GRAĐANI NAMAGARČENI: / Nakon pompozne porezne reforme, potiho se uvode nova poskupljenja. Neki su već digli cijene

Image

Ljekarnici smatraju kako će u idućih nekoliko mjeseci rasti cijene svim bezreceptnim lijekovima koji su od 1.

4.5.2019.
11:01
VOYO logo

Porezna je reforma od 1. siječnja ove godine trebala snižavanjem stipe PDV-a s 25 na 5 posto među ostalim rasteretiti i cijene svih bezreceptnih lijekova. Međutim, u ljekarnama cijene bezreceptnih lijekova potiho ali sigurno idu gore, a 2. svibnja stigla su i nova poskupljenja pa bi dizanje cijena moglo do kraja godine poništiti niži PDV, piše Glas Slavonije.

Početkom godine izjednačavanje stope PDV-a bezreceptnih i receptnih lijekova spustilo je cijene gotovo 500 lijekova bez recepta, uglavnom analgetika i lijekova za prehladu, za oko 17 posto. No, razlog za zadovoljstvo brzo je splasnuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PADAJU CIJENE BEZRECEPTNIH LIJEKOVA: /

Oni za ublažavanje simptoma prehlade te kapi za nos i 10 kuna jeftiniji

Image
PADAJU CIJENE BEZRECEPTNIH LIJEKOVA: /

Oni za ublažavanje simptoma prehlade te kapi za nos i 10 kuna jeftiniji

Cijene digli Berlin-Chemie, Bayer, Sandoz, Alkaloid...

Njemačka tvrtka Berlin-Chemie, jedan od većih proizvođača lijekova, najavila je tada poskupljenjeljuje poskupljenje, a primjer te tvrtke koji je naišao na osudu Hrvatske ljekarničke komore, slijedile su još četiri tvrtke.

"Već u ožujku bilo je poskupljenje od strane tvrtke Bayer, koje se odnosi na nešto šumećih tableta, otopina za kožu, za oko jednu kunu. Od 2. svibnja imamo poskupljenje od tvrtke Sandoz. Riječ je o septoletama za grlo i sprejevima, pripravcima za iskašljavanje, probioticima i kapima za nos. Cijene su otišle gore pretežito od jedne do četiri kune. Jedan kombinirani analgetik tvrtke Alkaloid poskupio je za 80 lipa, a kapi za oči za oko sedam kuna", kazali su za Glas Slavonije u Ljekarnama Srce Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje se neslužbeno doznaje da će cijene nekih bezreceptnih lijekova podići i Jadran Galenski laboratorij (JGL).

Uskoro će poskupjeti sve što je 1. siječnja pojeftinilo

Kako se doznaje u ljekarnama, nedavno su kapi za nos Operil poskupjele s 39 na 41,50 kuna, Linex forte s 57 na 60 kuna te malo pakiranje Voltaren emulgela s 55,50 na 57 kuna. Vjerojatno najdrastičnije je bilo poskupljenje malog pakiranja tableta Prostamola Uno tvrtke Berlin-Chemie čija je cijena u siječnju, nekoliko dana nakon spuštanja stope PDV-a, skočila s 88 na 104 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, piše Glas Slavonije, nisu poskupjeli neki najtraženiji analgetici poput Neofena forte koji je s početkom ove godine pojeftinio za malo manje od 6 kuna ili Lekadola koji je u odnosu na prošlu godinu jeftiniji oko devet kuna. Nisu još poskupjeli ni Aspirin plus, Maxflu i Caffetin, ali ne znači da uskoro neće. U ljekarnama su mišljenja kako će u nekoliko mjeseci rasti cijene svemu onome što je s PDV-om otišlo dolje.

"Ovi što su već podigli cijene za koju kunu mogli bi još jednom to napraviti do kraja godine", kazala je za Glas Slavonije voditeljica jedne osječke ljekarne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh svega, zalihe na policama ljekarni ubrzo nakon spuštanja PDV-a u siječnju brzo su se potrošile pa mnogi građani nisu stigli ni osjetiti pad cijene. Procjenjuje se da će oni sada još masovnije odlaziti po bezreceptne lijekove preko granice, ponajviše u Srbiju i BiH.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo