Bliže se Svi sveti /

Građani donose, lopovi odnose; na grobljima pojačane ophodnje: 'Krade se cvijeće, lampaši, sve...'

Za jedne dani sjećanja na svoje bližnje, a za druge dobar posao jer njima ništa nije sveto

21.10.2018.
12:00
VOYO logo

Uoči Svih Svetih sve su učestalije krađe s grobova. Za jedne velika emocionalna šteta - za druge unosan posao. 

Jedna od posljednjih krađa na karlovačkom groblju. Provaljeno je u svjećomat, a šteta je 70 ukradenih lamiona, odnosno tri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jedne dani sjećanja na svoje bližnje, a za druge dobar posao jer njima ništa nije sveto. Uoči i za vrijeme blagdana posao lopovima cvijeta. I na zagrebačkim grobljima bez srama kradu baš sve.

"Kradu cvijeće i svijeće, preprodaju vosak, razbiju plastiku i preprodaju vosak. Preprodaju i premještaju svijeće i cvijeće na svoja grobna mjesta, kradu mesing. Znači ručice od pogrebne ploče evo vidite ovdje baš fali jedna", Božidar Sačer, redar na Gradskim grobljima Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani donose, a lopovi odnose. Redovito posjećuju i ovo grobno mjesto.

"Nedostaje, nedostaje. Ukrali su lampaše. I to je nažalost neminovno, svjesni smo da se to događa i teško se protiv toga boriti", tvrdi Željko Klamfar iz Zagreba.

Bore se protiv toga na zagrebačkim grobljima svakodnevno pa im prije blagdana stižue i pojačanje.

"I ove godine će biti pojačan broj nadzora od strane naših redara, zaposlenika i dobre suradnje sa PU zagrebačkom", kaže Zlatko Šunić, savjetnik za pravne poslove Gradskih groblja Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, redarima na groblju u pomoć stižu policajci u civilu i zaštitari jer s lopovima lako nije. 

"Mi kad dođemo blizu mi ne možemo procijeniti jel on lopov i mole se, ja ne mogu znati jeli lopov ili ne. Glume i onda pobjegnu mi smo par puta trčali za njima, vozili se, tražili ih, ne možemo s njima", Božidar Sačer, redar na Gradskim grobljima Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvijeće, svijeće, željezo i bronca njihova su meta. Da sve bude na svom mjestu samo na Mirogoju brinut će se najmanje 50-ero ljudi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo