sve više oboljelih / Gripa i dalje hara Hrvatskom: 'Ove godine bilo je puno komplikacija, u Gospiću je umrlo dvoje pacijenata'

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oboljele su 53.383 osobe

21.2.2019.
18:55
VOYO logo

Gripa i dalje uzima živote. Od posljedica ove teške bolesti u gospićkoj općoj bolnici umrla je 20-ogodišnja djevojka iz Korenice. 

Oboljela je u prvom mjesecu, ali joj nažalost nije bilo spasa.

Gripa je u Hrvatskoj i dalje u visokom intenzitetu, a očekuje se da će popustiti za dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oboljele su 53.383 osobe, a od ove teške bolesti do sada je umrlo 85 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj prijava o oboljelima stiže iz Grada Zagreba, Primorsko- goranske, Osječko- baranjske te Zagrebačke županije.

Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić, rekla je da se u konkretnom slučaju radilo o mlađoj ženi, ali iznimno bolesnoj te je njena smrt bila očekivana s obzirom na stanje. Ona je imala gripu, ali i u više navrata akutnu respiratnornu insuficijenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čubelić je rekla i da trenutno na odjelu nemaju više teže oboljelih.

"Ova sezona gripe bila je za pacijente iznimno teška i zahtjevna, ali i za nas kao osoblje. U OB Gospić je primljeno oko 70 pacijenata s teškim komplikacijama gripe koji su hospitalizirani. Njih šest je bilo životno ugroženo, s teškim simptomima, i vrlo izvjesnim smrtnim ishodom. Kod dvoje pacijenata je liječenje uspjelo u OB Gospić, dva pacijenta su na Klinici za infektivne bolesti KBC-a u Rijeci, a dva pacijenta nažalost, teška bolesnika su smrtno završila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima jako puno oboljele djece s obzirom da borave u vrtićima, školama...Ove godine gripa je imala puno komplikacija u smislu upala grla, uha, pneumonije, kod jednog mladića je prepoznata i upala srčanog mišića što nije tako tipično za gripu. Srećom i on je uspješno izliječen. Bitno je na vrijeme početi se liječiti. Ne prehodati gripu, piti dovoljno tekućine, cijepiti se, to je pogotovo bitno za kronične bolesnike."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo