Građani za otpuštanje viška birokracije

32 posto građana smatra da bi država odmah trebala otpustiti 30 posto zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Neproduktivne bi otpustili, a one koji bi ostali motivirali bi povećanjem plaća.

10.12.2009.
16:40
VOYO logo

Službenih statistika o stvarnom broju državnih službenika ne postoje, a procjene govore da ih ima oko 245.000. Premijerka Jadranka Kosor i ministar gospodarstva su prije nekoliko dana potvrdili da otpuštanja neće biti sve dok ne prođe gospodarska kriza, kako se dodatno ne bi smanjila potrošnja.

Građani ne dijele njihovo mišljenje. Čak 43 posto ispitanika na portalu MojPoso smatra kako bi država trebala otpustiti neproduktivne službenike, a produktivnima povećati plaću te ih na taj način motivirati u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32 posto ispitanika smatra da država treba odmah otpustiti 30 posto zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Ova je skupina istaknula kako je sav teret krize do sada pao na leđa radnika u privatnom sektoru i industriji, a s obzirom da Hrvatska mora što prije ostvariti uštede, smanjivanje broja zaposlenih mora biti brzo i efikasno.

Građani smtrju da bi najprije trebalo otpustiti zaposlne na "izmišljenim" radnim mjestima i za koje nije jasno na koji način doprinose razvoju države. Mišljenja su da je potrebno smanjiti i administraciju te stvoriti djelotvoran državni servis s optimalnim brojem zaposlenih, koji će služiti na dobrobit svim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek 11 posto ispitanika smatra da se broj zaposlenih u državnim i javnim službama ne bi trebao smanjivati već da bi svim službenicima trebalo smanjiti plaće prije svega onima koji rade na rukovodećim pozicijama, ali i regulirati visinu plaća na ostalim razinama.

14 posto ispitanika smatra da država ne bi trebala odjednom otpuštati veliki broj zaposlenih, ali da je, svakako, što prije potrebno započeti proces reorganizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-200912070188006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo