Sve više mladih / Gradić pola sata od Rijeke postao je hit-destinacija, ne turistička nego životna. Doseljavaju obitelji s mališanima

Uvjeti života su bolji. Kuće i stanovi puno su jeftiniji nego u velikim gradovima, vrtić sve jeftiniji, udžbenici besplatni, poklon bonovi...

20.11.2021.
21:40
VOYO logo

Fužine su postale hit destinacija. Ali ne turistička, nego životna. U ovu općinu Gorskog Kotara stiže sve više mladih obitelji s djecom. U posljednje tri godine tu je svoje sretno mjesto našlo desetak obitelji.

U Fužinama imaju jesen koja je opipljiva, s najraskošnijim bojama i mirisima, jer njihov je dom sada ustvari šuma. Mladena je s obitelji ovdje doselila iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno znači da ja oko sebe imam ljude s kojima mogu komunicirati, razgovarat, dijeliti život. Mislim, susjedi neki kad su čuli da muž ne jede meso onda su nam nosili puno povrća. Meni je to bilo prekrasno", kaže Mladena Faltin. 

Ali i uvjeti života su bolji. Kuće i stanovi puno su jeftiniji nego u velikim gradovima, a konkretno do Rijeke treba svega pola sata. U Općini se trude ljude privući i brojnim povlasticama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mlade obitelji koje se ovdje dosele imaju povoljnije cijene vrtića, znači, ove godine je snižena cijena vrtića s 800 na 700 kuna. Također, školarci imaju besplatne radne bilježnice, poklon bonove", kaže zamjenik načelnika Općine Fužine Dario Colnar. 

Dovoljno da iz Rijeke s obitelji ovdje preseli i Marta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla sam ovdje jer sam od malena dolazila kod bake i ostala mi je kuća i jednostavno sam se odlučila vratiti, hajdemo reći. Odnosno, doći napokon za stalno", kaže Marta Leonela Žekar

Image
Vidi se to posvuda /

U Gorskom kotaru smještena je općina koja je samo lani iz EU fondova povukla 4200 kuna po stanovniku

Image
Vidi se to posvuda /

U Gorskom kotaru smještena je općina koja je samo lani iz EU fondova povukla 4200 kuna po stanovniku

Mladena je s mužem kuću kupila. I nije jedina

"Znam da je došla još jedna obitelj. Jedni su došli na pola, to nas je već četvero, još za jednu obitelj znam, to je petero. Svi s malom djecom", kaže Mladena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društva zato neće nedostajati ni dvoipolgodišnjoj Bernardi. A u njezinom će djetinjstvu ostati čaroban otisak. Ostavit će ga šuma i bliskost s ljudima nešto na što se u gradovima polako zaboravlja.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo