SJEĆANJE ŽIVI VJEČNO / Građani se prisjećaju najmilijih: Poštujući epidemiološke mjere obilaze njihove grobove

Epidemiolozi su, zbog pandemije koronavirusa, pozivali građane da budu disciplinirani, štite sebe i svoje sugrađane i primjenjuju sve preventivne mjere

1.11.2020.
15:25
VOYO logo

Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odaju počast svojim umrlima, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Image
KULT DUŠE /

Znate li što znači današnji blagdan? U središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život

Image
KULT DUŠE /

Znate li što znači današnji blagdan? U središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život

Na tome groblje pokapaju se poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u agresiji na Vukovar 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dostupnim podacima, na tome su groblju pokopana 423 poginula hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Brojni građani svijeće pale i cvijeće polažu i podno 938 bijelih, mramornih, križeva nedaleko središnjeg spomen obilježja, a simboliziraju broj žrtava ekshumiranih 1998. iz masovne grobnice na tome groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od nezaobilaznih mjesta posjeta građana i članova stradalničkih i braniteljskih obitelji je i mjesto masovne grobnice na Ovčari odakle su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 branitelja i civila, odvedenih nakon sloma obrane grada Vukovara iz vukovarske bolnice i pogubljenih 20. studenoga 1991. na tome poljoprivrednom imanju udaljenom oko pet kilometara od Vukovara.

Brojni Vukovarci blagdan Svih svetih iskoristili su i za posjet u tek otvorenom vukovarskom Vodotornju, simbolu obrane grada 1991. u čiju je obnovu uloženo 46 milijuna kuna i koji je postao još jednim nezaobilaznim memorijalnim mjestom u gradu na Dunavu, kao podsjetnikom na obranu Vukovara 1991., stradanje grada i njegovih stanovnika, ali i pobjede u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječani, uz epidemiološke mjere, obilaze grobove najmilijih

I Riječani u nedjelju obilježavaju blagdan Svi Svetih i posjećuju grobove svojih najmilijih, a za sve građane osiguran je besplatni javni prijevoz na svim gradskim i županijskim linijama.

Kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, epidemiolozi su, zbog pandemije koronavirusa, pozivali građane da budu disciplinirani, štite sebe i svoje sugrađane i primjenjuju sve preventivne mjere, primjerice održavaju distancu i nose zaštitne maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise na riječkim gradskim grobljima Drenova, Zamet i Trsat će na blagdan Svih svetih biti u 15 sati, a na drugim grobljima Riječke nadbiskupije prema župnim rasporedima.

Svetu misu u crkvi sv. Romualda i Svih svetih u 15 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić koji će nakon mise, kod središnjeg križa na groblju Kozala, predmoliti molitvu odrješenje za sve pokojne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječke tržnice na blagdan Svih svetih ne rade, osim prostora za prodaju cvijeća na Centralnoj tržnici, do 15 sati.

Svi sveti u Splitu: Zbog epidemiološke situacije posjete groblju rjeđe od uobičajenih

Blagdan Svih svetih u Splitu obilježava se u nedjelju s manjom posjetom grobovima nego što je to bio uobičajeno ranijih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog epidemioloških mjera, brojni su Splićani dva-tri dana prije blagdana obišli grobove svojih najmilijih te zapalili svijeće i polagali cvijeće.

Posjete gradskom groblju Lovrinac danas su gotovo upola manje nego na lanjski blagdan Svih svetih, a vjernici uglavnom nose zaštitne maske te se kraće zadržavaju na grobovima, rekli su u dežurstvu groblja Lovrinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedene su i dodatne autobusne linije iz više dijelova Splita do groblja Lovrinac, ali nema prometnih gužvi jer je mani i broj osobnih automobila kojima vjernici dolaze na groblje.

Na tom će se groblju popodne, u 14,30 sati, na otvorenom održati zajedničko euharistijsko slavlje i molitva za sve pokojnike uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu će predvoditi Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

A RTL-ova ekipa posjetila je Mirogoj i provjerila situaciju s obzirom na nove epidemiološke mjere. Više u videu i javljanju naše Ide Hamer:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo