glasnogovornik mosta sumnjičav / Grmoja: 'Nadam se da je izvješće USKOK-a pravovaljano, ali praćenje je teško dokazati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je u srijedu izvijestio da čelnik Mosta Božo Petrov nije bio praćen niti su prema njemu primjenjivane bilo kakve mjere tajnog nadzora

13.1.2016.
12:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je objavio priopćenje u kojem piše da čelnik MOST-a, Božo Petrov,nije bio praćen.

"Nakon provedenih izvida, a u svezi javno iznijetih tvrdnji, kao i medijskih napisa o navodnim zlouporabama djelatnika Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prema čelniku MOST-a Boži Petrovu, USKOK objavljuje slijedeće priopćenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom izvida pribavljeni su podaci od nadležnih državnih tijela, između ostalih i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Na temelju rezultata izvida utvrđeno je da prema Boži Petrovu nisu poduzimane radnje praćenja, nisu traženi izlisti i podaci o ostvarenom telekomunikacijskom prometu za njegov mobilni uređaj po bilo kojem osnovu, da prema istom nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora telekomunikacijskih usluga i sadržaja komunikacija, te da nisu vršene analitičke obrade ostvarenog telekomunikacijskog prometa", stoji u priopćenju USKOK-a.

Nakon objave priopćenja, stigao je i odgovor Mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričekajmo dokumentaciju pristiglu na saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i njegovo izvješće", napisali su na Twitteru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja poslao je nešto kasnije priopćenje u kojem je "pozdravio brzu reakciju USKOK-a i provedenu istragu koja je rezultirala izvještajem u kojem je navedeno da Božo Petrov nije bio praćen, niti su prema njemu primjenjivane bilo kakve mjere tajnog nadzora". 

"Međutim, javnost je bila upoznata s činjenicom da sam samo ja ispitan. Ne znamo jesu li ispitani i drugi akteri, kao ni njihov broj. Ranije sam upozorio da, ako je akcija praćenja Petrova bila provedena u manjem krugu ljudi, bit će vrlo teško provesti istragu i dokazati praćenje. Smatram da je potrebno pričekati i izvješće Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost", dodao je Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da je izvješće USKOK-a u potpunosti pravovaljano, kako se ne bi ponovio slučaj Slavka Linića, s obzirom na to da svjedočimo medijskim napisima o tome da je gospodin Linić ipak bio praćen usprkos ranije provedenoj istrazi koja je to demantirala", zaključio je. 

Za Hinu je izjavio da su mu rezultati izvida posve očekivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo već slučajeve da se izlazilo s tvrdnjama da nije bilo praćenja i izlistavanja pa su onda ipak izlazile neke nove činjenice. Ja sam govorio od početka da ako akcija nije zavedena teško će se dokazati i doznati istina. Ovaj je slučaj to samo potvrdio. S tim se slažu i brojne udruge i stručnjaci. U Hrvatskoj nema kvalitetnog civilnog nadzora nad radom policije i to hitno treba mijenjati jer bude sumnju kod građana u taj aparat", ističe Grmoja.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je kako je USKOK-ov zaključak samo potkrijepio njegove ranije tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskok je potvrdio da su neistiniti navodi (glasnogovornika Mosta Nikole) Grmoje i Petrova. Ovo nije osobno pitanje nego zaštita ljudi u sustavu koji su lažno i bez dokaza optuženi", izjavio je Ostojić Hini. 

Podsjetimo, Grmoja je prošlog tjedna ispitan u USKOK-u nakon što je javno iznio tvrdnje da je PNUSKOK cijelo vrijeme poslijeizbornih pregovora pratio Petrova u akciji koja nigdje nije bila zavedena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon razgovora u USKOK-u Grmoja je izjavio kako sumnja da je ministar unutarnjih poslova u odlasku RankoOstojić zlouporabio položaj i ovlasti no da za to nema dokaza već samo indicije. 

Ostojić je oštro demantirao Grmojine izjave i Petrova pozvao na sučeljavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O navodnom praćenju čelnika Mosta obaviješten je i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike