MOGUĆNOST ZAPOŠLJAVANJA /

Odlične vijesti iz tvornice željezničkih vagona Gredelj. Traže se i novi radnici: 'Naši radnici dobivaju i 13. i 14. plaću'

Nekada posrnuli industrijski gigant, koji je 10 godina tražio spas kroz neizvjesnu stečajnu dramu, osigurao je veliki posao vrijedan 2 milijarde eura

14.3.2022.
21:00
VOYO logo

Kompaniju je nedavno preuzela slovačka tvrtka koja je ovim potezom osigurala dugoročnu stabilnost te otvaranje novih radnih mjesta.

Gredelj je zato posjetio i premijer Plenković s ministrima prometa i gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postrojenju Gredelja reporter RTL-a Boris Mišević razgovarao je s predsjednikom Uprave TŽV Gredelj, Ivanom Petričekom.

Image
skuplje za 41 kunu /

Sutra kreće drastično poskupljenje goriva: Pogledajte neslužbene cijene

Image
skuplje za 41 kunu /

Sutra kreće drastično poskupljenje goriva: Pogledajte neslužbene cijene

Gredelj bi trebao imati sjajnih sljedećih 10 godina barem prema ovom memorandumu koji je potpisan. Gredelj bi trebao proizvoditi teretne vagone, tisuću modularnih vagona godišnje, tj. njihova je funkcija da se mogu prilagođavati svakom teretu koji prevoze. Iznose između 18 i 27 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je sjajno za Gredelj je da će prema nekom poslovnom planu Gredelj u budućnosti proizvoditi i kontejnere koji ide na spomenute modularne vagone.

"Gredelj će se proširiti i počinje proizvodnju koju zaslužuje", kaže predsjednik Uprave TŽV Gredelj, Ivan Petriček. 

Sve je ovo novi početak za industrijsko postrojenje za koje mnogi Hrvati ni ne znaju. 

"Prošle godine je Gredelj imao promet oko 15 milijuna eura, a ove godine su potpisani ugovori u vrijednosti 115 milijuna eura, tako da mislim da Vam to sve govori", smatra Petriček. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što će se sve proizvoditi u idućih deset godina i za koga, hoće li to sve ići u izvoz, i kakav je poslovni plan?

"Teretni vagoni svi idu u izvoz, naš plan je proizvoditi vagone na koje stane bilo što. Pričamo o dužini 26 metara, a ove godine bi željeli napraviti 21 putnički vagon i početi raditi u Gredelju remotorizaciju dizel lokomotiva", kaže Petriček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to bi išlo za izvoz, a dizel lokomotiva za Slovački Cargo i za jednu tvrtku u Češkoj s kojom već imaju potpisani ugovor.

No što je s radnicima, čekaju li ih veće plaće, ima li novih zapošljavanja.

"Povećali smo plaću za 20% prošle godine, ovaj mjesec do 30%. Normalno da će se plaće povećati. Dobivaju 13. i 14. plaću, dobivaju doprinose zbog putovanja i smatram da svatko tko želi raditi dobije svoju dobru plaću", tvrdi Petriček. 

Zaposlit će se 500 do 600 novih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ugovor koji smo danas potpisali želi da stavimo još 70 milijuna eura u tvornicu, u smislu robotizacije tada želimo zaposliti još radnika. I sada odmah želimo zaposliti i sto ljudi, ali tih ljudi nema." 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo