brojke u debelom plusu / Gužve na naplatnim kućicama: zašto stranci vole plaćat gotovinom a ne karticama?

Da je turistička sezona polako na zalasku, na cestama se baš i ne vidi. Kolone i gužve pred naplatnim postajama, ali i graničnim prijelazima su u obasmjera. U odnosu na lani, sve brojke su u debelom plusu - i promet na autocesti, ali i promet na granicama

22.8.2015.
18:48
VOYO logo

Pred naplatom Lučko više manje cijelog dana isti prizor - kilometarske kolone. Ne čeka se predugo, al turisti su uvjereni da bi moglo biti bolje.

No baš ti turisti koji se žale na sustav naplate stvaraju gužve, objašnjavaju na Lučkom. Razlog je taj što čuvaju posljednje kune, i papirnate i kovane, uz to dodaju eure, ponekad franke, čak i zlote. Pa naplata potraje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Subotom, kad su u strukturi korisnika stranci koji plaćaju gotovinom, imamo negdje oko 35 tisuća vozila na izlazu i kolone 4, 5, 10, 12 kilometara. A nedjeljom, kad imamo promet i do 25 posto jači i do 46 tisuća vozila, na izlazu nemamo nikakvih kolona", kaže Nil Marović, naplatna postaja Lučko.

Tada se vraćaju Hrvati, a oni sve više koriste ENC, ali i plaćaju karticama na Demerju. Ipak, glavni je razlog gužvama jednostavno sve više turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je prema jugu kroz Lučko prošlo 35 i pol tisuća vozila, njih 5000, odnosno 15 više nego istog dana lani. Na ulazu je ušlo skoro 1000 vozila, odnosno 3 posto više. Podaci MUP-a pak kažu da je jučer u zemlju ušlo 467 tisuća ljudi, za čak 100 tisuća više nego istog dana lani. 

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gužva, Lučko

(Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas cijelog dana na graničnim prijelazima su gužve. Preko Kaštela se masovno i polako išlo prema moru. Prometno je bilo i na izlazu, ipak bez predugih čekanja.

"Gužve će se prema noći smanjiti, pa sutra opet sve ispočetka", poručio je Krunoslav Njegovec, voditelj smjene na graničnom prijelazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povratnički u smjeru graničnih prijelaza sa Slovenijom i na glavnim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, na naplati Lučko opet gužve na izlasku prema Zagrebu", dodaje Irena Čačić, HAK.

Sezona se bliži kraju, ali gužve zasad ne jenjavaju. I dobro da je tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo