GRBA BUJEVIĆ ZABRINULA JAVNOST IZJAVOM O NOŠENJU MASKI: / 'Neke će osobe trebati i razgovor sa psihijatrom'

Image
18.7.2020.
8:19
VOYO logo

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da zaštitne maske, kao prevenciju od zaraze koronavirusom, ne moraju nositi djeca do dvije godine starosti. Također ih ne moraju nositi osobe koje boluju od nekih mentalnih bolesti te osobe s invaliditetom koji fizički ne mogu staviti ni skinuti masku s lica.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba Bujeviću HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je da u epidemiološkoj situaciji kakvu imamo i kada broj zaraženih raste, moramo biti svjesni da su maske postale dio naše svakodnevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽIVOT POD MASKAMA: /

Građani većinom poštuju obvezu, ali nisu svi takvi - pogledajte kako takvi prolaze

Image
ŽIVOT POD MASKAMA: /

Građani većinom poštuju obvezu, ali nisu svi takvi - pogledajte kako takvi prolaze

'Tko ne može podnijeti masku, može staviti i šal preko usta'

Među ostalim je kazala da osobe koje boluju od nekih mentalnih bolesti moraju razgovarati sa psihijatrom kako bi mogle nositi maske. Kazala je i da masku ne moraju nositi osobe koje imaju kronične bolesti, posebice vezane za otežano disanje u običnim okolnostima.

"S njima će trebati puno raditi i ako ne mogu podnijeti masku mogu staviti i šal preko usta, i to je neka vrsta zaštite", poručila je Grba Bujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Voditi računa o nagluhim osobama koje čitaju s usana'

Potrebno je puno edukacije, kaže, te treba shvatiti da će maske biti sve više dio naše svakodnevice. Naglašava da treba voditi računa i o osobama koje slabo čuju i oslanjaju se na čitanje s usana.

"Onaj koji govori toj osobi, zapravo mora skinuti masku, ali pri tome treba jako voditi brigu o fizičkoj distanci. Ne samo metar, metar i pol, nego treba uzeti dovoljnu udaljenost kako bi se moglo pročitati s usana", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da još uvijek stoji da se maske ne trebaju nositi na otvorenom uz pridržavanje fizičke distance te ponovila da je puno zaraženih koji nemaju nikakve simptome i ne znaju da su bolesni. Oni mogu proširiti virus na nekog drugog i zato je nošenje maski vrlo bitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo