LJUDIMA JE PUNA KAPA OVE VLADE: / Potpora političarima i strankama u padu, tek rijetkima raste popularnost

Image

Dojam građana o političarima, Vladi i njezinim potezima vidljiv je u istraživanju Dnevnika Nove TV Crobarometar za svibanj.

24.5.2017.
19:50
VOYO logo

HDZ nakon tri mjeseca pada sada podupire 33,7 posto birača, a SDP i dalje pada, još od listopada. Ta je stranka u svibnju imala 21,7 posto potpore, što je pad u odnosu na jesen, kada su imali potporu 25 posto birača. Blagi rast zabilježio je Most, koji sada podupire 9,2 posto birača, dok njih 7,6 posto podupire Živi zid.

Image

Stranka Bandić Milan 365 trenutačno može računati na 3,3 posto, HNS na 2,8, IDS 2,6, Pametno 2,4 a HSS na 2,1 posto potpore birača. Ostale stranke su ispod 2 posto i ukupno dobivaju 7,5 posto potpore. Neodlučnih birača je 7,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više birača ne odobrava rad Vlade

Sve je više onih koji ne odobravaju politike Vlade. Takvih je u svibnju zabilježeno 63 posto. To su većinom birači HDZ-a.

Image

Njih 10 posto ne znaju odobravaju li ili ne poteze Vlade, dok 27 posto birača odobrava politiku Banskih dvora, većinom birači Mosta (njih 78 posto) te 89 posto birača SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč onima koji podržavaju Vladu, većina ispitanika smatra da je koalicija HDZ-a i Mosta neodrživa, dok 32 posto ispitanika misli da će se koalicija ipak održati. Prije samo mjesec dana je situacija po tom pitanju bila sasvim drugačija - 24 posto ispitanika mislilo je da se koalicija neće održati, a njih 65 posto je mislilo da će koalicija dočekati kraj mandata.

Image

Ovog mjeseca čak 73 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Njih 10 posto ne zna odgovor na pitanje ide li naša zemlja u dobrom ili lošem smjeru, dok njih 17 posto misli da idemo u dobrom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najpozitivnija političarka predsjednica, no i njoj potpora pada

Kada je pak riječ o radu Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska je podjeljena: 45 posto ispitanika ne odobrava njezin rad, a njih 44 posto ga odobrava. 11 posto birača ne zna. Grabar-Kitarović ipak je pozitivna političarka za 54 posto ispitanika, a njih 36 posto ima negativan dojam o njoj.

Image

38 posto pozitivnog dojma ima premijer Andrej Plenković, a 49 posto ispitanika o njemu ima negativan dojam. Za njega je to pad: tijekom četiri prethodna mjeseca imao je 56 posto pozitivnog dojma, a u svibnju je pao na 38.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kada je riječ o pozitivnom dojmu, gubi ga i čelnik Mosta Božo Petrov. O njemu negativno mišljenje ima 54 psoto ispitanika, a njih 32 posto smatraju ga pozitivnim političarom.

Najmanje pozitivnog dojma ipak ima šef oporbe Davor Bernardić: 27 posto. O njemu 52 posto ispitanika ima negativno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo