GRBIN OŠTRO KRITIZIRAO VLADU I OTKRIO DA ĆE PITANJE NOVIH MJERA POSLATI NA USTAVNI SUD: / 'Je li cilj 100 mrtvih na dan? 150?'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Otkrio je da se opozicija priprema ovo pitanje poslati na Ustavni sud

2.12.2020.
14:19
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Šef SDP-a Peđa Grbin gostovao je na televiziji N1 gdje je oštro kritizirao premijera Plenkovića i Vladu. Objasnio je zašto kompletna oporba ne pristaje na odlučivanje o mjerama koje zadiru u slobode i prava građana običnom većinom u Saboru.

'Oni žele u svojim rukama zadržati mogućnost da donose svakakve odluke, pa i one kojima se direktno ograničavaju slobode i prava sugrađanki i sugrađana običnom većinom. Meni je potpuno neprihvatljiva ideja da se ljudima može ulaziti u stanove ako tamo imaju 11 ljudi umjesto 10", komentirao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš Ustav je jasan; ako imamo izvanredne okolnosti, a imamo ih ako predsjednik Vlade vodi sjednicu Vlade iz svojeg potkrovlja, onda možemo ograničiti određena prava i slobode..., ali to moramo raditi na Ustavom propisani način. A Ustav je rekao da to moramo raditi dvotrećinskom većinom", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boji se da postoji ozbiljna mogućnost da vladajući popuštanje oporbe shvate kao odobrenje da ove mjere šire po svom nahođenju kako im se svidi.

'Odgovor vladajućih je sramotan'

"Odgovor da imaju dovoljno glasova je naprosto sramotan. Norveška i Finska, zemlje su koje su primjer suradnje, jedna jedina članica EU-a gora od Hrvatske je Luksemburg, što pokazuje da ovo što Vlada radi nije dobro", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je da se opozicija priprema ovo pitanje poslati na Ustavni sud. "Zašto je to Ustav tako propisao? Zato da ne bi neka većina od 76 ruku sama procjenjivala kada su nastupile izvanredne okolnosti i onda sama uvodila za građane neprihvatljive i otegotna ograničenja", kazao je.

Grbin smatra i da se Vlada sa zdravstvenom krizom ne nosi dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo drugi najgori rezultat na 100.000 stanovnika u EU. Dakle, mjere ne daju učinak. Ako to nije dovoljno da se shvati da se nešto treba raditi drugačije, onda ne znam što nam je cilj. Je li nam cilj da broj mrtvih pređe 100 na dan? 150?", upitao je Grbin.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo