beskonačne liste / Gužve na grobljima: ove godine broj umrlih veći za 30 posto, na pogreb se čeka i do šest dana!

Velike su gužve ovih dana na grobljima. Sahrana je najmanje 30% više nego lani u ovo doba. Ožalošćeni danima čekaju na ukop pokojnika. U Splitu čak do tjedan dana - u Zagrebu 5.

26.1.2017.
18:59
VOYO logo

Splitsko groblje Lovrinac. Lista čekanja za ukop - sedam dana jer se broj pogreba povećao s 25 na 42 tjedno.

"Situcija je nažalost takva da smo zbog sile prilika morali uvesti čak i od ponedjeljka i osmi termin sprovoda na Lovrincu što se nije dogodilo otkad je groblje od 1928. godine osnovano. Dajemo svoj maksimum", Petar Bilobrk, direktor 'Lovrinca'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine ukopano je 98 ljudi, ove 152 - što je porast od 55%. Slično je i u Zagrebu. Prošle godine na gradskim grobljima 579 ukopa, ove 770, odnosno 32% više. Znatno je povećan i broj kremacija. Prije godinu dana 430, ove 200 više - što je povećanje od 46%.

"Mi smo dodavali termine, radili smo na pojedinim grobljima i subotama. Čekalo se maksimalno 4 do 5 dana, sad smo sveli to na 2-3 dana i to je nešto uobičajeno", Mario Šelendić, voditelj Službe groblja i Krematorija u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među umrlima je najviše starijih osoba i kroničnih bolesnika. 

"Očito je i zima, jedan od preduvjeta da ljudi najvjerojanije, više umiru. Ali kao što vidimo, velika je neimaština, pa je i strahovito veći broj beskućnika, pa je i to jedan od razloga što više umiru pacijenti, odnosno ljudi", Mario Drašić, medicinski tehničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremno niske temperature otežavaju posao djelatnicima gradskih groblja. 

Do kraja mjeseca ostalo je 5 dana, a s veljačom se očekuju i kraće liste čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo