RADELJIĆ JOJ UZVRATIO / Grešku oko 'Za dom spremni' predsjednica svalila na savjetnike: 'To ne umanjuje njezinu odgovornost'

Dario Čerepinko kazao je da je Grabar-Kitaorivć slušala savjetnike, iako su u javnosti o temi govorili puno kompetentniji ljudi

17.2.2019.
22:30
VOYO logo

Svaljivanje krivnje oko pozdrava "Za dom spremni" na savjetnike nije se svidjelo smijenjenom savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću koji je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović žestoko uzvratio.

Nitko osim predsjednice nije donosio odluke, obećala je Vučiću da neće koristiti termin velikosrpska agresija, samo su neki od Radeljićevih navoda koje su odbacili u Uredu predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uredu predsjednika na Pantovčaku izmjenjivali su se predsjednici i njihovi savjetnici. Svoje ljude od povjerenja biraju sami, njihova su desna ruka, no čija je zadnja u donošenju odluka i tko za njih snosi odgovornost?

Odlučuje predsjednik

Za Tomislava Jakića, koji je  sedam i pol godina savjetovao  Stjepana Mesića o vanjskoj politici - odgovor je jasan - predsjednik je taj koji odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada predsjednik nije tražio zaklon od napada na sebe u savjetnicima, dapače, dvojica premijera i Račan i Sanader takvu su mu mogućnost u nekoliko navrata nudila, kada su napadajući njega pribjegla formuli - to su mu napisali neki savjetnici. Predsjednik Mesić nikada nije reterirao i nikada nije odgovornost za ono što je rekao prevalio na savjetnike", kazao je Jakić.

I bivši predsjednik Stjepan Mesić to potvrđuje. Ali se osvrće i na promjenu stava predsjednice oko spornog pozdrava. "Za dom spremni bio je isključivo pozdrav ustaški pozdrav. Pozdrav jednog zločinačkog režima. I tu nema nikakve dvojbe o čemu se radi. To da netko dođe iz Trinidada i Tobaga i to da mu kaže bi bilo možda i objašnjivo, ali ovako je to, mislim objašnjenje je za malu djecu", kaže Mesić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U javni prostor uvela je neke opskurne ideje"

Bivši savjetnici Ive Josipovića ne žele u javnost, ali neki od njih kažu da su savjeti koje su mu davali uvijek bili u skladu s njegovim vrijednosnim uvjerenjima. Kada se radi o pisanju govora uvijek bi dobili jasne upute od bivšeg predsjednika.

Politički analitičar Dario Čerepinko pozdravlja izjavu predsjednice, ali kaže stiže prekasno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer to ne umanjuje njezinu odgovornost i za izbor savjetnika koje nije morala slušati, a slušala ih je iako je to tema koja je bila vrlo prisutna u javnom prostoru i o njoj su govorili neki puno kompetentniji ljudi, a i zato što je u javni prostor uvela i neke opskurne ideje i ljude kojima u bilo kojem civiliziranom društvu i u javnosti nije mjesto", kazao je politički analitičar Dario Čerapinko. 

Na nagovor novih savjetnika ili svojevoljno pozdrav "Za dom spremni" predsjednica je stavila tamo gdje mu je mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo