epidemija / Gripa uzela još jedan život: u splitskoj bolnici preminuo muškarac

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pacijent je u bolnicu primljen zbog boli u prsima. Ispostavilo se da ima obostranu upalu pluća. Stanje mu se rapidno pogoršavalo te je umro nekoliko sati od hospitalizacije

5.1.2017.
11:54
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Gripa je, po svemu sudeći, uzela još jedan život. U splitskome KBC-u preminuo je muškarac, i to samo nekoliko sati od trenutka kada je hospitaliziran. Kako piše Slobodna Dalmacija, riječ je o 60-godišnjaku koji je u bolnicu stigao zbog boli u prsima.

Pregledom je utvrđeno da ima obostranu upalu pluća, a njegovo stanje iz trenutka u trenutak se rapidno pogoršavalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primljen je na Odjel intenzivne njege gdje je, usprkos naporima liječnika da ga spase, preminuo. Uzrok smrti znat će se nakon obudkicje, no sve upućuje na komplikacije izazvane gripom. Ukoliko nalaz bude pozitivan, 60-godišnjak će biti druga žrtva gripe u Splitu i treća u Hrvatskoj. 

Hrvatsku pogodila epidemija gripe visokog intenziteta

U koprivničkoj Općoj bolnici do četvrtka je registrirano 14 pacijenata s dijagnozom ili sumnjom na gripu (sy. Influenze) pa se primjenjuju posebne mjere, što uključuje i zabranu posjeta bolesnicima hospitaliziranim na odjelima te bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će mjere proglašene zbog sezone gripe trajati do dva tjedna ili do opoziva, navode u četvrtak u priopćenju iz koprivničke Opće bolnice „ Dr. Tomislav Bardek“.

Za pojavnost influenze u populaciji Koprivničko-Križevačke županije informacije se mogu dobiti u Zavodu za javno zdravstvo Županije, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz  Nacionalnog centra za influencu u Zagrebu kažu da je Hrvatsku ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dvije osobe, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje.

Laboratorijski je potvrđeno tisuću slučajeva oboljelih od gripe, koja je u tjednu uoči Nove godine odnijela dva života - u Zagrebu i Splitu, rekao je Hini u utorak voditelj Nacionalnog centra za influencu dr. Vladimir Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, kaže dr. Draženović.  

Značajno je da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjenu epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo