PROSVJED ZA PARK / Građani Črnomerca protive se reciklažnom dvorištu pod nosom: 'Kad se male ruke slože, disati se može'

Stanari zagrebačkog Črnomerca održali su mirni prosvjed zbog izgradnje reciklažnog dvorišta

26.9.2020.
12:40
VOYO logo

Umjesto uređenja jedne od preostalih zelenih površina u kvartu kao parka ili dječjeg igrališta stanarima zagrebačkog Črnomerca pod nosom je niknulo mobilno reciklažno dvorište o kojem ih nitko ništa nije pitao. Potrebno je, kažu, to nitko ne spori, ali ne na tome mjestu pa su se organizirali u inicijativu ''Črnomerec za park, a ne reciklažno dvorište'' i pokrenuli peticiju, a danas su i prosvjedovali tražeći da se dvorište premjesti na primjerenu lokaciju.

Image
ŠTO KAŽE ČISTOĆA? /

Građani Črnomerca nadali su se parku ili dječjem igralištu, a sad na tom mjestu niče reciklažno dvorište

Image
ŠTO KAŽE ČISTOĆA? /

Građani Črnomerca nadali su se parku ili dječjem igralištu, a sad na tom mjestu niče reciklažno dvorište

''Da igralište, ne smetlište'', ''A javna rasprava'', ''Spasimo potok'', Kad se male ruke slože, disati se može'', Da cvijeću, ne smeću'', ''Slušajmo djecu'', ''Definiraj privremeno'', ''Druga lokacija - hitno!'' ... samo su neki od transparenata kojima su na mirnom prosvjedu izrazili svoje nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ulici Črnomerec između kućnih brojeva 90 i 94 na području tzv. Opatičke livade, zemljištu koje nije korišteno godinama, a nalazi se u gusto naseljenom području, jedva dvjestotinjak metara od Osnovne škole Medvedgrad i tik uz autobusnu stanicu na kojoj učenici nakon završetka nastave čekaju prijevoz do kuće, niknulo je mobilno reciklažno dvorište. 


Blizu je, podsjetimo, i potok Črnomerec, od ove lokacije udaljen tek desetak metara i upravo to je još jedan razlog za brigu. Naime, poučeni iskustvom s nedavnim bujičnim poplavama strahuju zbog problema kontrole slivnih voda tijekom sve češćih nevremena, upozoravaju i da će novo reciklažno dvorište donijeti povećanje prometa što će utjecati na sigurnost pješaka, a muči ih i dodatan problem onečišćenja bukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zagrebačkog holdinga podružnice Čistoće za RTL.hr poručili su da je ovo samo privremeno rješenje i da se traži alternativnu lokaciju, ali zapelo je zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Podsjetili su da je svaka gradska četvrt zakonskom je obvezom nužna osigurati barem jedno reciklažno dvorište na svom području.

''Radno vrijeme mobilnog reciklažnog dvorišta na trenutnoj lokaciji bit će usklađeno s radnim vremenom Osnovne škole Medvedgrad te će dvorište započinjati s radom u 8:30 sati. Kolni ulaz bit će izmješten južnije, što udaljenije od autobusne stanice. Na rad mobilnog reciklažnog dvorišta obratit će se posebna pažnja, a gradska četvrt će što prije ishoditi mogućnost preseljenja i rada novog reciklažnog dvorišta na drugoj lokaciji'', kazala nam je Mirella Strenja iz podružnice ZG Holdinga Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve manipulativne radnje na mobilnom reciklažnom dvorištu odvijat će se odgovarajućom opremom i što većom pažnjom kako bi razina buke bila u granicama normale. Na mobilnom reciklažnom dvorištu nema otpada koji bi svojim mirisima štetio okolini. Sve odvojeno prikupljene vrste otpada odvoze se ovlaštenim oporabiteljima i otpad se kao takav ne skladišti na reciklažnom dvorištu. U praksi se pokazalo za reciklažna dvorišta uklopljena u urbanu sredinu grada Zagreba da su usmjerena cilju poboljšanja zadovoljstva građana dostupnošću različitih vrsta spremnika za odlaganje otpada kojeg su u kućanstvima odvojili'', poručila je.

No, građani i građanke time nisu zadovoljni jer žele sustavno rješenje pa su se zato i okupili danas da bi ne samo izrazili nezadovoljstvo, nego i zatražili kvalitetniji planski razvoj, pa tako i izgradnju mobilnog reciklažnog dvorišta na primjerenijoj lokaciji na kojoj neće narušavati zdrav, miran i dostojanstven život u ovom dijelu grada, uključujući i očuvanje potoka Črnomerec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo