Srpskoj, s ključnim članovima koji su varirali ovisno o području i vremenu izvršenja zločina", poimence Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvan razumne sumnje je dokazano" da je barem "od kolovoza 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se nasilno i trajno ukloni, činjenjem zločina progona, ubojstava, deportacije i nehumanih djela (prisilno premještanje), većina nesrba, uglavnom Hrvati, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati, s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine", navedeno je presudi Mehanizma.

Pravda je spora ali dostižna

Ne kaže se uzalud da je pravda spora, ali dostižna. Milošević je uhićen i transferiran u Scheveningen prije 20, a preminuo je prije 15 godina. Sada je proglašen zločincem, iako nikad nije bio osuđen za ratne zločine koji su mu stavljeni na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva optužnica protiv njega podignuta je u svibnju 1999., a uz nekoliko izmjena, suđenje se oteglo do njegove smrti 11. ožujka 2006. Zbog odgovornost za smrt oko 200.000 ljudi, od povijesnog je značenja da je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Haagu u presudi Stanišiću i Simatoviću utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata sa Miloševićem na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo