OD PANTOVČAKA DO NOVOG MANDATA / Građani su nam rekli što misle o predsjednici: 'Napravila je koliko je mogla. Njena moć nije velika'

'Neću se libiti ni šakom o stolu ni predsjedniku vlade niti prozvati bilo kojeg ministra'

3.10.2019.
9:05
VOYO logo

U utrku po prvih pet godina Kolinda Grabar-Kitarović ušla je sa sloganom "Za bolju Hrvatsku" i obećavala promjene. Od sazivanja sjednica Vlade, preseljenja ureda, ali i da će Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih zemalja EU.

Ovaj put po novi mandat ide i s novim sloganom "Zato što vjerujem u Hrvatsku". Obećala je zemlju po mjeri čovjeka. S objavom novog mandata provjerili smo što kažu oni koji su je birali - građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se libiti ni šakom o stolu ni predsjedniku vlade niti prozvati bilo kojeg ministra. Sve vas ovdje pitam možete li navesti ijedan potez aktualnog predsjednika kojeg ćete pamtiti do kraja njegova mandata", upitala je predsjednica 11. studenoga 2014.

Pet godina kasnije, na isteku njezina mandata pitali smo birače počemu će pamtiti njezin mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravila je koliko je mogla. Njena moć nije velika, ali da treba opet - ja bih je birala", rekla je Luja iz Rijeke, a nadovezala se njena sugrađanka Ljiljana:

"Mislim da nas dobro predstavlja i uglavnom je se gosti sjećaju jer je stajala uz Putina bez kišobrana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i onih negativnijih dojmova hrvatskih građana.

"Samo priča, ništa ne čini. O tome se radi. Predsjednik kod nas ne može ništa napraviti", smatra Dragan iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je obećavala, Ured nije preselila u Visoku. Selila ga je zato po cijeloj Hrvatskoj, a u službenoj posjeti bila je i u Zagrebu.

"Vidite da na ulicama grada, za razliku od mnogih gradova, nema beskućnika. Zagreb je beskućnicima omogućio krov nad glavom", kazala je predsjednica ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pita bivšeg beskućnika MiluMrvalja, život je u ovih pet godina samo teži.

"Nema tramvaja ni autobusa poslije 11 sati u kojem nećete vidjeti da neki jadnik spava. Kako to da nema beskućnika? Ingerencije predsjednika nisu te i takve da može obećavati bilo kakve socijalnemjere. Tako da njena obećanja da će obećanja da ćemo biti Švicarska i tako dalje i da će lupati pakom od toga nema ništa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme njezina mandata Hrvatsku je pogodio najveći iseljenički val. Otišli su i mladi i stari. Zbog toga je i sama predstavila demografske mjere, sazvala sastanak s premijerom i rekla da je demografija pitanje opstanka.

"Perspektiva u Hrvatskoj je malo bolja no prije pet godina kada sam ja otišla, ali bih rekla da je glavni razlog zašto se većina mladih seli potraga za boljim radnim mjestima i poslom u struci koji je u Hrvatskoj još uvijek puno teže naći", rekla je Tamara Marjanović, iseljenica iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mandatu se zalagala i za gospodarstvenike i poduzetnike. Neki kažu - pozitivnih promjena u pet godina ima.

"Velika je stvar da nas samo dovede u okruženje gdje moramo mi sami odraditi posao. To je njegova dovoljno velika zadaća. Mi poduzetnici imamo priliku otići na putovanja i s predsjednicom i premijerom i biti viđeni u društvu potencijalnih kupaca. LIjepo je dođi u neku drugu državu gdje vas primi premijer i netko drugi i da budu eminentni gospodarstvenici s kojima mi možemo sklopiti poslovni odnos", tvrdi Josip Grilec, direktor tvrtke iz Huma na Sutli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici su svoj radni vijek završili. Kažu, voljeli bi da ih je uz obećanja bar primila u ured.

"Umirovljenici žive sve teže. Ona je ipak naša predsjednica i žalosno je da nema osjećaj za umirovljenike. U ovom mandatu iako je bilo nekoliko inicijativa za razgovorom s njom ni jendom nismo bili primljeni na razgovor da bismo iskazali svoje nezadovoljstvo", komentirao je umirovljenik ŽeljkoOrlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo