POSTOJE PRAVILA / Građanima i poduzetnicima sada dostupni prvi euri. Start paketi u prodaji od 100 i 1000 kn

Image
Foto: Shutterstock

Najviše se mogu uzeti dva početna paketa eurokovanica za potrošače po jednoj transakciji

1.12.2022.
8:44
Shutterstock
VOYO logo

Iako 1. siječnja kao valuta u Hrvatskoj postaje euro, mjesecima unaprijed građani se pomalo pripremaju na prelazak, a s prvim danom prosinca taj će pomak prerasti iz psihološkog u fizički. Naime, u prodaju se puštaju početni paketi eurokovanica.

Građani ih mogu nabaviti u bankama, poslovnicama FINA-e te Hrvatske pošte, a izdaju se za protuvrijednost od 100 kuna. Najviše se mogu uzeti dva početna paketa eurokovanica za potrošače po jednoj transakciji, a početni paket sadržava 33 eurokovanice svih apoena, u vrijednosti od 13,28 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobit ćete tako tri kovanice od dva eura isto kao i kovanice od jednog eura i pet centi. S druge strane, u paketu se nalazi i pet kovanica od 50 centi, isto kao i 20 i 10 centi te i jednog centa.

Naposljetku, u paketu su i četiri kovanice od dva centa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki pregled /

Udruga banaka izdala upute za eure! Evo što trebate znati

Image
veliki pregled /

Udruga banaka izdala upute za eure! Evo što trebate znati

Važno je istaknuti i kako je zabranjeno puštanje u optjecaj eurokovanica iz početnog paketa, odnosno korištenje istih kao sredstva plaćanja prije 1.1.2023. godine.

Što se pak tiče poslovnih subjekata, i oni mogu nabaviti svoje startpakete koji su nešto veće vrijednosti. Početni paket eurokovanica za poslovne subjekte sadržava 525 eurokovanica pakiranih u manje vrećice po apoenima, vrijednost mu je 145 eura i 50 centa, a moći će se nabaviti za 1.096,27 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovnim subjektima kojima neće trebati puno eurokovanica za prve dane siječnja 2023. ovo je najjednostavniji način nabave eurokovanica, koji ne iziskuje sklapanje ugovora o posrednoj predopskrbi s bankom, a ni potpisivanje izjave o pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi. Početne pakete eurokovanica poslovni subjekti mogu nabaviti u bankama od 1. prosinca 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo