Građani ne vjeruju u Vladin proračun i investicije

Vlada je donijela dugoočekivani proračun, podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio je paket investicijskih mjera koji bi trebao pokrenuti gospodarstvo...

1.3.2012.
19:33
VOYO logo

Zoran Milanović i njegova Vlada cijeli su se prošli mjesec bavili proračunom za 2012. godinu. Iako je proračun smanjen za 4 milijarde kuna, čak 31 posto građana smatra kako to neće imati nikakav utjecaj na stanje u zemlji te da će minus biti jednak. Njih 28 posto misli kako na kraju godine neće doći do povećanja proračuna, a 17 posto građana ne zna.

Na pitanje je li se moglo bolje, 31 posto građana odgovara kako je Vlada proračunom mogla učiniti više kako bi se spriječio pad kreditnog rejtinga. Njih 24 posto misli da se proračunom nije učinilo gotovo ništa, a 23 posto misli da se učinilo koliko se moglo. Tek 12 posto građana misli da je Vlada učinila realno što je mogla, a 9 posto ih ne zna, pokazalo je istraživanje Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, 40 posto birača vladajuće koalicije očekivalo je da Vlada proračunom učini više od onoga što se učinilo. Oporbeni birači su pesimistični i tek 23 posto HDZ-ovih birača misli da je Milanovićev kabinet učinio što je mogao.

I na kraju, 54 posto građana misli kako sve mjere neće pridonijeti izlasku iz krize, njih 27 posto misli suprotno, a 9 posto ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče paketa investicijskih mjera koje je predstavio Radimir Čačić, u njih ne vjeruje 58 posto ispitanika, odnosno, ne misle da će se realizirati. Tek 32 posto građana misli da će se investicije realizirati, a ne zna njih 10 posto. Zanimljivo, među biračima vladajuće koalicije po ovom je pitanju čak 46 posto 'pesimista' koji ne vjeruju u Čačićeve planove, a njih 47 posto vjeruje. Premijer Milanović je u četvrtak sudjelovao u radu Europskog vijeća, gdje je kratko komentirao izjavu Jadranke Kosor da je njena Vlada zaslužna za očuvanje rejtinga. "Uspjeha te Vlade nije bilo, a naši uspjesi tek trebaju doći", rekao je.

Također, komentirao je fiskalni pakt koji će potpisati 25 članica EU, kojima će se obvezati na ograničavanje deficita i javnog duga. "To je potpuno nova stvar. Trošit će se kontrolirano, a onda će samo najsposobniji moću uspjeti osigurati rast i investicije. Mi vjerujemo da je Hrvatska jedna od takvih država", rekao je Milanović, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo