GUVERNER HNB-a O UVOĐENJU EURA: / 'Ne možete izgubiti ono što nemate. Korist će u Hrvatskoj biti veća nego u drugim zemljama'

Image
Foto: PIXSELL, Zarko Basic
30.10.2017.
14:51
PIXSELL, Zarko Basic
VOYO logo

Guverner HNB-a smatra da će uvođenje eura u Hrvatskoj ukloniti valutni rizik u gospodarstvu. Također smatra da će time doći do smanjenja rizika valutne i bankovne krize, a uvođenje eura u Hrvatskoj potaknut će međunarodnu razmjenu i ulaganja.

Vujčić: 'Hrvatska je visoko euroizirana zemlja'

Vujčić smatra da je Hrvatska 'visoko euroizirana zemlja u kojoj su stupnjevi slobode vođenja monetarne politike bitno suženi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možete izgubiti ono što nemate, kako to pjeva Bob Dylan. Pokušali smo dati pregled osnovnih koristi i troškova. Što se koristi uvođenja eura tiče, to je ukidanje valutnog rizika, što je vrlo važno jer smo visoko euroizirana zemlja. Taj učinak je trajan. Nakon toga je tu smanjenje kamatnih stopa i uklanjanje rizika valutne i bankovne krize', pojašnjava guverner HNB-a.

Vujčić smatra kako će uklanjanje valutnog rizika biti glavna korist za hrvatsko gospodarstvo, a zbog smanjenja troška zaduženja domaćeg sektora, kamatne će se stope približiti onima unutar europodručja, a to će povećati konkurentnost našeg gospodarstva. Kao dodatnu prednost Vujčić je naveo i nestanak transakcijskih troškova zamjene kune i eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujčić: 'Trošak uvođenja eura neće biti velik'

Uvođenjem eura Hrvatskoj će se otvoriti i Europski mehanizam za stabilnost, čiji ukupni kreditni kapacitet iznosi 500 milijardi eura, piše 24 sata.

Kada je pak riječ o trošku uvođenja eura, Vujčić kaže da on neće biti velik, a osvrnuo se i na strah poskupljenja uvođenjem eura. Kaže da je taj strah pretjeran i da će porast cijena biti jako blag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rezultati istraživanja za druge države pokazuju da je rast cijena u drugim državama koje su provele konverziju zabilježen u uslužnom sektoru te kod manjeg broja proizvoda koji se često kupuju', rekao je i zaključio da će Hrvatska imati više koristi od prelaska na euro od drugih zemalja članica EU-a.

Dalić: 'Divljanje cijena spriječiti tržišnom konkurencijom'

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je da je strukturne reforme potrebno provesti bez obzira na uvođenje eura. I ona se osvrnula na zabrinutost velikog dijela građana oko poskupljenja nakon prelaska na euro, a kaže da bi se divljanje cijena trebalo spriječiti tržišnom konkurencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stabilnost cijena se osvrnuo i ministar financija Zdravko Marić koji je rekao da je dopuštena fluktuacija nominalnog tečaja u marginama plus minus 15 posto, a u 2016. on je zabilježio blago slabljenje od 1,7 posto, piše 24 sata. Marić je najavio da će se ove godine deficit i dodatno smanjiti pa će Hrvatska i taj kriterij ostvariti.

'Lani smo smanjili dvostruko više od tog kriterija. Prvih šest mjeseci ove godine smo zemlja koja je na samom vrhu najvećeg daljnjeg smanjivanja tog duga', rekao je Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo