dolaze bolji dani /

Građanima Banije i dalje stiže potrebna pomoć, svi s nestrpljenjem čekaju početak obnove: 'Nada uvijek postoji'

Do sada su ukupno postavljena 1262 kontejnera

6.2.2021.
20:52
VOYO logo

Građanima Banije i dalje stiže prijeko potrebna pomoć. Do sada su ukupno postavljena 1262 kontejnera, a novi će za useljenje, na području Petrinje, biti spremni od idućeg vikenda.

Ovaj mjesec stiže i novčana pomoć koju su građani uplatili na račun Crvenog križa, a simboličan iznos danas je uručen i prosvjetarima. 

Gotovo šest tjedana od potresa - u razrušenom centru Petrinje tek pokoji građanin. Svi s nestrpljenjem očekuju početak obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mentalno zdravlje /

Teško stanje zbog pandemije i potresa pogađa i djecu, stručnjaci upozoravaju: '20 do 30 posto djece osjeća PTSP'

Image
mentalno zdravlje /

Teško stanje zbog pandemije i potresa pogađa i djecu, stručnjaci upozoravaju: '20 do 30 posto djece osjeća PTSP'

''Mi smo se prije tri godine vratili iz Zagreba, a sad ne znam kako će biti. Ako grad bude ovakav, morat ćemo se vratiti natrag'', rekla je Sanja Hrabar.

''Ma isto kao i prvi dan, ništa se nije puno promijenilo. Svaki dan sve teže. Vidite da su potresi ponovno, i sve veći i veći'', smatra Anđelka Begović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka kuna je dobrodošla

''Prvo rušimo, pa onda gradimo. Naravno, nada uvijek postoji. Bit će bolje, uz pomoć države, i grada i ljudi i volontera koji dolaze sa svih strana'', misli pak Enver Morina.

Nadu daje i jedna od najvećih pekara na ovom području koja je s radom ponovno počela prije dva tjedna.

''Kad se vidi da ima ljudi, kad kreće sve drugačije i mi smo raspoloženiji'', rekla je djelatnica u pekari AnkaVučković.

I dok će lokali u centru s radom morati pričekati - kozmetičke, frizerske i ostale usluge pružat će se na obližnjem Sajmištu u 117 kontejnera. Još 81 predviđen je za stanovanje, a useljenje je idući vikend. Za gradonačelnika bolji dani dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja vjerujem. Petrinja ima svoju ogromnu šansu. Vjerujem prije svega u ljude, vjerujem u tu strpljivost'', smatra gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Za to vrijeme, malo olakšanje od 7.000 kuna pruženo je za oko 70 prosvjetara s područja Banije. Akciju je za svoje članove pokrenuo Sindikat Preporod, a ukupno je prikupljeno pola milijuna kuna.

''Pomoć od sedam tisuća kuna, ja sam se zaista iznenadila kad sam to vidjela na svom računu jer nisam taj iznos uopće očekivala'', rekla je Ana Rizmaul iz Srednje škole Glina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaka kuna je dobrodošla, i iskoristit ćemo je prvenstveno za sanaciju štete'', kazala je Helena Dobranić iz Ekonomske škole Sisak.

Pomoć će trebati i Mečenčanima

Na račun Crvenog križa uplaćeno je više od 47 milijuna kuna. Zahtjevi za novčanom pomoći prikupljaju se do 19. ovog mjeseca, a isplata kreće odmah.

''Do sada je prikupljeno nešto više od 8 tisuća zahtjeva, oni će i dalje dolazit. Zadnji rok za predaju zahtjeva je 19. veljače. Vjerujem da će se pri kraju roka ta brojka povećati. Zasad nam je nekakav prosjek, po 500 zahtjeva dnevno'', rekla je Tanja Marinković iz Hrvatskog crvenog križa.

Pomoć će trebati i stanovnicima Mečenčana na čijem se području otvorilo čak 88 rupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možemo reći da će biti zabranjeno kretanje pojedinim površinama, zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, a svi oni poljoprivrednici čije površine budu obuhvaćene tom zabranom osigurat će se putem Agencije za plaćanje naknada za poticaje'', kazao je Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera za obnovu nakon potresa.

Zabrana stupa na snagu idući tjedan i trajat će najmanje 6 mjeseci, a ugroženi stanovnici neće biti evakuiani već smješteni u kontejnersko naselje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo