'BLEFER I LAŽOV' / Grlić Radman: 'Milanović prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji. On nije ništa napravio za Hrvate u BiH'

Image

Grlić Radman ponovio je da Milanović nije učinio ništa za bosanskohercegovačke Hrvate

5.10.2022.
14:55
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je predsjednika Zorana Milanovića nazvao bleferom i lažovom koji svoji prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji i optužio ga je da je kao „Račanov batler i ulizica“ pogrdno govorio o Hrvatima u BiH.

U nastavku sukoba između Zrinjevca i Pantovčaka po pitanju politike prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Milanović je dan ranije ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH nazvao „spomenikom hrvatske pasivnosti“, a intervenciju u izborni zakon visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ocijenio je "velikim ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je u srijedu u gostovanju u emisiji „A sada Vlada“ na Hrvatskom radiju rekao da Milanović „svojim prostačkim vokabularom zagađuje i pojednostavljuje cijelu stvar u ozbiljnom političkom trenutku za BiH“.

Ministar je rekao da o intervenciji „treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH“ te da se može reći da je Milanović „običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STAND UP SHOW /

Dnevna doza Zorana Milanovića: Pogledajte kako je predsjednik spojio HDZ, ukiseljeno povrće, Flash Gordona i živodera

Image
STAND UP SHOW /

Dnevna doza Zorana Milanovića: Pogledajte kako je predsjednik spojio HDZ, ukiseljeno povrće, Flash Gordona i živodera

Radman optimističniji oko novog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH

Grlić Radman je ponovno pohvalio Schmidtovu odluku kao „prvi korak“, nazvavši njegovu odluku „revolucionarnom“ i „smjelom“.

Visoki predstavnik „nije imao široku podršku za to“, rekao je ministar i podsjetio na prosvjede Bošnjaka u srpnju u Sarajevu te posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg je u Hrvatsku „pozvao Milanović“, a ovaj nije krio činjenicu podrške čelniku najveće bošnjačke stranke Bakiru Izetbegoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je rekao da se Schmidtovom intervencijom omogućuje formiranje vlade nekoliko mjeseci nakon izbora i da Hrvati sudjeluju u izboru predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije.

Ministar je optimističniji oko novog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH) čiji je govor nakon izbora „sugerirao da je spreman na razgovor i ima dobar odnos prema budućnosti BiH“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račanov batler

Grlić Radman ponovio je da Milanović nije učinio ništa za bosanskohercegovačke Hrvate.

„Na početku 2000. godine kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH. Ne želim to ni iznijeti“, dodao je ministar i naglasio kako bi se Milanović zbog toga trebao „pokriti ušima, šutjeti i zahvaliti hrvatskoj vladi“ na naporima za Hrvate u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su bili otežani djelovanjem predsjednika koji je „prostačkim vokabularom“ nanio veliku štetu „tihoj diplomaciji vlade“.

„Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on slomio, polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj i njenoj vanjskoj politici“, rekao je Grlić Radman i izrazio nadu da će Hrvatska nakon idućih predsjedničkih izbora imati predsjednika „civiliziranih i lijepih manira“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući inicijativu MOST-a da se Željka Komšića proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da su to „hladnoratovski termini“. Naglasio je, međutim, da Komšić svakako ne može biti sugovornik, ali da se Most „bavi formom, a oni sadržajem“.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo